Државно спонзорство заобилази Мали Калемегдан?!

Како РСБ незванично сазнаје Кошаркашки клуб Црвена звезда и даље нема потписан уговор нити са једном државном компанијом. Овај податак забрињава све људе којима је црвено-бела боја у срцу, а посебно ако се узме у обзир да ово врста спонзорисања обилато „награђује“ један други клуб.

Клуб који већ неколико сезона бележи сјајне резултате и на „елитном нивоу“ репрезентује државу Србију још увек нема подршку „државног новца“. КК Црвена звезда је током 5-6 сезона фантастичним спортским резултатима привлачила пажњу читаве спортске Европе. Много више него у домаћој штампи су испраћени подухвати чуда са Малог Калемегдана, од полуфинала Еврокупа до великих победа у Евролиги и пласмана у четвртфинале елитног европског такмичења. Са друге стране главни конкурент на српској кошаркашкој мапи, постаје усисивач државног новца,а тренутно у свом „пулу“ имају два државна спонзора.

Да подсетимо читаоце да је својевремно из дотичног клуба изјављивано како би расподела државних средстава морала да буде по учинку, односно успеху пре свега на међународној сцени. Током прошле сезоне Црвена звезда је достојно репрезентовала Србију и забележила низ изненађења у Евролиги којом обитавају клубови са вишеструко већим буџетима. Са друге стране миљеник државних спонзора је забележио само једну победу у Еврокупу, за срамоту својих навијача па и остатка Србије. Који је сад правилник за расподелу државних спонзорства валидан? Доба када је највеће лицемерје било рећи „спас за српску кошарку значи спасити Звезду“ свим Звездашима остало је у сећању. Касније су катастрофалне одлуке клуба правдане апартхејдом државног апарата. Апартхејд према клубовима је најбоље представљен у наредне две фотографије (доба кризе у Црвеној звезди и „криза“ у комшијском клубу):

Криза у Црвеној звезди – без иједног спонзора
„Криза“ у комшилуку (једва да сви спонзори могу да стану на дрес)

Да ли су методе „исеци картицу“ и „не точи на пумпу“ легитимно средство притиска? Судећи по сликама…