Драган Шакота о Жалгирису, повредама појединих играча и припреми оваквих утакмица

Наши кошаркаши у среду  од 19 часова дочекују Жалгирис у оквиру 19. кола Евролиге у „Штарк арени“. Данас је пред отворени тренинг изјаву медијима дао и тренер Црвене звезде Драган Шакота који је на почетку говорио о екипи Жалгириса која је са пет победа последњи тим на табели.


– Жалгирис је тим који се диже. На почетку лиге важили су за фаворите за највиши пласман и тако су правили екипу. Није им био добар почетак, али видим да се форма враћа, добили су последње две утакмице од три. За мене сада представљају озбиљнијег противника него што су били у нашем претходном сусрету.

Стратег Црвене звезде прокоментарисао је и еуфорију изазвану добрим резлтатима у последње време и очекивања навијача да Жалгирис буде лак плен нашој екипи:

– То је погрешно размишљање, али је добро да постоји велико интересовање, а ми и не треба да контролишемо наше емоције, јер нам то не помаже.

На питање новинара о разликама наредна два противника и потешкоћама са којима се сусреће у припреми оваквих утакмица, Шакота је одговорио:

– Овај ритам утакмица личи на плеј-оф, а разлика је у томе да ту играш са истим противником и можеш да користиш искуства, а овде не јер се противници мењају ко на траци. Ми морамо за један дан да поновимо све њихове акције, карактеристике и да их представимо играчима. Нормално да је то јако тешко и не постоји екипа која може све то да присвоји. Али углавном оне битне ствари, које су карактеристике њихове игре требало би сви да знају.

Ове сезоне не престају да се дешавају ситне повреде које мало кваре атмосферу у екипи и ремети нормалан рад.

– Када се игра оволико утакмица, ја сам увек мислио да је то шанса за неког другог играча који није имао много простра да се покаже, али је чак и тих других мање ових дана. Имали смо тај случај да нам се три играча повреде. Све те сезоне нису озбиљније и нећемо дуго бити без њихове помоћи, тако да се надам да ћемо се врло брзо комплетирати.

Онда је наставио о шансама тих играча да заиграју на сутрашњем мечу:

– Марко Јагодић Куриџа сигурно неће бити у саставу, за Давидовца би било добро да га не ставимо у екипу, да би се припремио за следећу утакмицу, а Лоренцо би требало да игра. Повређен је, јуче смо га поштедели, али се надам да је данас боље. Што се тиче Филипа, он је одавно у проблему и боље је да му остане више времена.

Додао је да је тежак период иза нас, када се при доласку сусрео са великим бројем играча у ростеру и наставио:

– Нормално је да ћемо и даље имати своје проблеме како утакмице одмичу јер су јануар и фебрурар можда и најтежи месеци што се тиче повреда и болести, јер се нагомилавају утакмице. Све до сада је могло да се издржи, али већ полако  када анализирамо друге екипе, готово да не постоји екипа са пуним ростером.

На крају се осврнуо на екипу Жалгириса и њихове карактеристике:

– Ако требна да их поредим, могу да их поредим са последњим противником Асвелом, играју физички, то је једна од најчвшћих екипа. Можда се не базира толико на таленту играча и некој импровизацији, колико баш на организованој игри. Има врхунског тренера који користи максимално сваког играча и има игру за сваког играча. Толико сетова и минијатура има можда само још Фенербахче од осталих екипа. Једна екипа која је максимално спремна. Нису им се уклопили неки резултати на почетку, али у овом тренутку их сматрам за једног од најозбиљнијих противника. И не могу уопште да поредим прву утакмицу са овом сутра.