Дејан Радоњић за РСБ : Огроман рад је кључ свега!

Прошле сезоне Дејан Радоњић је учинио много тога – одбранио титуле у АБА лиги и КЛС-у, увео Звезду у топ 8 тимова у Евролиги, оборио рекорд Ранка Жеравице по броју победа на клупи Црвене звезде а ако се дан по јутру познаје, Звезду чека још једна успешна сезона после изузетно доброг старта у АБА лиги. РСБ вам доноси интервју са нашим тренером, а ову прилику смо искористили и да се поклонима захвалимо Радоњићу за све успехе које је постигао прошле сезоне.

Сјајан почетак нове сезоне и одлична игра на обе стране терена. Како бисте оценили прва два кола АБА лиге и шта можемо очекивати од наше екипе у наставку сезоне?

– Имали смо неких педесатак дана веома квалитетног припремног периода и јако сам задовољан учињеним. Знали смо да имамо распоред који може бити незгодан, успели смо да кроз припремни период спроводећи све што смо планирали да кроз један мањи број утакмица дођемо до једног степена спреме пре турнира на Криту, да тамо све то подигнемо на један виши ниво како бисмо на старту показали добре партије. Не бих ишао далеко у неким очекивањима. Утакмице се ређају као на траци, и ми морамо да размишљамо утакмицу по утакмицу, јер је свака тешка на свој начин. Ево сада идемо у Задар, па нам долази Мега, па онда креће и Евролига. Надам се да ћемо и та два меча одиграти добро и завршити серију како треба. Биће пуно изазова, биће тешко. Не знам колико ће се нови систем такмичења у Евролиги рефлектовати на резултате у АБА лиги или обрнуто, то ћемо видети током сезоне, нарочито у периоду до нове године. Жеља и циљ су нам свакако позиција у АБА лиги која нам даје континуитет играња у Евролиги као и домаћи шампионат где су жеље и циљеви такође више него јасни.

Већ сте неким делом одговорили на следеће питање али бисмо да чујемо нешто више о томе како ви гледате на припремни период који је за нама?

– Кренули смо 15. августа са тренажним процесом, имали смо осам уговорених мечева. Стартовали смо са играчима који су остали из прошле сезоне, три јуниора, са неким играчима који су наступали за ФМП прошле сезоне. Покушавали смо да из тога извучемо одређени квалитет. Како је време одмицало, постепено су се прикључивали нови играчи које смо потписали или они на које смо чекали а који су били са репрезентацијом, тако да смо довољно дана били у овом саставу да би могли бити довољно добри за почетак. Иако је за сваког тренера битно да екипа буде што више на окупу нисмо то могли да остваримо а нисмо ни били у таквој позицији свих ових година што због објективних што због субјективних разлога. Припремни период је протеко без икаквих проблема, у једном сјајном радном амбијенту, са пуно времена проведених у сали, са тестовима који су нам били потребни у том тренутку да видимо стање и квалитет играча, а онда на крају и ово што смо имали, да подигнемо степен уиграности тима у јаким проверама против Олимпијакоса и Хапоела.

Утисак је да екипа већ сада делује имресивно, да ли планирамо појачања на неким позицијама и да ли очекујете појачање до прве утакммице у Евролиги са Дарушафаком?

– Већ сам рекао да сматрам да је за Евролигу потребно да будемо јачи, сигурно да је потребно да имамо већи фонд играча због историјског формата најквалитетнијег европског такмичења, с обзиром да се први пут игра лига састављења од 16 најјачих клубова у Европи. Сва та путовања, цео тај ритам, изискују свакако додатна оптерећења. И нико не зна како ће то изгледати у пракси. Разговарао сам са мојим колегама тренерима и у Барселони на традиционалном састанку, и на турниру на Криту. Цела сезона са новим форматом је непознаница за све, па и за нас! То ће се наравно рефлектовати и на квалитет игре у неком тренутку. Потребно је да имамо више играча како би могли све то да изнесемо и издржимо и дођемо до резултата са којим бисмо били задовољни. Свестан сам да ће бити тешко, али и све то је неки нови изазов за нас коме се радујемо. Што се доласка играча до утакмице са Дарушафаком тиче, у овом тренутку је то веома тешко проценити.

