Аларм након Судуве: позиција крила, нападачи и шта доноси Кањас

Црвено-бели су у Литванији одиграли мршавих 0:0, а и ова утакмица је показала одређене проблеме у нашој игри који су присутни дуже време.

Позиција крила:
Очигледно је још од пролећне полусезоне да нешто не штима када је ова позиција у питању. Довођењем Иванића створила се гужва на позицији офанзивног везисте, те је Иванић са Беном чинио тандем крилних играча, а Марин је остао на позицији организатора игре кроз средину. Због чињенице да су нам крилни играчи често били веома неактивни током пролећне полусезоне направљена је рокада између Марина и Иванића, која се може сматрати добром, јер је Иванић сада на позицији на којој се лагодније осећа, док је Марин неко ко ће са крилне позиције улазити у средину, али и даље бити најважнији играч у организацији наше игре.

Долазимо до проблема званог Бен. Играч који је имао одличну понуду на зиму, није пуштен, приметан је рапидан пад из утакмице у утакмицу у његовој игри. Бен је такође играч који са крила улази у средину, а то значи да је наша игра оптерећена и да се одвија кроз највећу гужву на терену, а бокови се потпуно занемарени. Стиче се утисак да је потребно или продати Бена или пружити шансу неком другом играчу, другачијих карактеристика, који ће ширити нашу игру.Проблем у нападу:
Бомба је одјекнула последњег дана прошлогодишњег прелазног рока – Боаћи је у Звезди. Али већ годину дана то није исти онај Боаћи који је доминирао испред противничког гола. Вратио се из Кине са вишком килограма и слабијом физичком спремом. То је резултирало честим повредама у току сезоне. Од играча који је задавао главобољу противничкој одбрани својом кретњом, одличном игром леђима и сјајним чувањем лопте, претворио се у играча који физички није доминантан, дуеле губи већ при самом улазу у исти, а лопту не може да сачува, већ лагано пада на задњицу.

Прошлу сезону што се ове позиције тиче, спасао је тихи херој, Милан Павков, са својим головима против Ливерпула и Партизана. Ипак, питање је колико је он сада главом у Звезди после неуспешног трансфера и гласина које долазе са различитих поднебља о интересовањима одређених клубова. Чини се да је најбоља опција и по нас и по њих да се отисну у нову средину, а да се Звезда нада да ће Томане изнети улогу која му је намењена, уз још једно појачање на овој позицији.

Фото: ФК Црвена звезда

Кањас:
Први Шпанац у историји Црвене звезде забележио је своје прве минуте у црвено-белом дресу. Стигао је на сам крај припрема, одиграо је последњих двадесетак минута у последњој провери против Блау Вајса и још увек је у периоду адаптације на нову екипу. Чини се да ће његова улога бити једна од кључних у остваривању задатих циљева нашег тима. Треба да донесе потпуно нову димензију нашој игри, да за разлику од Бранка Јовичића, који је невероватан борац, али са веома слабим техничким способностима, потпуно оплемени нашу игру у сегменту изношења лопте. Иако нема завидне тркачке способности, својим искуством, антиципацијом и мирним пасом његов задатак биће да растерети офанзивније играче од враћања на 25 метара од нашег гола како би започели напад. Иако је направио две грешке, чини се да је наша игра кроз средину флуиднија са њим на терену, него са Јовичићем.