Еврокалкулације: Шта Звезди у наредној сезони значи овај рекорд?

Црвена звезда се пласирала у групну фазу Лиге сампиона, и ми због тога раније него икада почињемо нашу тему о Еврокалкулацијама. Покушаћемо да вам у овом тексту што детаљније објаснимо све у вези ове комплексне теме.

УЕФА РАНГ-ЛИСТА

Након завршене квалификационе фазе наша Звезда заузима 86. место УЕФА ранг-листе са 13.750 бодова. То је наш убедљиво најбољи пласман у претходних 20 година, од када се и примењује овакав систем рангирања. Тренутна ранг-листа за сезону 2019/20 изгледа овако:

По сезонама, то би изгледало овако:

Сезона 2014/15: 0.000
Сезона 2015/16: 0.250
Сезона 2016/17: 1.500
Сезона 2017/18: 8.000
Сезона 2018/19: 4.000 за сада

СИСТЕМ БОДОВАЊА

Систем бодовања од групне фазе је једноставан. Свака победа доноси два бода, сваки нерешени резултат један. Исти систем примењује се и у елиминационој фази, с тим пролазак групне фазе ЛС доноси бонус 5 бодова.

КАЛКУЛАЦИЈЕ ЗА ЛИГУ ШАМПИОНА

Оно сто је за нас најважније је како ћемо бити позиционирани на листи носиоца за 4 кола квалификација за ЛШ. Оно што са сигурношћу можемо рећи је да ћемо у првом колу сигурно бити носиоци, а да у трећем и четвртом сигурно нећемо бити. Значи, и ове сезоне цемо пратити наша настојања да се домогнемо статуса носиоца у другом колу квалификација. То нам је просле сезоне за длаку измакло, а тешко је поверовати да ће нам се жреб као неповлашћеној екипи поново толико отварати. Проласком другог кола квалификација за ЛС ми аутоматски осигуравамо место међу носиоцима за последње коло квалификација за Лигу Европа, што је веома значајно.

У ту сврху ћемо погледати неколико занимљивих табела.

У првој табели можемо видети како би то изгледало у најгорем случају за нас, а то би било када би најбоље рангиране екипе сваке државе освојиле своје шампионате. На основу ове табеле можемо видети да се тренутно налазимо на четвртом месту „испод црте“, што значи да бар 4 екипе боље рангиране од нас не би смеле да освоје своје шампионате. Жутом бојом у табели су ознацени коефицијенти екипа које су већ испале из овосезонских европских такмичења, па њихови коефицијенти неће расти.

Следећа табела је у ствари табела коју ћемо ове сезоне пратити. У њој ће бити екипе које то по тренутној позицији у свом шампионату заслужују. Наравно, пошто је већина европских шампионата тек почела, ова табела тренутно није баш релевантна, и у њој ће долазити до драстичних промена. Из недеље у недељу ће ова табела добијати знатно конкретније обрисе.

Најбољи преглед екипа које треба да пратимо и против којих треба да навијамо види се у следећој табели. Нас за друго коло занимају само државе рангиране од 16. до 30. места, оне од 12. до 15. места се касније укључују у квалификације и ту су чисто информативно. Зеленом бојом означене су екипе које тренутно имају лошији коефицијент од нас, али су уцесници овогодишњих групних фаза, па самим тим могу тај коефицијент да поправљау и самим тим нас обиђу. У табели можете редом видети државу, укупан и одигран број кола у њиховом шампионату, име екипе против које навијамо, њихов тренутни коефицијент, као и место које тренутно заузимају у домаћем првенству.

Значи, од 15 шампиона који су још „у игри“ ми морамо да заузмемо бар десето место. Сада ћемо мало да анализирамо тренутно стање:

Хрватска – Ту нам је једино важно да Динамо не освоји првенство, али то је мало вероватно.
Данска – Најважније нам је да Копенхаген не освоји првенство, мада су баш добро почели. Освајањем једног бода у ЛШ ми бисмо обишли Мидтјиланд, па нам они више не би били интересантни.
Израел – Овде навијамо да Макаби Тел-Авив не освоји првенство. Освајањем 3 бода у ЛШ обишли бисмо их, и тиме решили један баш битан проблем.
Кипар – Овде наравно навијамо против АПОЕЛ-а, који нам је недостижан. Аполон такође представља потенцијалну претњу, али они треба да освоје 7 бодова више од нас да би нас угрозили.
Румунија – Овде је једино важно да Стеауа не освоји првенство.
Пољска – Овде је важно да Легија не освоји првенство, и ту тренутно видимо неку своју шансу.
Шведска – Малме је противник којег пратимо, али они су већ доста заостали за водећим у свом првенству, тако да постоји велика шанса да не буду прваци. Ово нам је један од највећих зицера.
Азербејџан – Овде навијамо да Карабаг не освоји своје првенство, које је тек почело.
Бугарска – Овде навијамо да Лудогорец не освоји своје првенство, које је тек почело.
Шкотска – Ту нам је једино вазно да Селтик не освоји првенство, али то је мало вероватно.
Белорусија – Овде ствари изгледају веома лоше по нас, посто БАТЕ већ има велику предност у поодмаклој фази првенства.
Казакхстан – Астана се тренутно налази на првом месту, али још увек постоји мала шанса да не постану шампиони.
Норвешка – једина екипа коју овде пратимо је Розенборг. Они се тренутно налазе на водећој позицији у свом првенству. За њих нам је јако важно да освоје што мање бодова у групној фази ЛЕ, јер им је потребно 6 бодова више од нас да нас обиђу.
Словенија – Овде навијамо против екипе Марибора, која је веома добро започела своје првенство.

Из недеље у недељу ћемо пратити све релевантне лиге и утакмице за нас, као и промене на листама носилаца.

Чисто ради прегледности, на следећој табели можете видети преглед свих земаља, укључујући информације од које фазе крећу њихове екипе, колико кола је одиграно, као и ко су тренутно водеће екипе:

ДРЖАВНА РАНГ-ЛИСТА

Захваљујуци пре свага успесима Црвене звезде, Србија тренутно заузима 19. место на државној УЕФА ранг-листи. Уколико бисмо до краја ове сезоне успели да задржимо то место, то би знацило да би нас шампион у сезони 2020/21 такмичење почео од другог кола квалификација. Тренутно стање на овој ранг-листи изгледа овако:

Занимљиво је такође видети и упоредни пласман Црвене звезде и Србије на ранг-листи, као и предикцију за наредне три сезоне. И овде можете видети какав смо невероватан успех остварили у последњих годину и по дана.