Четири године од рушења Партизана и почетка владавине регионом

Полуфинална серија АБА лиге са Партизаном 2015. године била је прекретница за Црвену звезду. Дејан Радоњић и фантастична генерација бескомпромисних бораца сломили су Партизан, означили крај једне владавине и започели једну нову. Црвена звезда је по први пут освојила АБА лигу, постала шампион Јадрана и најавила жетву трофеја у годинама које следе.

Четири године касније, једна нова генерација је пред великим испитом, а прекретница би поново могла бити полуфинална серија са вечитим ривалом. Црвене звезда и Партизан се у плеј-офу нису састали још од те 2015. године и шампионске генерације која је срушила вечитог ривала са трона и звездашима донела много радости у годинама које следе, а Партизан оставила у сенци клуба који је засијао старим сјајем.

Црвено-бели су и тада, као и сада, током читаве сезоне напорно радили да би обезбедили себи предност домаћег терена за кључне битке. Чета Дејана Радоњића је лигашки део завршила на првом месту са скором 24-2 и обезбеђеном предношћу домаћег терена за полуфиналне и финалне утакмице. За исто се изборила и екипа Милана Томића, а у плеј-оф улази са прве позиције и само једним поразом у 22 кола.

Звезда је 2015. године из полуфиналне серије изашла као победник после 4 одигране утакмице, а црвено-бели су чак два пута тријумфовали на гостујућем терену. Црвено-бели су полуфинале отворили победом. Крцат „Пионир“ гурао је Звездине кошаркаше у тренуцима када су посустајали, а на тој утакмици, као и у целој серији прва фигура био је Чарлс Џенкинс, миљеник навијача.

Партизан је направио брејк, а можда је преломни тренутак био чувени тренинг кошаркаша Звезде између друге и треће утакмице. Кошаркаши Звезде у наредне две утакмице нису могли да рачунају на подршку са трибина, а звездаши су препознали тренутак и на себи својствен начин пружили подршку играчима и улили енергију у Радоњићеве ратнике на терену. Пролазак даље се осећао у ваздуху.

Црвена звезда је у та два меча пред Партизановом публиком показала од чега је саткана. Шампионски ген је дошао до изражаја. Хладна глава и врућа рука изабраника Дејана Радоњића донели су две победе и означили крај Партизанове владавине, а Звезду лансирали у ново финале. Против Цедевите је, као и против Партизана у серији било 3:1, а Звезда је у Загребу по први пут освојила АБА лигу.

Бранко Лазић и Маик Цирбес су били учесници полуфиналне серије са Партизаном те 2015. године, а сада, 4 године касније, једни су од најискуснији играча у Томићевом тиму. Искуство играња таквих утакмица и освајање трофеја у црвено-белом дресу могло би бити превага у утакмицама са Партизаном које би могле да одреде пут клуба у годинама које следе.

Маик Цирбес: „Та серија представља један од најемотивнијих тренутака у мојој каријери. Била је веома важна јер је улог био Евролига. То је била моја прва сезоне, упознавао сам се са клубом и навијачима, али сам већ био свестан ривалства. Победили смо прву утакмицу, а изгубили другу. Тада су навијачи потпуно неочекивано дошли на наш тренинг и то је било веома емотивно. Знали смо веома добро да морамо да победимо ако желимо да играмо Евролигу, а онда су дошли навијачи и осетили смо велику блискост са њима и дали су нам додатну енергију која нам је касније много помогла да дођемо и до трофеја“.

Бранко Лазић: „Сложио бих се да је то била веома битна утакмица за Црвену звезду. Тек смо били вратили клуб на евролигашку мапу и било је веома битно да задржимо тај статус. Судбина се поиграла да о томе одлучујемо баш против Партизана. Притисак је био велики, али из моје перспективе кључно је било наше јединство, али наравно и квалитет који смо имали. Зато и сада говорим да је јако важно да сви функционишемо као један и да ће нам се то вратити на најбољи начин. Били смо спремни на све што нас је очекивало, а сада када смо у сличној ситуацији, користимо то искуство и спремамо се да поново будемо они прави у најважнијим утакмицама“.

 

НЕКА СЕ ИСТОРИЈА ПОНОВИ!