ДОБРОЋУДНИ ДИВ – МАЈКЛ ОЏО ЕКСKЛУЗИВНО ЗА РСБ: Моја очекивања су велика

Црвено-бели су овог лета кренули у реконструкцију тима. Нови шеф стручног штаба, Милан Томић, полако склапа контуре новог тима. Након Билија Берона, Душана РистићаМаика Цирбеса нови играч Црвене звезде је и доброћудни див –  Мајкл Оџо, са којим смо имали задовољство разговарати пре свега о кошарци, привикавању на европски стил игре, животу у Србији и очекивањима од нове сезоне.

Кошарку је почео да тренира релативно касно, са 17 година. Након Флорида стејт колеџа, где је провео неколико година, кошаркашки пут га је одвео у Београд.

Како видиш прошлу сезону, да ли задовољан својим играма и да ли ти је било и колико тешко да се прилагодиш европској кошарци?

– Играти за ФМП је заиста била част и велико задовољство. Изузетно сам захвалан на шанси коју сам добио. Било ми је потребно време да се прилагодим свим тим новим стварима које европска кошарка захтева и мислим да сам на крају успео у томе. Имали смо одличан тим и жао ми је што нисмо успели да освојимо титулу, али сам изузетно поносан на начин на који смо играли као тим.

Шта видиш као основну разлику између колеџа и европске кошарке?

– Не једина, али свакако највећа разлика је у професионалном приступу кошарци. ФМП је професионални кошаркашки клуб, где свако има своја задужења и обавезе. Постоје ту, наравно, и разлике у самој игри, тимским тренинзима, тактици…

Још увек ниси забележио ниједан меч за свој нови тим, очекивања навијача су свакако велика јер су имали прилике да те гледају прошле сезоне, све то доноси и огроман притисак са собом. Како ћеш успети да се избориш са тим?

– Пре свега, моја очекивања су велика. Ако успем да испуним своја, верујем да ћу тиме задовољити и очекивања навијача. Волим да радим, тренирам и мислим да ту неће бити никаквих проблема. Оно што је битно је то да сви ми индивидуално морамо да се ставимо у службу тима и својим играма помогнемо клубу да оствари своје циљеве. Црвена звезда је клуб са великом традицијом, управа клуба ради одличан посао и улаже велике напоре да направи одличан тим. 

Својом појавом и начином игре делујеш заиста импресивно и доминантно на паркету. Да ли мислиш да имаш простора за напредак и на чему конкретно треба да радиш како би побољшао своју игру?

– Дефинитивно има огромног простора за напредак. Дуг је пут испред мене. Оно што бих свакако издвојио је то да морам да унапредим своју игру на ниском посту, одбрани, слободним бацањима, прегледу игре. Уз квалитетан рад, сигуран сам да ће напредак бити евидентан. 

На чему си највише радио у претходној сезони?

– Паметан човек је једном рекао: „Стицање искуства је од непроцењивог значаја и највећи учитељ у животу“. Поред свих кошаркашких ствари на којима сам радио, та једна година искуства у професионалном спорту ми је највише значила. Генерално ми је помогла да унапредим своју игру на много нивоа. 

Да ли имаш омиљеног саиграча и шта мислиш о младим талентима који наступају за ФМП?

– Звучи као клише, али заиста су то све сјајни момци и саигрчи. Не бих могао да издвојим једног. Мислим да су велики таленти, да доста знају о кошарци. Верујем да ће наставити да напредују и постану још бољи. Не сумњам ни мало да ће постати одлични играчи. 

Кошаркашки идол?

– Пре свих, Кевин Гарнет.

Да ли сте знали нешто о Србији или Београду пре него што сте дошли овде?

– На колеџу сам учио понешто о Југославији и касније о Србији и Црној Гори. Имам и пријатеља са ових простора, тачније из Црне Горе, који ме је доста добро упутио на све што ме је интересовало, тако да могу да кажем да сам знао доста тога. 

Када би могао да вратиш време уназад, да ли поново изабрао Београд као почетак твоје професионалне кошаркашке каријере?

– Дефинитивно бих изабрао исти пут. Људи су  добри, веома су гостопримљиви и то ми се изузетно свиђа. Наравно, волим и Железник у коме сам и живео. Увек говорим људима да је Железник најбоље место у Србији, на шта се моји саиграчи увек са великим жаром смеју и кажу да бих требао да истражим и остале делове града. 

Како Вам се допада српска храна и начин живота у Србији?

– Ја сам из Нигерије, негујем традиционалан начин живота. У Србији заиста уживам како у животу, тако и храни. Превише је јела која ми се допадају али ако баш морам да издвојим нека то буде „Карађорђева“.

Уз коју музику се најчешће опуштате?

– Волим нигеријску традиционалну музику али генерално слушам хип хоп. 50 cent је још увек мој омиљени репер. 

Шта волите да радите када имате слободног времена?

– Углавном спавам. Сезона је напорна и одмор ми је преко потребан. 

За крај, уредништво портала Redstarbelgrade.rs жели да Вам се захвали на издвојеном времену, да Вам пожели пуно среће и здравља, као и наравно много победа и трофеја.

– Задовољство је само моје. Имаћемо одличну сезону.