Балтичка тура за европску јесен: прија ли Звезди ледено Балтичко море?

Шампион Србије успешно је започео наступ у квалификацијама за Лигу шампиона. Прва препрека је прескочена – елиминисана је екипа Судуве, а Црвена звезда је пред новим путовањем у Северну Европу. Црвено-бели су без већих потешкоћа савладали ХЈК Хелсинки на „Маракани“, а уколико у престоници Финске не буде великог изненађења, Звезда ће бити на пола пута од нове европске јесени.

Вољом жреба, наш клуб ће ако не буде изненађења у 3. колу квалификација за Лигу шампиона играти против Копенхагена, па ће се тако Звездино путешествије и крстарење Балтиком продужити. Звезда би практично у Копенхагену могла да осигура европску јесен, односно избацивањем клуба из истоименог града себи обезбеди пласман у групну фазу Лиге Европе и повлашћен статус у плеј-офу за Лигу Шампиона, баш као што је то урадила у Трнави годину дана раније. Пут до треће узастопне јесени у Европи је дуг, а на Милојевићу и његовим изабраницима је да заврше започети посао против Хелсинкија и из земље „хиљаду језера“ и „Деда Мраза“ укрцају се на брод за наредну фазу.

Како се Звезда кроз историју борила са таласима који запљускују фјордове Балтика?

Црвена звезда има искуство играња у престоници Финске, а утакмице са Хелсинкијем у сезони 1997/98. у оквиру квалификација за Куп победника Купова једине су јој са финским представницима у Европи. ХЈК Хелсински је пре 22 године славио минималним резултатом у Финској. Црвено-бели су у реваншу у Београду успели да надокнаде минус донет из Скандинавије. Дејан Станковић са два поготка и Зоран Његуш водили су Звезду до победе и пролаза у наредну рунду такмичења,  а реванш меч у Београду завршен је резултатом 3:0.

Звезда има позитиван скор са потенцијалним ривалом у трећем колу квалификација. Црвено-бели су се са данским представницима у Европи састали 4 пута, а Звезда још увек није имала прилику да одмери снаге са Копенхагеном у европским окршајима. Први пут Звезда се сусрела са екипом из Данске у сезони 1985/86, а црвено-бели су у двомечу био бољи од Лингбија. Црвена звезда тријумфовала је на „Маракани“ резултатом 3:1, док је у Данској одиграла нерешено – 2:2. На следећи дуел са Данцима, европски и светски шампион чекао је до 2003. године када је елиминисан Одензе у 1. колу квалификација за Куп УЕФА. Поново је Звезда била успешна у Београду. На највећем српском стадиону било је 4:3, док је још једном виђен реми на тлу Данске, а резултат је био исти као и против Лингбија.

Црвена звезда има изузетан учинак против екипа са Балтика. Црвено-бели су у овом и претходном квалификационом циклусу против тимова са тог подручја остварили 5 победа уз два ремија, али их утакмица без голова у Маријампољу на старту овогодишњег похода на групну фазу Лиге шампиона није омела да се пласирају у наредну фазу, баш као ни прошлогодишњи реми без голова против Спартакса.

Звезда у међусобним дуелима са тимовима са Балтика у Европи:

Финска: 1 победа и 1 пораз

Данска: 2 победе и 2 ремија

Шведска: 1 победа и 1 реми

Литванија: 5 победа и 1 реми

Летонија: 6 победа и 2 ремија

Естонија: 1 победа и 1 пораз

Пољска: 5 победа и 1 пораз

Руска Федерација земља је која једним својим делом излази на Балтичко море, а Црвена звезда имала је прилику да у Европи игра са тимом који долази из другог по величини града земље која има 11 временских зона. Црвена звезда и Зенит из Санкт Петербурга састали су се у сезони 2004/05, а руски представник остварио је две победе. Санкт Петербург налази се на обали Финског залива (један од бројних залива који припада Балтичком мору) , па је Зенит као једини клуб од руских представника из Балтичке регије уврштен у статистику.

Како Финска и Данска припадају земљама са Скандинавског полуоствра, као и Шведска, осврнућемо се и на историјат дуела са норвешким представницима у европским такмичењима (Норвешка је једина земља са Скандинавског полуострва чију обалу не запљускују таласи Балтика).

Норвешка: 6 победа, 1 реми и 2 пораза