Црвена звезда испија Ефес

Црвена звезда у оквиру 17. кола Евролиге гостује екипи Анадолу Ефеса. Меч почиње од 18:30, а навијачи ће имати прилику да утакмицу испрате на каналу Спорт клуб 1. 

О клубу

Ефес је основан 1976 године и по броју домаћих титула је најуспешнији турски клуб. Освојио је укупно 13 националних титула, 10 националних куп такмичења као и 10 титула у Купу Председника. У сезони 1995/96. освојили су и тада међународни Куп Радивоја Кораћа. Најбоље представе у Евролиги су имали у сезонама 2000 и 2001 када су долазили до финалног турнира на ком су заузели трећа места. Са правом су били синоним за турску кошарку. Међутим огромним улагањима у остале турске клубове, пре свега у Фенербахче и Галатасарај, Ефес је спао у други план. Тако да су последњу националну титулу освојили 2009.године. Ипак поред Фенербахчеа и Ефес има А лиценцу за такмичење у Евролиги што им омогућује да имају завидне буџете у састављању тимова.

Ефес у текућој сезони

Вечерашњи противник Црвене звезде налази се на деоби последњег места Евцролигашког каравана. За разлику од претходне сезоне када су били физички доминантни тим Ефеса је током лета претрпео велике промене у играчком кадру. Ипак доведени су искусни играчи коју су били значајни у својим претходним клубовима.

Велики број пораза је натерао управу да реагује па су сменили тренера Персовића а ангажовали познатог турског стручњака Атамана. Приметна је промена концепта у односу на последњи дуел у хали „Александар Николић“ када је Црвена звезда дошла до најубедљивије победе у овој сезони.

Актери о вечерашњем дуелу

Душан Алимпијевић, тренер КК Црвена звезда МТС:

„ Доста промењених улога у односу на прву утакмицу. Прво што „упада у очи“ је да играмо поново у кратком временском периоду, дакле не по оном, да га тако назовемо „правилном распореду“ већ је то све промењено сада у другом делу ЕЛ. Оно што се догодило у међувремену, је промена тренера, али и промена улога играча. Прво, нешто другачија улога Лида и Владимира Штимца, ту је одлазак једног и долазак другог играча, и Дерик Браун. У Београду се враћао из повреде, сада је носилац игре, изванредан играч. Зато не мислим да ће ова утакмица по било чему бити слична оној коју смо одиграли у Београду, играју другачије, и сигурно да нови тренер жели да промени одређене ствари у свом тиму“.

„Чека нас заиста тежак јануар, петак ЕФЕС, па врло важна утакмица у АБА лиги против Цедевите у недељу, па уторак, па четвртак…па опет утакмица у АБА лиги. Изузетно тежак период је пред нама. Ми се пред ту нама важну утакмицу са Цедевитом враћамо у суботу у Београд, а играмо већ у недељу. Оба пута пред Будућност и Цедевиту имали смо напоран распоред који нам није дао времена за опоравак и детаљну припрему, али то доноси Евролига и идемо напред. Огњен Добрић се враћа у тим, путује у Истанбул, и полако га враћамо у ритам“ рекао је тренер црвено-белих.

Џејмс Фелдин, кошаркаш Црвене звезде:
„ Идемо у Истанбул да одиграмо добру утакмицу. Имају новог тренера, довели су новог играча, прекинули су сарадњу са некима. То је дакле, нови тим, морамо да будемо спремни за њихов атлетицизам, за другачију игру. Ова утакмица ће бити потпуно другачија од оне у Београду, али наш приступ треба да остане исти као на осталим утакмицама Евролиге, да играмо чврсто, у високом ритму. Имамо пуно самопоуздања, знамо шта је потребно да учинимо да би побеђивали утакмице и на гостујућем терену и кући. Ово је нови тест и спремни смо за њега“ рекао је Фелдин.

Утакмица Анадолу ЕФЕС – Црвена звезда игра се у вечерас од 18.30 часова, екипа се враћа у суботу у преподневним часовима за Београд, и одмах почињу припреме за врло важан меч 16.кола АБА лиге са Цедевитом у Београду.