Еврокалкулације: Којим путем ће Звезда до групне фазе?

УЕФА је од ове сезоне увела много новина у своје такмичење…

Претходних недеља, РСБ вам је писао о новом систему квалификација и о потенцијалним ривалима нашег тима. Мора се признати да је УЕФА доста „замрсила“ европске квалификације, и да је било доста питања око начина жребања и одређивања носиоца и неносиоца. Једна од новина је и различита „стаза“ квалификација, у зависности од испадања и проласка одређене рунде, те из тог разлога желимо да вам приближимо потенцијалан пут нашег тима до европске јесени.

Пре свега, наш тим мора да савлада летонског првака како би наставио такмичење у другој рунди квалификација за Лигу шампиона. Ту већ знамо да нас чека победник меча Апоел – Судува, а резултат првог меча (3:1 победа Судуве), гарантаје веома занимљив реванш меч на Кипру. Оно што нам представља важност тог дуела, јесте наш потенцијалан положај у трећем колу квалификација за ЛШ.

Уколико Апоел надокнади минус од два гола, наш тим ће путовати на Кипар, а жреб за треће коло квалификација ће дочекати као носилац. У том случају, евентуални ривали у наредној рунди би нам били: Карабаг, БАТЕ, Динамо Загреб, Шериф, Малме и АЕК. У случају проласка у плеј-оф рунду Лиге шампиона, наш тим не би био повлашћен и за ривале би имао у овом тренутку: Салцбург, Лудогорец, ПСВ и Селтик. Пораз у трећем колу квалификација би нас послао у плеј-оф рунду Лига Европе у којој би смо били носиоци. Потенцијални ривали би нам по данашњем стању били: Апоел, Митдјиланд, Хапеол БШ, Розенборг, Хелсинки, Њу Саинтс, Кукеши, Клуж, Зрињски.

Ако Судува сачува предност и настави такмичење, Звезда ће играти против литванског првака. На жребу, овај пар се неће наћи међу повлашћеним тимовима и за ривале би имао: Салцбург, Лудогорец, Селтик, Легију, Астану и Карабаг.
Уколико би се састали са Салцбургом, Лудогорецом или Селтиком, и победили их у двомечу, Црвена звезда би била носилац у последњој рудни квалификација и за ривале би имала: Легију, Астану, Јанг Бојс и Карабаг. Ако би се састали са Легијом, Астаном или Карабагом, не би били повлашћени и противници би нам били: Салцбург, Лудогорец, ПСВ и Селтик.
Испадање из трећег кола квалификација за ЛШ, доноси нам статус повлашћене екипе у последњој рунди Лиге Европе.

Ипак, морамо споменути и најгору опцију, у којој наш тим испада од летонског представника. То би нас одвело у Сан Мрино, где би играли против Ла Фиорите. Успешан пролазак нам гарантује статус повлашћене екипе у 3. колу квалификација за ЛЕ и потенцијалне ривале у виду: Диделанжа, Трнаве, Шкендије, Крусадерса, Викингура, Санта Коломе, Линколна, Алашкерта, Корк Ситија. Пролазак у плеј-оф рунду ЛЕ нам не доноси статус повлашћене екипе и наш тим би за ривале могао да има: Карабаг, Динамо Загреб, Шериф, Малме, Аек.

Морамо напоменути да су евентуалне пројекције прављене по коефицијенту тимова, и да су пролаз у наредну рунду обезбеђивале екипе са јачим коефицијентом.

Из тог разлога вас позивамо да останете уз нас, како би испратили могућа изненађења и  потенцијалан пут нашег тима до европске јесени.