ДАМИР ЈАВОР – ОТВОРЕНИ „НЕПРИЈАТЕЉ“ ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ!?

После јучерашње утакмице, звездашка јавност је поново принуђена да тражи одговоре – шта је узрок пристрасног суђења Дамира Јавора. Његов анимозитет према Црвеној звезди траје дуго, и све што он ради у овако битним утакмицама није случајност.

Домаћинско суђење је синоћ добило нову димензију. Познато је да тренер домаћина Александар Џикић форсира пословично чврсту одбрану која  је увек на ивици фаулова. Синоћ је и сам Џикић на тајм-аутима позивао своје играче да играју „у месо“ и чврсто. И поред тога Црвена звезда не само да је направила више фаулова него је Будућност имала 29 слободних бацања, за 12 више него Црвена звезда. Ове сезоне оволики број бацања против Црвене звезде је извела само Цедевита, док у Евролиги овај број бацања против Звезде није виђе већ две сезоне.

Да подсетимо наше читаоце на његово суђење са Олимпијакосом, када је Јавор кривац за елементарну повреду правила. Наиме, он је у једном од најбитнијих момената меча доделио лопту за Олимпијакос. 20 секунди пре краја Гудурић је био у продору, али је после дуела са Папаниколауом лопта завршила у ауту. Првобитни утисак био је да се бек Звезде снашао и да је лоптом напуцао грчког кошаркаша, након чега је она изашла у аут. То је и шпански судија показао, пошто је био најближи. Али, на инсистирање Дамира Јавора, који је био најудаљенији од дешавања, гледао се поновљени снимак.  Пошто није могло јасно да се процени ситуација на основу снимака, Јавор је на крају одлучио да досуди мртву лопту, што се и јасно чује на снимку, након чега показује да је лопта за Олимпијакос, пошто је стрелица за посед била на њиховој страни. Међутим, управо ту је Јавор повредио правила, јер у случају “мртве лопте“ након прегледаног снимка, где не може јасно да се установи чија је лопта, на снази остаје првобитна одлука која је донета пре прегледања снимка, а та одлука била је да је лопта за Звезду. Његова очигледна намера није оставила равнодушним ни челнике лиге па од тада није још увек судио нити једну утакмицу у којима је Звезда била домаћин.

Треба се подсетити на његово суђење на мечу Дарушафака – Црвена звезда у фебруару 2016. када је је однос досуђених фаулова био 26:15 на штету нашег клуба.

Вероватно још бољи пример његовог пристрасног суђења се десио на утакмици против Цедевите у октобру 2015. године. Судија Јавор је целим током утакмице сасвим очигледно судио у корист домаћина. Кап у препуној чаши прелила је његова одлука којом је директно утицао на резултат као и у случају Олимпијакоса. Наиме приликом намерног промашаја Бабића са линије слободних бацања лопта није ни дотакла обруч због чега је морало да се заустваи време и да Звезда има посед. Међутим судијска тројка са Јавором на челу је само одлучила да се ира настави и нешто више од две секунде је прошло без реалне могућности да Звезда постигне кош.

Али нећемо задирати још више у прошлост, а сигурно да оваквих промера има сасвим довољно да можемо поставити одређена питања. Да ли судијски трио и судија Јавор нотирао број петарди бачених уочи почетка утакмице у Подгорици? Да ли је синоћ постојала одређена врста спреге на релацији стручни штаб и управа Будућности са судијским тријом? Јер је са несвакидошњом одлучношћу тренер Џикић захтевао „борбу у месо“ од својих играча, а са друге стране то није квалификовано адекватним бројем фаулова. Да ли је Евролига након утакмице са Олимпијакосом јасно признала грешку судије Јавора? Да ли је то признање дошло и до АБА лиге? Након те утакмице Јавор није судио нити у једној утакмици у којој је Звезда била домаћин, па чак ни у АБА лиги.  Да ли је Евролига па и АБА лига свесна реакције Звездине публике јер је његова пристрасност очигледна? Одакле толики анимозитет судије Дамира Јавора према нашем клубу? Да ли су истините гласине да је имао непријатности са навијачима нашег клуба па од тада датира ово отворено „непријатељство“ према Црвеној звезди? Да ли је ова врста „непрјатељства“ његов лични или можда дириговани подухват? Желимо одговоре на ова питања, а РСБ екипа ће се трудити да до њих и дође.