ИН МЕМОРИАМ – Миодраг Петровић

Данас је у 94. години преминуо Миодраг Малиша Петровић, последњи живи сведок оснивачке Скупштине Црвене звезде и голман генерације нашег клуба која је 1946. године освојила прву титулу првака Србије.

Петровић је рођен 13. фебруара 1927. године у Бачкој Паланци где је и почео каријеру као голман у тамошњем клубу. У Београд је дошао као избеглица 1941. године и са покојним новинарем Милетом Косом био је пребачен у подмладак СК Југославије. У том клубу је играо све до новембра 1944. када је приступио „УСАОС“. На позив Слободана Ћосића присуствовао је у оснивачкој Скупштини Црвене звезде 4. марта 1945. године и постао њен члан. Истог дана је одиграо и прву званичну утакмицу клуба против првог батаљона друге бригаде КНОЈА. Одиграо је и прву утакмицу првенства Србије против Чачка која је била и увод у шампионско славље. Са генерацијом коју је предводио Рајко Митић после освојене прве титуле првака Србије 1946. године доживео је да подигне и први пехар освајача Купа Југославије 1948. године. За Црвену звезду је до 1951. године одиграо 87 утакмица, освојио тотулу 1946, три Купа Југославије 1948, 1949. и 1950. године. Голманску каријеру градио је затим у Мачви из Шапца (51 меч) и Радничком из Београда (130 утакмица) све до 1957. када је завршио активну каријеру.

Миодраг Малиша Петровић је 75 година био уз Црвену звезду, тих, одмерен човек и правдољубив. Зато је пре пет година и покренуо питање признавања титуле првака Србије из 1946. године. Јавно се борио, са правним тимом клуба доказивао тврдње и пре осам месеци поручио:

– Е, сада сам потпуно срећан. Правда увек победи…

Испраћај за кремацију Миодрага Малише Петровића биће обављен у најужем кругу породице, док ће комеморација бити обављена кад се Ванредно стање буде завршило. У наставку погледајте како популарни Малиша коментарисао почетке Црвене звезде: