Физиономија гранитне одбране

Црвена звезда је за веома кратко време прешла пут од тима чија је одбрана „бушна са свих страна“ до екипе која је подигла бедем испред свог гола који готово нико не може да пробије. РСБ се данас бави кључним стварима које су довеле до стварања гранитне одбране.

Екипа Црвене звезде је тим за који важи неписано правило да увек мора да игра на гол више, да победе од 1:0 или 2:0 нису „право огледало“ тима који увек има шампионске амбиције, међутим последих година (и нарочито прошле сезоне) добра тимска одбрана све више добија на значају. Пре свега, Звезда се у Европи очигледно сусреће са екипама које су далеко нападачки потентније од ривала са којима играмо домаћи шампионат, са изузетком неколико екипа, а на европској позорници, па још и на тако високом нивоу какве су групне фазе Лиге Европе, никакве тимске грешке се не праштају. Данас ћемо анализирати које су то кључне ставке одбране Владана Милојевића који је за кратко време екипу довео до јако, јако високог нивоа инсистирајући на жестоком и преданом раду (подсетимо, Звезда је на досадашњих девет првенствених мечева примила само ЈЕДАН погодак).

НИЈЕ ФЛОСКУЛА, ТИМСКА ОДБРАНА ПОЧИЊЕ ОД НАПАДАЧА

Фудбалски лаици би рекли да је за одбрану најважније имати добар штоперски тандем, и да је посао практично готов. Такође, многи ће са негодовањем гледати на евентуалне рокаде штоперског пара, имајући у виду да постоји ризик да се нови играч теже и спорије уклапа у већ постојећи систем рада него неко ко је дуже присутан. Међутим, данашњи фудбал захтева да одбрана, као и напад, буду колективне ствари, што значи да на примеру одбране Црвене звезде све почиње од Боаћија, односно Пешића, у зависности од тога који играч је у датом тренутку најистуренији. Такође, систем рада Владана Милојевића велике дефанзивне одговорности ставља и на крилне играче, те су Радоњић, Срнић, Рикардињо, Милић,Аџић и Пешић (додуше само на дербију), који су до сада имали прилику да у систему тренера Милојевића играју по крилним позицијама, јако пуно времена и физичке снаге посветили одбрамбеним задацима. Као што се на много примера дало видети, колико играчи из офанзивног дела буду  били способни да врше константан пресинг на последњу линију ривала, толико ће и њиховим саиграчима из последње линије бити лакше да успоставе контролу над утакмицом, јер ривал неће имати прилику да квалитетно формира игру по земљи. Одмах након крилних играча долазимо и до можда кључне ставке у одбрани, а то је кретња и дисциплина везних играча. Постоји веома добар разлог због којег је Владан Милојевић инсистирао на довођењу популарног Бакуле, Бранка Јовичића, који се нажалост повредио и вероватно неће играти пре наредне полусезоне. Играч на његовој позицији покрива, индивидуално гледано, највећи део терена и „има га свуда“. На таквом типу играча је веома велика одговорност да се креће на прави начин, да не испада и не оставља саиграча на средини терена на ветрометини, док се у исто време чува од тога да његова агресивност не пређе одређену границу због које би био санкционисан картоном. Међутим, с обзиром на чињеницу да је Бранко Јовичић у веома раној фази сезоне повређен, остали саиграчи су веома добро успели да надоместе његово одсуство, и то у утакмицама од капиталне важности, што значи да су добро усвојили тактичке замисли шефа струке. Све то даље имплицира да је тимска одбрана, у овом тренутку, на заиста завидном нивоу. Томе је заиста много допринео и Крстичић који је тактички готово перфектно обучен играч и за кратко време је показао да је класа за домаћу лигу, а да одскаче и на европском нивоу, те нема сумње да његово присуство доста помаже и Доналду да игра на прави начин, онако како он заиста може и уме.

ОДЛИЧНА НЕГАТИВНА ТРАНЗИЦИЈА, ЗВЕЗДА ДОБРО БРАНИ КОНТРЕ

У домаћој лиги Звезда константно долази у ситуацију да мора да брани потенцијалне контранападе ривала. Играјући високо постављено, наш тим неминовно мора да остави простор ривалу да кроз брзу транзицију дође у позицију да припрети нашем голу и уради нешто што не би могао да уради кроз позициони напад. Управо у таквим ситуацијама долазимо до суштине тимске одбране, а то је такозвана негативна транзиција – на примеру одбране контри може лепо да се види физичка спрема тима, дисциплина тима, агресивност и квалитет. Обично су крилни играчи ти који су „прва линија одбране“ и који покушавају да иду на лопту, директно у противничког играча, док се остали саиграчи брзо враћају назад како би заузели што боље позиције за одбрану свог гола. Играч који врши пресинг покушава на тај начин да спречи ривала да освоји што више простора и дође у ситуацију да шутира или асистира, а уједно и да купи време за остале саиграче да се што пре врате назад. Ово је до сада функционисало јако добро, чак толико добро да је веома тешко сетити се да ли је Звезда уопште примала гол из контре ове сезоне, и од кога. На овај начин ми ћемо неутралисати готово 90% опасности које прете нашем голу у домаћим мечевима, чиме ће шансе да се „проспу бодови“ бити све мање. Наравно, да бисмо долазили до победе мораће и напад да одради свој део посла, али данашњи фокус је пре свега на одбрани Црвене звезде.

На крају долазимо и до штоперског тандема, који је годинама уназад био „слика и прилика“ одбране Звезде. Када штоперски тандем буде остављен на ветрометини, то обично значи да везњаци нису одрадили свој део посла добро и да су прелако испали у одређеној фази напада противника. Са друге стране, када дођете у ситуацију да ротирате штопере, а да они не буду на толиким искушењима, онда је јасно да је тимска одбрана везног реда на високом нивоу. Управо у овоме лежи једна од кључних ствари због којих одбрана Звезде није трпела иако је Милојевић био приморан да због ритма и распореда такмичарских утакмица ротира штопере веома често. Можда Савић и Бабић нису скроз компатибилни, можда нису ни Фримпонг и Ле Талек, али докле год буду имали праву подршку у Крстичићу (да поновимо, за сада одлично, можда и највеће појачање) и Доналду, и њихов посао ће бити све лакши.

Црвена звезда сутра од 17 часова на свом стадиону дочекује новосадску Војводину у дербију кола у којем ће желети да очува лидерску позицију на табели.