Колико сте се Ви као и цео клуб, поучени искуством из прошле сезоне, другачије припремали за прелазни рок?

– Што се тиче прелазног рока, разлике од сезоне до сезоне постоје. Прелазни рок је рађен тако како бисмо се прилагодили новим дешавањима у европској кошарци као и новинама у НБА што је свакако утицало и на нас. Огроман новац се окреће овог лета у кошарци, прво у НБА лиги, па се то рефлектовало и на Евролигу. Имате најманје три врхунска тима играча који су из Евролиге отишли у НБА за велики новац. Најбогатији европски клубови су покушали да одговоре на то, а ми свакако нисмо међу најбогатијима, па морамо да размишљамо на другачији начин. Ранијих година је био случај да нисмо могли, нити били у могућности да размишљамо на дуге стазе, већ правили тим са циљем да будемо конкурентни, па смо радили у том амбијенту и покушавали да исти направимо бољим у том тренутку. Пре две године смо имали успешну сезону са освојеним титулама па је стварање тима у тим околностима била новина. У односу на све то смо успели да доведемо Кузмића, Џенкиса и Бјелицу, надам се да ћемо успети да ангажујемо још неког играча који ће свакако повећати квалитет тима.

Још у припремним утакмицама, а нарочито у прва два кола видело се да Милко Бјелица већ оправдава епитет појачања. Он и Кузмић се одлично допуњују. Колико ће његово искуство значити у Евролиги и да ли по доласку новог играча у рекету, Бјелицу више видите на позицији 4 или 5?

– Он пуних осам година игра Евролигу на завидном нивоу у озбиљним клубовима. Истрајали смо у жељи да га доведемо и јасно показали зашто је његово ангажовање добро за тим. С обзиром да може да игра на обе позиције, свакако ћемо га виђати и на позицији 4.

Како сте задовољни напретком Ребића и Гудурића од када сте ви у клубу, шта очекујете од њих у наставку сезоне и где видите Добрића?

– Генерално, јасан је утисак да постоји напредак и то је очигледно. Сви би требало пуно да раде како би напредак био још бољи што и очекујем, и ту не мислим само на младе играче. Атипично је и мало мање логично, али је чињеница да и старији играчи напредују и играју много боље него пре доласка у Звезду после чега одлазе у богатије клубове и добијају велике уговоре. Надам се да ће уз велики рад који нас очекује то бити случај и ове године. Добрић је део тима који ће кроз ову сезону нама дати оно што нам је жеља, али и размишљамо и о перспективи. Морамо. Без обзира што бих ја као тренер у Црвеној звезди можда требало да мислим само шта ћу сутра. Али ово што радим је и за Звездино прекосутра и још касније. То је једноставно објашњење за реч – систем.

По новом моделу Евролиге Звезда ће сигурно имати 30 утакмица што значи да ће напор бити већи него раније. Како ћете ви физички и психички припремати екипу за такве напоре?

– То је тај неки новитет са којим ће се сусрести сви у Евролиги. Кроз саму сезону моћи ћемо да видимо како то све функционише. То је ипак 30 утакмица највишег квалитета. До сада је била група, па друга група, па се са неким не састанеш, сада тога нема више, играћемо 30 најјачих утакмица и само по себи је то оптерећење. Оптерећење је и чињеница да и неки најјачи клубови, а ове сезоне имамо много тимова који су као свој циљ већ зацртали пласман на Фајнал Фор, имају времена да подигну форму, ако крену лошије у лигу, и касније коригују своју позицију. Биће знатно теже него раније, али трудићемо се да то изнесемо на прави начин.

Вратићемо се мало уназад и дати кратки осврт на претходну сезону и на све успехе које сте постигли?

– Смо постигли. Сви заједно. И ми, и ви навијачи. Карактеристична је та сезона по много чему. Имали смо тај старт са пуно дешавања. Негативних. Дошао је моменат када смо били практично прежаљени, у изгубљеној ситуацији. Па смо васкрсли у међувремену. Много неких турбулентних момената који очигледно тешко да могу да се избегну. На крају смо имали огромно задовољство јер смо испунили наше циљеве. Сјајно издање у Евролиги, освојени трофеји у регионалној и домаћој лиги. Пуно разлога за сећање на ту сезону. Некако ми је прва асоцијација на ту годину она чувена реченица нашег легендарног глумца Љубе Тадића: „Нема велике љубави без велике радости, али и без велике патње. Е то Вам је Црвена звезда. Има да се радујеш до неба, али секирација ти не гине.“ Ипак смо се на крају радовали…

Суочили сте се са разним проблемима током прошле сезоне. Повреде и рокаде играча. Како сте превазишли све то и како сте успели да новајлије прилагодите нашем систему тако брзо?

