75 ЗВЕЗДАНИХ ГОДИНА

На данашњи дан пре 75 година, у Београду је основано Спортско друштво Црвена звезда. Иницијатива је потекла од Уједињеног савеза антифашистичке омладине Србије, са циљем да друштво буде састављено од разних спортских секција.4. марта 1945. године у Делиградској 27 – у великој сали ДИФ-а којој су фалили прозори – скупио се велики број омладине Београда са само једним циљем, основати ново спортско друштво. Данима пре тога зидови многих зграда су били облепљени плакатима којима је најављиван овај догађај. На оснивачкој скупштини усвојени су правилник и статут новог Друштва, изабрано је и прво руководство – председник (Ђорђе Паљић),  потпредседници (Зоран Жујовић и Слободан Ћосић), секретари (Љубиша Секулић, Бранко Станковић и Бора Станковић) и економ (Предраг Ђајић). Такође, одређене су и клупске боје: црвено-беле.

Истог дана остварена је и прва победа. Фудбалери су играли против тима првог батаљона Друге бригаде КНОЈ-а, на стадиону предратног клуба Југославија. Управо тај стадион је постао кућа фудбалске секције Црвене звезде, па су многи новоосновани клуб поистивећивали са предратним клубом Југославија (основан под именом Велика Србија 1913. године). Пред око 3.000 гледалаца, Звезда је победила резулататом 3:0. Први гол дао је играч који је најзаслужнији што је ова утакмица уопште одиграна – Коста Томашевић. Ова победа се данима препричавала међу Београђанима, који су од тог тренутка почели са нестрпљењем да очекују нове утакмице.

Новоосновано спортско друштво је у том моменту имао 8 спортских секција: фудбал, кошарка, одбојка, атлетика, шах, пливање, стони тенис и веслање. Временом су секције постали клубови и било их је све више. За ових 75 година клубови СД Црвена звезда су освојили укупно 714 трофеја, међу којима се истичу европске и светске титуле. Титуле европског првака имају кошаркашице, атлетичари, фудбалери, каратисти и ватерполисти, док се светским титулама диче фудбалери и каратисти. Такође, кошаркаши имају титулу у секундарном европском такмичењу Купу Купова, док ватерполисти и у Суперкупу. Што се тиче домаћих титула вредних треће звездице на грбу, за сада имају кошаркашице са 31 титулом и фудбалери са 30 националних титула. Са оваквом трофејном ризницом СД Црвена звезда представља најуспешније спортско друштво у региону и међу најуспешнијима је у Европи. Свим члановима Црвене звезде као и њеним навијачима желимо срећан рођендан!