Дилеме пред Краснодар: Како надокнадити изостанак Јовичића?

Упркос одличној форми нашег тима у протеклом периоду, главна тема на Маракани је и даље изостанка Бранка Јовичића.

Црвено-бели играју са великим самопоуздањем, и после дужег времена гледамо играче који изгледају као дисциплинован тим, а учинак у оба правца игре у претходним утакмицама даје за право нашој екипи да без страха уђе у меч против Краснодара. Да све не буде тако идилично побринуо се малер који је задесио наш тим на утакмици са Чукаричким, повреда метатарзалне кости је удаљила Бранка Јовичића од терена на дужи период а као што смо најавили претходних дана, неће се доводити нови играч за тај двомеч након неуспелих преговора око трансфера Срђана Мијаловића.

Против Радника из Сурдулице, место популарног „Бакуле“ заузео је Дамијан Ле Талек, иза кога је одличан период на штоперској позицији у тандему са Вујадином Савићем, и који је за сада највећи кандидат да одмени Јовичића. Ипак, утисак је да се француски универзалац није прославио на својој „природној“ позицији у мечу против Сурдуличана. Још једном су дошле до изражаја Ле Талекове мане попут неокретљивости и тромости, а утисак је да он уопште није у стању издржати читаву утакмицу у високом ритму. Константне промене кретње и брзине су у овом тренутку превише за оваквог Ле Талека, а у четвртак нас очекује екипа која воли пас игру и која напада противника кроз посед и брз проток лопте кроз средину терена. Уз Ле Талека је чак и Доналд изгледао доста лошије у неким тренуцима, јер су један другом откривали мане уместо да их сакривају. Много проблема су имали у тренуцима када бране брзе контранападе јер се веома лоше постављају када играју високо напред, и сходно томе не покривају довољно добро ни простор ни противничке играче у транзицији. И ове, али и прошле сезоне, Ле Талек и Доналд су у превише наврата остављали велики простор иза себе који су противнички играчи лако користили и сходно томе лако улазили у шансе. Јасно је да Ле Талек не блиста у негативној транзицији која може бити кључни фактору четвртак, док у нападу доприноси мање од Доналда, па је јасно зашто многи гледају сумњичаво ка њему као решење на позицији задњег везног за двомеч у плејоф фази квалификација за Лигу Европе. Ле Талек је показао завидан квалитет на позицији штопера, али првенствено из разлога што је ту потребан мањи радијус кретања и што онда његова фудбалска интелигенција, антиципација и солидна дуел и скок игра долазе до изражаја. Не треба заборавити да су управо он и Вујадин Савић функционисали најбоље од свих штоперских комбинација, и да ће и раздвајање тог тандема бити још један ризик у следећем мечу.

Урош Рачић је јучерашњи меч против Бачке одиграо веома коректно, али је питање да ли је у овом тренутку стању одиграти на задовољавајућем нивоу против озбиљнијег ривала. Због тога је готово извесно да ћемо поново гледати Ле Талека на позицији задњег везног. Студиозни и веома обазриви Владан Милојевић је показао да добро чита игру и грешке и противничког али и сопственог тима, па се комплетна Звездашка јавност нада да ће наш шеф стручног штаба још једном адаптирати нашу игру тако да сакрије индивидуане мане, и да дођемо до жељеног резултата.