IN MEMORIAM: Лука Малешев

Лука Малешев, некадашњи играч Војводине, Црвене звезде, Будућности и Приштине, преминуо је у Новом Саду у 80. години после дуге и тешке болести.

Рођен је у Надаљу,  9. јуна 1939. године, а за Војводину је као седамнаестогодишњак дебитовао 1956. године против Спартака.  Дрес новосадске старе даме носио је три сезоне, а саиграчи су му били асови попут Вујадина Бошкова, Тодора Веселиновића, Здравка Рајкова, Александра Ивоша…

Војводину напушта 1959. године и одлази у подгоричку Будућност, која му нуди боље услове. Тамо проводи три године, где се у потпуности афирмисао.

Малешева су у својим редовима желели да виде Партизан и Црвена звезда који су га позвали да са њима крене на турнеју по Италији, односно Јужној Америци. Иако је већ договорио прелазак у Партизан, на крају прихвата понуду Мише Павића који му је био тренер у омладинској и младој репрезентацији Југославије, као и техника Аце Обрадовића: „Како сам ја, као и моје читаво село навијао за Звезду, а они позивали да идем са њима на турнеју у Јужну Америку, нисам отишао у Партизан. Партизан ми дао у то време стан и још нешто пара, али ја сам отишао у Звезду без динара. Само да бих ишао у Јужну Америку и играо против њихових тимова“.

У наш клуб је доведен са намером да надомести одлазак наших легендарних асова Љубише Спајића, Бранка Зебеца и Лазара Тасића. Дрес Црвене звезде Малешев је носио три сезоне, од 1961. до 1964. године, и за то време одиграо 31 првенствених утакмица и постигао 5 голова. Са црвено белима је 1964. године освојио првенство и куп Југославије.
У првој сезони у црвено-белом дресу забележио је и три наступа у Купу сајамских градова. Био је актер победе над Еспањолом од 5:0, те оба полуфинална дуела са Барселоном.

Његова најуспешнија сезона била је 1962/63, која уједно резултатски била једна од најнеуспешнијих сезона у историји нашег клуба – у првенству смо заузели седмо место. Малешев је тад постигао 4 гола и као одбрамбени играч био је најефикаснији фудбалер Црвене звезде, испред Боре Костића и Зорана Прљинчевића  који су се по три пута уписали у листу стрелаца.

Забележио је и 5 наступа у Купу сајамских градова, где су црвено-бели доспели до четвртфинала, елиминисавши претходно чувену Барселону.

Те године постигао је и три најважнија гола у својој каријери – водећи гол на 30. првенственом дербију (и то као дебитант у вечитом дербију), који је завршен без победника 1:1 и оба гола у реваншу против Роме у четвртфиналу Купа сајамских градова (нажалост, нису била довољна за пролаз у полуфинале).

После три године Малешев напушта Црвену звезду и одлази у тад другологашку Приштину, чији је дрес носио пет сезона, од 1964. до 1969. године и за то време одиграо 57 првенствених утакмица и постигао 17 голова.

После 13 година играња одлази у пензију и одлучује да уђе у тренерске воде. Тренирао је Спартак, Приштину, кулски Хајдук, Црвенку. Био је и помоћни тренер Тодору Веселиновићу у сезони 1974/75, када је Војводина постала вицешампион Југославије. Почетком осамдесетих година поново сарађује  са својим бившим учитељем Мишом Павићем – предводили су шпанску Селту. Нажалост, после свега осам месеци морао је да се повуче и напусти тренерску каријеру због болести.

Лука Малешев биће сахрањен у понедељак, 1. октобра, у 13.30 часова на градском гробљу у Новом Саду а комеморација је истог дана у 11 часова на фудбалском центру „Вујадин Бошков“ у Ветернику.

Нека му је вечна слава!