ЗВЕЗДИН ИЗБОР: На Спарту са Кангом или Пешићем?

Црвено-бели ће, након проласка Иртиша, одиграти још минимум две европске утакмице, што ће број укупно одиграних евро-мечева у последње две године попети на 12

Фудбалери Црвене звезде успешно су пребродили другу препреку у квалификацијама за Лигу Европе и савладали казахстански Иртиш резултатом 2:0. Звезда је на тај начин успешно материјализовала статус носиоца у прва два кола, а у наредном ће, први пут ове сезоне, играти против ривала на папиру јачег и скупљег од себе.

ОБРИСИ СЕ ВИДЕ, САДА СЛЕДИ ПРАВИ ТЕСТ

Голим оком је видљиво да Звезда већ сада игра дисциплинованије и одговорније у односу на прошлу сезону када смо имали много проблема да доведемо у ред колективну одбрану, где смо углавном дозвољавали ривалима да имају по неколико „1 на 1“ ситуација са нашим голманима. Екипа Иртиша за 180 минута европског двомеча, реално гледано, није озбиљније припретила нашим момцима, што је јасно осликало тренерски печат Владана Милојевића који је за кратко време успео да подигне ниво дефанзивне одговорности и дисциплине у игри. Међутим, са друге стране је исто тако видљиво да нам на терену фали доста креације, нарочито на средини где је Доналд тај играч који би требало да, са позиције централног везисте, покуша са мало слободнијим пасовима или трком ка напред пре него што дистрибуира лопту ка Гелору Канги, који је синоћ одиграо једну од најбољих утакмица у нашем дресу. Такође, озбиљнији допринос фали и са крилних позиција где навијачи још чекају да виде шта Рикардињо заиста може, и да ли ће Срнић на бољи начин користити своју брзину.

Звезди би, теоретски, требало доста да значи то што је ниво тимске одбране довела у ред пред најважнији европски испит ове сезоне. Спарта ће свакако бити офанзивнија, потентнија и маштовитија у нападу од Иртиша, вероватно ће кренути у двомеч са ауторитетом носиоца, са новим, скупим појачањима која ће желети да се докажу на својим дебијима, што ће свеукупно бити занимљив изазов за наше момке. Такође, и тренер Милојевић ће имати испит каријере, и имаће прилику да после дуго времена омогући Звезди да избаци једног ривала јачег од себе. Прави, најјачи тест имаће његова филозофија о дисциплинованој одбрани и стрпљивој игри (нарочито ће бити важно да не примимо гол од Спарте на свом терену), а ко би могао да буде потенцијални херој у нападу, сазнаћемо у наредне две недеље.

ЗВЕЗДА ЋЕ МОРАТИ ДА БИРА – ПЕШИЋ ИЛИ КАНГА

У овом тренутку, Црвена звезда осцилује између две формацијске идеје – једна је класична 4-4-2 са два истурена нападача у виду Боаћија и Пешића, док је друга формација 4-2-3-1 са Кангом као плејмејкером и два крила уз усамљеног Боаћија у нападу. Обе формације имају своје „за и против“, али занимљиво је то што промена ове формације са собом повлачи и кадровску промену – будући да Канга није изразито добар у дефанзиви, играње у 4-4-2 формацији значило би да он мора да се сели на клупу, док ће уместо њега играти играч типа Доналда или Чаушића, који је „јачи“ у дефанзиви и спреман је да активно учествује у успостављању доминације средином терена, заједно са Јовичићем. Са друге стране, пресељењем габонског репрезентативца на клупу Звезда губи на креативности и тај део одговорности пребацује на крила, која до сада нису успевала да се истакну у том сегменту.

Теоретски гледано, можда би најбоље било да Звезда игра 4-4-2 са Јовичићем и Кангом у средини, уз Рикардиња и Радоњића/Руиза по крилима (Срнић због картона пропушта први меч), али то отвара једно питање од капиталне важности – може ли Канга драматично унапредити игру у дефанзиви како би успео да испрати Милојевићеву филозофију игре, у којој кључ лежи у двојици играча на центру који су довољно добри „пит булови“ да секу противничке нападе, а у исто време један од њих довољно креативан да ствара шансе саиграчима? Било би исувише рискантно пребацити сав терет дефанзивне одговорности на ЈовичићаКангу ослободити исте, као што је Гроф радио), иако се ради о јако добром играчу, физички преспремном и агресивном, што је нашем тиму дуго недостајало. За сада ни навијачи ни спортска јавност нису убеђени у то да Канга може озбиљно да подигне ниво дефанзиве, али су јуче дате назнаке да и „дивљина“ у Кангиној игри може да се доведе у ред.

Било како било, Звезда већ сада има две спремне варијанте како изаћи на мегдан Спарти у првом мечу, а на тренеру Милојевићу је да добро увежбава одређене ствари са својим момцима на тренинзима како би били потпуно спремни за двомеч сезоне против славног прашког представника.