– Ситуација је била проблематична од првог дана. Почевши са повредама, што лакшим, што тежим. Није било ни мало лако. Појачања је касније требало што пре прилагодити. Користили смо сваки могући моменат да то и остваримо. Потребно је пуно рада, много посвећености и добре припреме да би сваки играч допринео тиму на начину на који желимо и користили смо сваки минут да радом у сали дођемо до тог нивоа. На наше задовољство, успевали смо брзо да решавамо те ствари. Огроман рад је кључ свега. Наш живот као професионалаца нису само утакмице, већ на првом месту припреме за њих – а то су тренинзи и велики рад…

Један од преломних тренутака прошле сезоне било је убацивање Јовића у стартну поставу који је већ у првој утакмици у којој је стартовао и оборио рекорд по броју асистенција. Стефан је до тада важио за дефанзивног специјалисту. Да ли сте били изненађени његовом способношћу да разиграва саиграче тако добро или сте просто били уверени у његове могућности?

– Моја идеја је била да Јовић прође кроз припремни период и да кроз њега сагледамо не само шта би он могао него и да видимо његову потенцијалну улогу у тој сезони. Пратио сам га раније и због тога је наравно и дошао у Звезду јер је показао потенцијал. Имао је пуно повреда током претходних сезона, изостанака. Било је потребно да уради један дужи тренажни интервал како би се то могло рефлектовати на квалитет његове игре и видело се да то иде јако добро током припремног периода. Видело се тада да Стефан Јовић може да носи Звезду и њену игру што се испоставило као тачним.

Звезда је сјајно деловала у плеј-офу Евролиге против Цска из Москве. Натерали сте Итудиса да изађе из своје зоне комфора, промеша играче и фокусира се на одбрану. Како је текла припрема за ту серију и шта генерално сада мислите о том дуелу?

– Импоновало нам је сто смо по први пут у позицији да будемо међу осам најбољих у Европи. Без обзира што је то био у том тренутку најјачи могући противник којег смо могли да добијемо, били смо изузетно мотивисани. Отишли смо у Москву да играмо најбоље што можемо. Ма против кога играли, ми увек имамо амбицију да будемо бољи. Да добијемо меч. Сад, да ли је то реално или није реално, фаворити јесу били али припрема свакако иде у правцу који сам објаснио. Желимо и идемо на победу против сваког противника. Упоредо са полуфиналом Аба лиге, где је та серија за нас била највжнија, играли смо и најважније утакмице за пласман у Топ 8. Након тога имали смо кратки предах који смо добро искористили за припрему, отишли смо тамо, имали чак и прилику да добијемо ЦСКА, нисмо успели. Били су бољи. На крају су узели титулу у Евролиги. Мислим да смо се показали јако добро и конкурентно екипи ЦСКА.

Колику пажњу посвећујете психичкој припреми играча?

– Јако пуно. Сваки дан. Не само када спремамо утакмице. Ми смо као породица, па у већем делу сезоне више времена проводим са тим момцима, мојим помоћницима, људима око тима, него са породицом. И то је један од темеља успеха. Да заједно пролазимо кроз све, и добро и лоше…

Прошле сезоне сте престигли Ранка Жеравицу по броју победа у историји Црвене звезде. Били сте у најужем кругу за избор најбољег тренера Евролиге. Можете ли нам рећи Ваше мишљење поводом тога?

– Свакако да је то велика ствар за мене као тренера, имати толико победа у Звезди. Радујем се свакој утакмици са жељом да победа буде што више. То је једна додатна обавеза и мотивација да се настави са квалитетним и мукотрпним радом.

Какав је вас утисак и шта мислите о раду са млађим категоријама нашег КК и да ли имате удела у селекцији играча пре него сто дођу до првог тима?

