Филип Сунтурлић: Наредни период ћемо искористити за повратак нашем систему

Директор КК Црвена звезда, Филип Сунтурлић, за портал Нова.рс сумирао је управо завршену сезону, говорио о даљим плановима клуба, а такође открио и како би клубови уједињени требало да траже два представника у елитном такмичењу.

ФОТО: ККЦЗ

Такмичарска сезона 2019/2020 је и званично завршена, а највише прашине подигло се после скупштине АБА лиге на којој је донета коначна одлука о прекиду такмичења без проглашења шампиона.

 – После дуже времена, клубови су били солидарни и исказали су јединство, што значи да су у потпуности разумели ситуацију у којој смо се сви заједно налазили после проглашења пандемије Ковид 19, као и да дан данас имамо и даље толико отворених питања у вези са самим вирусом и тренутном здравственом ситуацијом. Играчи, тренери, сви спортски радници би и даље били угрожени да се сезона наставила. Као клуб смо од почетка били за то да се сачекају одлуке Евролиге у вези са наставком такмичења и наредне сезоне, и тако смо се сви клубови заједно договорили на претходном радном састанку АБА лиге, рекао је Сунтурлић за Нова.рс и додао:

Најпоштеније је да се све реши на паркету, али да су околности другачије него што тренутно јесу, односно свака држава у региону, у Европи, има своје специфичности у вези изласка из пандемије. И због тога су клубови донели праву одлуку, јер нам је свима здравље на првом месту.

Неки се нису сложили са таквом одлуком и захтевали проглашење шампиона иако таква одлука не може да се донесе сходно правилнику, па је гласање АБА клубова рекло своје.

Не желим да коментаришем друге клубове и њихову политику.

Док се води полемика око наставка спорта за време пандемије, пре свега се прича о безбедности самих играча, али Сунтурлић подсећа на оне који нису у првом плану, а обављају и те како огроман посао за функционисање клуба, односно спорта уопште.

Стално се заборавља чињеница да у модерном спорту има и јака сила која вуче спорт унапред, то су сви они људи који се виде или не виде, а који напорно и предано раде да би данас био то што јесте. О тим људима треба да водимо рачуна, да се бринемо за здравље њих ‘из сенке’, јер они брину о свему што је потребно за најважније протагонисте у спорту – играче и тренере. Нама су ти ‘мали људи’, што је погрешан израз, јер су они заиста ‘велики људи’, изузетно важни и њихов страх од непознатог у вези са вирусом и егзистенцијом, нама је актуелна тема о којој размишљамо и водимо рачуна. Због тога је важно да је разум превагнуо и није настављена ова сезона, јер не бисмо да се угрози њихово физичко и ментално здравље, нити егзистенција.

Србија ће у новој сезони АБА лиге имати пет представника.

Као држава која изузетно цени кошарку и има богату историју, мислим да смо у сваком случају заслужили пет места у првој АБА лиги. Осим екипа које су се до сада такмичиле, ушао је и Борац из Чачка. Само да нагласим да ми клубови, власници АБА лиге, нисмо ништа никоме поклонили, Борац је заслужио место према приказаном на терену и тиме што је био најконстантнији у текућој сезони, као и КК сплит. Сада је све на њима, да се припреме за наредну сезону и да на најбољи начин, квалитетним радом, те резултатима на и ван терена, врате на указаном поверењу.

Црвена звезда ће и следеће сезоне играти у најелитнијем кошаркашком такмичењу у Европи, након одлуке челника Евролиге да пониште сезону и да састав лиге буде исти у сезони 2020/2021.

Морамо сви заједно да схватимо да смо у овој сезони сви заједно губитници, нико није изашао као победник. Ми смо се као клуб у протеклих осам година доказали као једна одговорна, професионална организација која јасно зна, жели и има визију како жели да ради и изгледа, једноставно има свој правац. Тај правац се поклапа и са поимањем модерног спорта са стране Евролиге. Најлогичније и најприродније је било да Евролига донесе одлуку коју је донела, а то је да сви клубови који су наступали у најелитнијем клупском такмичењу и наредне сезоне имају своје место. Хтели то да признамо или не, сваки клуб заслужује своје место у лиги, што је и доказао у тек завршеној сезони Евролиге. Наравно, има и неколико клубова из Еврокупа који су на путу да испуне све критеријуме Евролиге, па их можемо у догледно време и очекивати у истом.

Окончање ове такмичарксе сезоне за менаџмент Црвене звезде означио је почетак припрема за наредну.

Очекује нас велики посао у припреми сезоне, јер је време пред нама изузетно нестабилно и очекују нас ‘важни испити’. Морамо бити спремни за најбољи могући сценарио, али исто тако и за песимистичан, да знамо у сваком случају шта и како радимо, те да будемо реални од самог почетка и да не летимо. Као клуб који од продаје сезонских и дневних улазница остварује до 35 одсто годишњих прихода, који је скроз комерцијално организован и орјентисан, играње пред публиком ће нам много значити, јер је то уосталом и важно за сам спорт. Није исто кад на трибинама има публике и када је нема. Уколико будемо играли без публике неко време, ми, као и сви други клубови у свету, осетићемо јак финансијски ударац, не само од продаје улазница, већ ће се то одразити и на сегмент спонзорстава, ТВ права, директне трговине, све на чему се и заснива један финансијски самоодрживи систем. Наш годишњи буџет је до 75 одсто обезбеђен из сопствених прихода, што значи да све горе наведено може да утиче неповољно на нас, ако буде другог таласа Ковид 19 или неких рестрикција што се тиче публике. КК Црвена звезда има један од најцењенијих менаџмената чак и на простору Европе, што је јасан знак и показатељ квалитеног и паметног рада.

Нема сумње да управа клуба жели да ово лето исправи грешке које су начињене прошле сезоне, када је у питању селекција играчког кадра, а тако нешто већ је наговестио и председник клуба Небојша Човић.

Сигурно ћемо наредни период искористити за повратак нашем систему, који је препознатљив и ван граница екс Југославије, а то је да гро играча буде домаћих и из нашег система. Није нас само економија натерала на то, него нас је можда ова сезона подсетила колико је то важан сегмент, тако да смо и пре проглашења пандемије Ковид 19 размишљали у том правцу. Уз онај слоган ‘Купуј домаће’, ја бих додао и ‘Стварај домаће’.

Многи мисле да овај регион заслужује више од једног представника у најелитнијем кошаркашком клупском такмичењу Старог континента.

Простор бивше Југославије је можда и најталентованија кошаркашка регија, не само у Европи, него и свету. Самим тим је потребно да сви клубови заједно, идемо уједињени са тим предлогом ка водећим људима Евролиге, да нам омогуће два представника у Евролиги и до четири представника у Еврокупу, уз договор за вишегодишњу сарадњу. Онда је после све на нама, а то је да се сви клубови организационо реформишу, уреде према захтевима Евролиге, да буду финансијски стабилни, поштују финансијски фер-плеј и да играма оправдају поверење елитног такмичења. У овом тренутку, једина реална кошаркашка организација је Евролига, све могуће паралелне опције и даље нису дорасле и не пружају клубовима оно што је њима потребно.