Безидејна Звезда у Загребу доживела први пораз на „Јадрану“

Кошаркаши Црвене звезде доживели су први пораз у регионалној АБА лиги у овој сезони. Низ црвено-белих од 16 узастопних победа прекинут је у Загребу у „Дому спортова“. У дербију кола између два водећа тима, Цедевита је била бољи ривал током целог меча и на крају заслужено славила са 84:68.

 

 

Звезда је прва стекла предност, а Берон је на старту меча након индивидуалног решења пронашао пут до коша. У уводним минутима нико није стекао изразиту предност, а најзапаженији у Црвеној звезди су били Берон и Добрић. Цедевита је до првих поена стигла када је Кук погодио за три поена. Црвено-бели до рекордних +5  долазе после тројке Симанића. Цедевита је са слободних бацања смањила Звездину предност, а уласком Ристића, Звезда је добила на дубини и више се одлучивала на сарању са центром. У последњем минуту домаћин је после две тројке Пулена прешао у вођство, а Перпероглу је у последњим секундама погодио након продора и смањио на 21:20.

Пулен је наставио у истом ритму у којем је завршио и први период, а са друге стране је Душан Ристић доминирао под кошем Цедевите. Сарадња Звездиног центра и Човића профункционисала је од када су крочили на терен, а домаћин никако није успевао да нађе начин да заустави Ристића. Џејкоб Пулен је одржавао предност Загрепчана, а после 4 везана поена Рамљака, Цедевита долази до 7 поена предности – 32:25, а Милан Томић је реаговао тајм-аутом. Предност домаћина је наставила да расте. Прво је Кобс погодио под фаулом, а затим и са полудистанце за двоцифрену предност Цедевите. Звездин напад је у потпуности стао, а тројка Добрића био је први кош из игре још од закуцавања Ристића са почетка друге четвртине. Цедевита је преко Стипановића поново стекла двоцифрену разлику, а када је Мурић поентирао под фаулом, домаћин је дошао до највеће предности – 45:32. На полувреме се отишло са резултатом 49:33 за домаћина.

Крушлин је својом другом, а петом тројком за Цедевиту отворио друго полувреме. Ристић је постигао прве поене за Звезду у наставку, а домаћин је отишао на +21 после нових поена Стипановића. Томићев тим је и у трећем периоду правио грешку за грешком, а Филип Крушлин је са пет везаних поена додатно увећао предност тима из Загреба. У трећој четвртини је Томић одлучио да пружи шансу и Кешељу и Ненадића. Звезда није успевала да пронађе решење за агресивну игру спољне линије Цедевите, Звездини бекови су у потпуности били одсечени и црвено-бели су све даље били од повратка у меч. Цедевита је током већег дела треће четвртине Звезду држала на сигурном одстојању, а после тројке Мурића и поена Кука, домаћин је у финишу трећег периода стигао до 25 поена предности. Управо су поени Кука били последњи у овој деоници, а резултат је био 70:45.

Тони Катић је последњу четвртину отворио поенима уз звук сирене. Већ у следећем нападу је Марко Кешељ погодио тројку. Након продора и поена Кука, незадовољни Томић игром свог тима је реаговао тајм-аутом. Закуцавање Кука, а затим и неспортска Ненадића над Катићем, довели су до додатног увећања предости домаћина. Један од ретких добрих потеза играча Звезде је блокада Давидовца, а затим и продор од коша до коша истог играча. Добрић је постигао тројку, а Звездину мини серију је Римац одлучио да пресече тајм-аутом. После тројке Давидовца, црвено-бели су се први пут после дуго времена спустили на мање од 20 поена заостатка. Добрић је прво погодио у последњој секунди ван баланса, а затим и нову тројку. Резервисти Давидовац и Добрић су тим тренуцима били покретачка снага Црвене звезде. Ипак, Цедевита је на време направила недостижну разлику, црвено-бели су успели само да ублаже пораз, а домаћин је славио са 84:68.

Најефикаснији у тиму Звезде био је Добрић са 17 поена, а двоцифрени су били још само центри, Ристић и Оџо. Код Цедевите су чак петорица играча меч завршила са двоцифреним учинком – Пулен, Кобс, Крушлин, Кук и Стипановић.