– Ту постоји једна добра комуникација измедју свих нас и сви смо заједно упознати са оним што имамо и што евентуално може да дође до првог тима. У сваком тренутку знамо и пратимо те квалитете у млађим категоријама који могу доћи и до првог тима временом.

Како оцењујете прелазни рок осталих екипа у Аба лиги и неки ваши утисци о екипама након првих неколико кола?

– Чини ми се да у односу на ранијих година, где су се тимови постепено правили у том неком припремном периоду, па како је лига почињала да су се додатно појачавали, сада су тимови одмах на старту били активни и направили екипе. Има много јачих тимова у односу на прошлу сезону. Лига је веома интересантна и свакако ће нам бити теже уз оптерећење које произилази из Евролиге. Уосталом, и први мечеви у сезони су показали да је то тако.

Какво је ваше мишљење о новом концепту Евролиге?

– Свакако да је другачије него претходних година. Мања је концентрација клубова, већа концентрација квалитета. Многи клубови су својим деловањем на тржишту показали јасне намере и амбиције за предстојећу сезону. У лиги од 16 клубова скоро 10 најављује борбу за сам врх што објективно до сада није био случај. Видећемо како ће се све то одвијати на терену како сезона буде одмицала.

Прошле сезоне Црвена звезда је одмерила снаге са свим учесницима фајнал фора Евролиге осим са Лаборалом. Која је екипа на вас оставила најјачи утисак и да ли сматрате да је ЦСКА заслужено постао првак Европе?

– Били су бољи од оба противника на завршном турниру и заслужено су освојили титулу коју су дуго чекали. Били су под великим оптерећењем и притиском. Мислим да је не би било незаслужено и да је Фенербахче постао првак, имали су сјајну сезону иза себе. На крају је то било једно реално финале у коме су ситнице превагнуле на страну ЦСКА.

Ако бисте имали неограничен буџет, коју бисте петорку саставили од евролигашких играча?

– Размишљаћу о томе када дођем у ту позицију (смех). За сада размишљам о најбољој петорци са ограниченим буџетом.

Најдражи и најтежи тренутак прошле сезоне?

– Најтежи тренутак су свакако повреде… прво повреда Неманје Дангубића, па се након тога догодила и тешка повреда Луке Митровића. Знао сам колико ће то њима тешко пасти и како ће се то одразити на тим. Било је и неких пораза, али ништа није изазвало тако лош осећај као те повреде. Што се тиче лепих тренутака, било их је заиста много прошле сезоне. Великих победа, трофеја…

Пред прошлосезонско полуфинале против Цедевите апеловали сте на навијаче да напуне дворану. И као играч сте имали врућ домаћи терен. Како на играче утиче таква атмосфера?

– Мислим да је потпуно јасно и видљиво колико нам свима значе навијачи. Јако сам задовољан одзивом и подршком публике на тој утакмици. Цедевита је одличан тим и велики конкурент, било нам је потребно да заједно са вама дођемо до те победе.

Да ли Вам импонује што су се јаки европски клубови прошлог лета интересовали за Ваше услуге и колику улогу има породица у доношењу пословних одлука?

– Сигруно да ја као неко ко је изузетно везан за породицу пазим на све аспекте, али на крају одлуке доносим самостално. Што се тиче интересовања било га је, али то сад није тема. Ту сам, значи ту сам желео и да останем.

С којим својим бишим саиграчием сте највише контакту?

– Контактирам са много њих. Са некима више, са некима мање, али генерално се чујем доста бивших саиграча.

Који део Београда највише волите?

– Врачар.

Имате ли неку своју оазу у коју можете да побегнете од обавеза и где је и шта ради Дејан Радоњић када не жели да осети терет свог посла?

– Склањања од тежина посла нема, то је увек присутно. Што се тиче оазе мира то је дефинитивно породични дом. Ту обнављам енергију од огромног стреса коме смо изложени у послу којим се бавим.

Чланови нашег форума оценили су ваш рад изузетно позивитно. Колико Вам значи подршка навијача и коју бисте им поруку послали после успешне претходне и на самом почетку нове сезоне?

– Свакога од нас изузетно радује подршка навијача. Мaло који клуб у Европи може да се похвали таквом подршком и атмосфером коју праве наши навијачи. Назвао бих то својеврсним феноменом. Овом приликом бих поздравио све навијаче и искрено се надам да ћемо се и ове сезоне пуно радовати.