16 утакмица у Европи, казна за промашаје и Пешићу главу горе

Црвена звезда је завршила европску одисеју минималним поразом у Москви.

фото: фкцз

Црвена звезда је минималним поразом у Москви, завршила европско путовање за ову сезону. А путовање је било велико. Црвено-бели су ове сезоне одиграли 16 утакмица у Европи, више него у славној 1991. години када су дошли до крова Европе. Ту има и до промене формата такмичења, групне фазе, али пре свега до успеха наших фудбалера. Црвена звезда је једини тим којем је успело да крене из првог кола квалификација и да се пласира у нокаут фазу ЛЕ. На том путу, наш тим је путовао у Азију, Праг, Русију, Немачку, Енглеску… Падали су редом Спарта, Краснодар, Келн… И Звезда је остварила 7 победа, 6 нерешених и 3 пораза, уз гол разлику 19:11. Показала је Звезда да се поново враћа на велику сцену и надамо се да ће у наредним сезонама надоградити овај резултат и да он није био пука случајност.

Звездин двомеч са Московљанима одлучио је један гол, као што су многи и претпостављали. Знало се и пре двомеча да нас очекује шаховска партија. Оба клуба имају озбиљне тренере који гаје тврд и такмичарски фудбал, са доста тактичких идеја и задатака. Због тога се очекивало да, ко искористи своју прилику, има велике шансе за пролаз. Ту је Звезда заказала и због тога нас данас неће бити на жребу. Три колосалне шансе смо имали, а такви промашаји се не праштају на овом нивоу такмичења. Радоњић, Пешић, Бен… Ситуације где су Звездаши већ почели да славе. Са друге стране, Цска је дочекао своју прилику, рекли бисмо једну једину, што им је било довољно за пролаз даље. Ту се огледа и искуство које поседује „армијски“ клуб у односу на наш тим. Сачекали су и казнили све наше промашаје. 

На крају меча, камера је у кадру ухватила Александра Пешића како сузних очију и погнуте главе, лута залеђеним тереном „Веб Арене“. Због повреде Ричмонда Боаћија, популарни Шиља је искочио у први план и сав терет звездашких очекивања је пао на његова плећа. Борио се наш нападач са двојицом, неретко и са тројицом дефанзиваца Цска, и на крају је успео да дочека „златну“ прилику. Играо се 80. минут меча, Срнић је послао одличну лопту на „петерац“, коју Пешић није успео да спроведе у гол. Још у том тренутку се видело да је тај промашај тешко пао нашем играчу, а када је лоши Португалац одсвирао крај меча, Александар се сломио. Попут Владана Милојевића, који је у маниру правог педагога загрлио нашег нападача и подигао му главу, желимо да поручимо да се промашаји дешавају и да је постићи гол најтеже у фудбалу. Због тога Шиљо, главу горе. Постигао си преко 20 погодака ове сезоне и ту није крај. Донећеш Звезди титулу коју сви жарко желимо! А овај промашај… Вратиће се на лето у квалификацијама за Лигу шампиона!