Држави од Звезде – 10 милиона евра!

Читаоци нашег портала су у претходним месецима имали прилике да прочитају колико је ФК Црвена звезда приходовао у минулој сезони. Међутим, многи сметну са ума да зарада аутоматски значи и значајне приходе које на име пореза ФК уплаћује држави.

90-тих година прошлог века Црвена звезда је од продаје најбољих играча у Европи државу директно финансирала са 50 милиона марака. Немогућност Звезде да задржи златну генерацију, држава је и те како знала да наплати, па се и даље чују чаршијске приче о томе где су и на који начин потрошена ова средства.

Звезда је у минулој сезони забележила највећи успех још од 1991. године, што је такође резултирало значајним приходима који су ушли у наш клуб. Да вас подсетимо да је ФК што од продаје играче што од зараде због пласмана у Лигу Шампиона као и освајањем бодова у том такмичењу инкасирао око 60 милиона евра. Чак 92% ових прихода је из иностранства док је остатак прихода од улазница и од спонзора Телеком Србија. Тиме је услед фантастичних успеха Црвена звезда на директан начин у буџет Републике Србије на име пореза већ уплатила око 7.000.000 €. Ова цифра ће врло брзо бити увећана за додатних 3 милиона која ће бити уплаћена на име екстрапрофита, па ће укупни приходи државе од Црвене звезде нарасти на читавих 10.000.000€. Посредно и више јер је на све три утакмице на Стадиону Рајко Митић дошао велики број иностраних навијача како Црвене звезде тако и гостујућих клубова, повећавајући тако приходе хотелских и угоститељских објеката.