Човић: Ако не буде крађе и муљања, Партизан неће скоро освојити АБА лигу! Од ’93. траје покушај уништавања Звезде

Драматична завршница финалне утакмице Купа Радивоја Кораћа и даље је централна тема у српској кошарци. Партизан је одбранио и прославио трофеј, у наелектрисаној атмосфери нишког Чаира, док у Црвеној звезди и даље не могу да се отму утиску како су у недељу вече оштећени судијским одлукама.

О томе је, између осталог, непун сат по окончању финала говорио Небојша Човић, да би исти став поновио овог јутра, гостујући у емисији „Ново јутро“ на телевизији Пинк.
Никад нећу моћи да честитам некоме на крађи. Да ли је требало да играчи добију неке медаље после свега што се дешавало?”, запитао се председник црвено-белих, да би, касније током разговора, на констатацију хоће ли вечитом ривалу пружити руку под условом да освоји АБА прстен узвратио. “Да честитам Партизану ако освоји регионалну лигу? Знате како, уколико не буде крађе и муљања Партизан неће тако скоро освојити АБА лигу”.

Према његовој оцени, арбитража финалне утакмице добила је обрисе спорне. Поготово неке одлуке у финишу. Конкретно:
Није спорна ситуација 0,2 секунде пре краја и ситуација под нашим кошем. Берон јесте направио прекршај и ту нема ништа спорно, али морамо да се окренемо ономе што се догодило пре тога. Прво, Ренфро није успео да преведе лопту у фазу напада за осам секунди, а као награду је добио два слободна бацања од којих је једно погодио. Затим следи класичан пример прекршаја у нападу Ренфроа. То свакако није био флопинг и догодио се на метар и по од судије Миливоја Јовчића, али он ништа није свирао већ је пустио игру и Ренфро је погодио тројку којом је потпуно промениио ток утакмице. То није било све. После слободних бацања Огњена Добрића који промашује оба, исти играч је био брутално фаулиран од стране два играча Партизана, Маринковића и Сија, али се ни тада судија није огласио. И како се све то може назвати него брутална крађа у организацији интересних група. И евролигашки судија може да погреши, али не сме да погреши на оно што се догоди на метар и по од њега”.

Још у недељу вече Човић је, описујући стање у нашем трофејном спорту, рекао како „Кошаркашки савез Србије не постоји“. Уследило је појашњење тих речи.
Њему је мандат истекао. Мандат је истекао и председнику и Управном одбору и Скупштини Кошаркашког савеза Србије. Дотични су перфидним радњама, доношењем новог Статута сами себи продужили мандат на још две године. Замислите ситуацију да, на пример, председник Скупштине Србије самоиницијативно донесе декрет да се продужава мандат и да не би требало да се иде на изборе. Та интересна група у КСС сад свим силама жели да поврати контролу над домаћим шампионатом како би и ту могла да муља и намешта. Мене не опчињавају величине које седе у КСС. На то не падам. Падам на рад и резултате тог рада”.

У закључку је говорио и о утицају политике на спорт у држави.
Од 1993. траје покушај да се уништи све што је везано за Црвену звезду. Још од Мирка Марјановића и његове групе траје процес, који је прекинут 2012. и 2013. године доласком председника Вучића који никада није крио да је велики звездаш, али… Како он помаже Звезди, тако што држава помаже и Партизану, али очигледно је да разноразне структуре поново имају своје сулуде идеје”, додао је Небојша Човић, први човек црвено-белих.

Ево и комплетног гостовања Небојше Човића на Пинку…