COPY Караџић PASTE Кокеза

Мислили смо да је тог маја 2016. један црни период српског фудбала коначно завршен…

Данас, годину и по дана након доласка новог председника ФСС-а, видимо да је савез наставио да хода добро утабаним стазама. Видимо да нема никакве промене у односу врховне фудбалске организације према највећем и најтрофејнијем фудбалском клубу ове земље.

Нови председник савеза, Славиша Кокеза, добро је изучио занат од свог ментора, бившег председника ФСС-а (нећемо му ни име овај пут спомињати), а посебно добро изучио онај део о третману најтрофејнијег и оног мало мање трофејнијег клуба.

Сви они који су пажљиво пратили овогодишње издање Супер лиге Србије, вероватно су на тренутак помислили да их је времеплов вратио у неки период између 2008. и 2016. године. Поново смо сведоци спреге између ФСС-а и ФК Партизан, поново смо сведоци судија „специјалаца“, поново смо сведоци продужетака од осам, девет минута, поново смо сведоци сумњивих једанаестераца који се по правилу свирају тек када истекне 80. минут…

Сведоци смо и да навијача Партизана сада и у фудбалу имају свог „Новицу Убицу“ коме се могу клањати, евентуално му испевати песму или сашити барјак, није њима на одмет… Није, наравно, у питању неки врсни центарфор, голгетер, нити неко продорно крило, већ Новица Анђеловски, судија Супер лиге Србије, члан тзв. Прве групе судија.

Судију Анђеловског у акцији смо имали прилику да видимо на мечевима Партизан – Напредак (1:1) и Борац Чачак – Партизан (1:2). У дуелу Партизан – Напредак, домаћину признаје у последњем минуту надокнаде нерегуларан погодак након очигледне офсајд позиције у којој се нашао стрелац поготка, Евертон Луиз. Пре тога је, још у 27. минуту, играчу гостујуће екипе за само пола минута показао два жута картона и послао га у свлачионицу, а да се није десио ни оштар старт ни оштар приговор нити неспортско понашање. Када то није помогло јаловом Партизану ни да постигне гол, а камоли да победи, видео је Новица да је време да ствар преузме у своје руке.

Други случај, утакмица у Чачку, између последњепласираног Борца и гостујућег Партизана. Поново правду дели Новица, вероватно награђен за претходно добро обављен посао. И поново јалови Партизан. Дошли су гости у вођство почетком другог полувремена, домаћи изједначили, ближио се крај утакмице, на семафору 1:1… Време да Новица крене у офанзиву. Прво у 88. минуту, по правилу наравно, сумњив пенал за Партизан, који очајно изводи Зоран Тошић и тако квари план и концепцију да се утакмица мирно приведе крају. Да циркус након тога буде потпун, четврти судија руком (?!) показује обема клупама и публици да ће надокнада трајати четири минута. ТВ Аренаспорт би поново од људи да прави кретене, па на својој графици приказује да је надокнада пет минута?! Када је већ увелико истекла ова регуларна надокнада, а на истеку и ове Аренине надокнаде очигледан фаул Тошића над Лазаром Романићем, Новица свира као фаул над Тошићем, након чега у 97. минуту Тошић постиже погодак, а након тога, у 99. минуту, Новица свира крај. Штета што је носио судијски дрес, вероватно би он похитао ка Гробарима да у трансу прославе ову велику победу.

Да не помињемо да је помоћ још једног члана Прве групе судија, Милана Илића, била потребна Партизану чак и против симпатичног Ртња из Бољевца, када је при резултату 0:1 за Партизан, главни судија остао нема на кунг-фу старт Партизановог голмана Јовичића над нападачем Ртња.

Поменућемо овај пут и пар чланова тзв. Елит групе судија, по називу групе, оног најбољег што ова земља има. Први је Срђан Јовановић, који није нашао за сходно да Евертону Луизу покаже црвени картон након дивљачког старта над Огњеном Мудринским, којим је Мудринског послао на вишемесечно боловање. Али је, за разлику од „белог медведа“ судијске организације, Милорада Мажића, бар свирао фаул и дао било какав картон за један дивљачки старт. Мажић је на утакмици Црвена звезда – Чукарички, иако одлично постављен, само ноншалантно окренуо главу након крвничког старта Николе Дринчића над Бранком Јовичићем у уводној фази утакмице. Ни фаула, ни картона, а Звезда без Јовичића, Јовичић у гипсу… О дељењу правде још једног члана Елит групе, Ненада Ђокића, све је рекла публика у Шапцу, тренер Мачве Драган Аничић, али и бивши фудбалер Партизана, Ивица Краљ

И да, покушао је Кокеза да смири јавност пуштањем информације да је суђење Новице Анђеловског било окидач који је „заказао“ хитну седницу ФСС-а. Дигла се бура дан-два, а епилог хитне седнице о суђењу Анђеловског је смена селектора Славољуба Муслина! Да није смешно, било би можда и тужно…

Кокезине „продужене руке“ обављају своје послове добро, јавност ћути, разни Пантићи и Вулетићи исто тако ћуте, иако их знамо као јако причљиве људе и сви заједно се надају прошлогодишњем сценарију.

Зато, овим путем бисмо питали цењеног председника ФСС-а зашто је „закључао“ фиоку у којој се налази мишљење члана Правне комисије о Звездином захтеву за признавање титуле из 1946. године?

Такође, питали бисмо га да ли зарад своје ненамирене сујете ради на штету Црвене звезде, након што му није пошло за руком да комплетно преузме наш клуб?

Или је терање од стране навијача погодило председникову сујету, након периода јако доброг рада и постигнутих фантастичних резултата у нашем клубу?

Питали бисмо и господина председника да ли се искрено радује Звездиним резултатима у Лиги Европе ове сезоне?

Не можемо а да се не запитамо зашто је формирана и којим послом се бави Етичка комисија ФСС-а, а такође и којим послом се бави Дисциплинска комисија ФСС-а и да ли у раду те комисије постоји термин „накнадно кажњавање“?

Такође, питали бисмо га и да ли још траје или је завршена утакмица у Чачку?

Због свега наведеног, али и због још много тога, навијачи Црвене звезде, у ишчекивању одговора на постављена питања, овај пут неће поновити грешке из прошле сезоне и ћутати на јако добро осмишљен сценарио у режији председника ФСС, Славише Кокезе.