Да ли је суров темпо исцрпео Звездину одбрану?

Фудбалери Црвене звезде су  у претходна четири кола примили више погодака него у првих 16, а против Бачке први пут у сезони, у домаћој лиги, два или више погодака на једном мечу…

И поред само једног освојеног бода на гостовању Бачкој, Звезда остаје на истом бодовном одстојању као и коло раније, с обзиром на кикс вечитог ривала на домаћем терену. Међутим, последњих неколико утакмица показале су један интересантан тренд који се тиче Звездине одбране, која је највећим делом сезоне изгледала чврсто и дисциплиновано, упркос многобројним ротацијама и принудним изменама.

ПРЕ ИЛИ КАСНИЈЕ ДОШЛО БИ ДО (БЛАГОГ) ПАДА ФОРМЕ

Црвеној звезди, да подсетимо, такмичарски ритам траје од краја јуна, што значи да смо закључно са утакмицом против Бачке одиграли преко 35 мечева, а тек нас очекују два кључна меча ове јесени/зиме – Келн у четвртак и дерби на ЈНА следеће среде. До сада смо много пута писали о томе како је Владан Милојевић на један ултраквалитетан начин трансформисао одбрану Црвене звезде и од ње направио једну хомогену и снажну целину која је закључала све прилазе свом колу. У до сада 20 одиграних кола домаће лиге, Звезда је примила седам погодака, од којих су четири дошла у претходна четири кола. Оно што је добро, само једном смо у том периоду пропустили да освојимо сва три бода, а гол који је Рад постигао на Маракани и не квари утисак, с обзиром на то да се радило о победи резултатаом 6:1.

Заједничка линија у утакмицама против Бачке и Чукаричког, осим чињенице да смо примили гол, јесте и то да смо јурили резултат – Звезда је до сада махом рутински решавала и домаће и гостујуће мечеве, али како се полусезона ближи крају, приметно је да наш тим игра све теже што је вероватно последица многих фактора. Најважнији је свакако онај физичке природе, јер су играчи вероватно исцрпљени суровим темпом утакмица где су року од три до четири недеље играли по седам до девет утакмица, путовали на европска гостовања, емотивно и физички се изузетно празнили после мечева које је пратила читава Европа. Ипак, Звезда и њене амбиције морају да остану исте упркос свим ситуацијама и спортски сектор је вероватно могао да предвиди ову ситуацију, те сматрамо да је имао времена да се адекватно припреми и одговори на настали изазов. Оно што нам, такође, остаје је да се надамо да ће се мотивација и снага пронаћи за два преостала капитална меча против Келна и Партизана, као и за меч против Борца који долази између та два.

КОЛИКО ЗВЕЗДА МОЖЕ ДА СЕ ОСЛОНИ НА РЕЗЕРВИСТЕ?

Први гол Бачке у суботу дошао је после кикса Кахримана што је поново потегло дебату међу навијачима о томе колико Звезда може да се ослони на играче са мањом минутажом. Посебно је осетљива тематика голмана, јер су њихове грешке најлакше уочљиве и најскупље могу да коштају тим. Борјан је ове јесени имао проблема са повредама, на голу се повремено налазио и Супић, али за Кахримана ће суботњи меч остати упамћен као још једно негативно искуство које је подсетило на партије из прошлогодишњих европских квалификација. Зимски прелазни рок који се ближи вероватно ће донети реструктурирање екипе, а Звезда ће од пролећа ући у серију најважнијих мечева у сезони у којима се одређује коначан пласман у борби за домаће трофеје. Уколико изборимо и пролеће у Европи, шефу Милојевићу ће поново бити неопходна дубина и ширина у играчком кадру како носиоци не би дошли у ризик да се физички исцрпе и не пруже максимум онда када се буду одвијале најжешће спортске борбе. За сада, осим спорадичних киксева можемо да констатујемо да су и играчи са мањом минутажом имали коректне улоге и умногоме су допринели томе да Звездин бодовни салдо буде онакав какав је данас.