Чврстина, главни адут европске Звезде

Ремијем против ЦСКА из Москве на Маракани (0:0), који црвено-белима даје оптимизам пред реванш меч за седам дана, изабраници шефа Милојевића показали су да су као тим, за овај ниво такмичења, изузетно компактни. Уз једног класног играча, ко зна какви би крајњи домети били…

Навијачи који су дошли на стадион Рајко Митић, њих преко 35 000, задовољни су напустили утакмицу свесни чињенице да је Звезда у појединим моментима надирала и опасно угрожавала гол редовног учесника Лиге Шампиона. Радоњић је имао колосалну прилику, шут Ле Талека је Акинфеев вансеријском интервенцијом одбранио, а гости ниједном нису били супериорнији ривал и нису се наиграли на највећем српском стадиону, иако по правилу боље играју на гостовањима.

„НАЦРТАН“ МИЛОЈЕВ МЕЧ, ФАЛИЛА ЈЕ САМО ЕГЗЕКУЦИЈА

Синоћна утакмица буквално је била прототип онога што је шеф Милојевић желео – рововска борбан средини, синхронизовано померање линија тима, дисциплина, опрез, стрпљење…није ту било превише бравура које дижу публику на стадион, али оно што је још важније, није било ни киксева који су много могли да коштају тим. Милојевић је од Звездиног тима направио изузетно дисциплиновану чету, у којој се тачно зна ко ради који посао, шта се од кога очекује, шта су јасна ограничења за сваког играча понаособ. Јасно је нашем тренеру да је сваки резултат без примљеног гола на нашем стадиону више него добар, свестан је наш стратег да по крилима има играче који могу да припрете из контранапада и који било где могу да угрозе гол противника, али основно полазиште којег се шеф наше струке држи је  – будите дисциплиновани у одбрани.

Једино што је јуче фалило била је егзекуција – Радоњић је дочекао кикс гостију, спринтом је себи створио колосалну прилику, али је пуцао право у чувара мреже ЦСКА. Била је то шанса која се дешава можда и једном у двомечу, једном у европском циклусу…али је остала неискоришћена. Наравно, Радоњићу нико неће замерити, нити упирати прстом у њега у било ком случају, али овакве ситуације су јасна разлика између Суперлиге и милионског трансфера у Европу. Нема сумње да је Милојевић нотирао ову ситуацију и да ће реализација бити сегмент којем ће се на тренинзима придавати посебан значај.

ЗВЕЗДУ У ЕВРОПИ РЕТКО КО НАДИГРАВА

Када се осврнемо на европски пут Црвене звезде, не можемо да се сетимо ниједне утакмице у којем је наш тим био инфериоран или потпуно надигран. Било је периода утакмице, попут другог полувремена у Келну, или делова утакмице против Краснодара, али у глобалу наш тим је јако тежак противник сваком европском тиму, и то се резултатима и потврдило. Против Црвене звезде нико не може унапред да упише победу, сигурне бодове и славље, али може унапред да рачуна на то да ће морати да „прокрвари“ на терену како би дошао у ситуацију да не буде поражен. Чак и када се видела разлика у класи, попут меча са Арсеналом у Београду, наши момци нису били инфериорни, једноставно су налетели на тим из ТОП европског нивоа, крема, елите, и дали су све од себе. Жиру је погодио из практично једине праве ситуације, што опет јесте разлика између тимова из врха Премијер лиге и свих осталих. Када сумирамо све утиске, Звездиним издањима у Европи можемо само бити поносни.

Екипа Црвене звезде реванш меч против ЦСКА игра 21. фебруара, у 18 сати по локалном времену.