Фатаморгана Илије Столице

Шеф стручног штаба Војводине изнео низ неистина које су за циљ имале да покажу како је тим из Новог Сада, наводно, надиграо Црвену звезду, али су се умешали „људи у црном“…

Дисциплинска комисија ФСС-а казнила је, између осталог, Црвену звезду одузимањем два бода због тзв. „рата саопштењима“, а међу кажњенима, по другим основама, био је и тренер Војводине, Илија Столица.

Управо је господин Столица претходних дана био инспиратор једне нетачне приче (или једноставно човек неким тотално другим очима гледа на фудбал) како је у дерби мечу између Војводине и Црвене звезде (1:2 за наш тим) новосадском тиму украдена победа иако су они „били много бољи од нас“.

Прва ствар која је упала у очи када је господин Столица износио свој елаборат о утакмици била је прилично непрецизна статистика када је у питању посед лопте – Стара новосадска дама је, према речима њеног шефа, имала предност од 69% : 31% у поседу лопте, што апсолутно не одговара истини – посед лопте је био 58%42% у корист Новосађана, што је наравно огромна разлика, иако основна чињеница остаје иста, а то је да је Војводина имала већи посед лопте, што је евидентно био и део њихове фудбалске тактике. Можда овај параметар људима неће значити много, али тенденциозно „навлачење“ бројева у корист свог тима има за циљ да дискредитује противника који је ове сезоне забележио невероватан успех пласиравши се у нокаут фазу Лиге Европе, чиме је подигао углед српског фудбала чији је и Војводина, између осталог, представник.

Фудбалска јавност се пре само пар година дивила Новосађанима који су у сред Италије победили Сампдорију са 0:4 – консензусно мишљење било је да је то одлична ствар за наш фудбал и да је људима драго што још један тим прави искорак унапред, док данас иста та Војводина мучки удара ка, надамо се, тиму Звезде који ће се окитити титулом првака.

Друга ствар која такође спада у домен неистина јесте и податак о нападима два тима – господин Столица је тврдио да је „Војводина имала много више напада у последњој трећини терена“, што би за циљ требало да има да тренер Новосађана покаже како је његов тим играо конкретније, док је Звезда играла тзв. „алиби игру“, а подаци су заправо тотално другачији – 34% од укупног броја напада Црвене звезде (а било их је 106) били су у последњој трећини, док је 23/90 (25.5%) напада Војводине било у последњој трећини. Коме је тачно у интересу да се оволико фалширају подаци са дерби утакмице?

Трећа ствар тиче се удараца у оквир гола, где је Звезда такође била у предности. Иако је Војводина имала један шут више, укупно гледано, у броју шутева у оквир гола Црвене звезда је однела примат са 5 удараца у оквир гола Роцкова, наспрам 4 ударца Војводине у оквир гола Борјана.

Или господин Столица има лични, озбиљан проблем са Звездом, или је у питању фатаморгана…