Истина о ККЦЗ: мeдијска мрежа црно-беле удовице

У претходном тексту фељтона позабавили смо се правним и статусним питањима која су дуго интригирала неупућене и недобронамерне, детаљније разложивши на делове Унапред припремљени план реорганизације и приближивши тренутни статус нашег клуба увођењем појма франшизе и њеног значења. У тој жељи отворили смо ТЕМУ на нашем форуму, где можете поставити питање у вези са недоумицама које можда имате.

Фељтон је превасходно намењен генези пропасти и уздизања нашег кошаркашког клуба и у свом наставку то ће и даље имати као основну тему. Међутим, у вечерашњем тексту позабавићемо се и разлозима због којих је овај фељтон био не само жеља, већ и императив. Неадекватно медијско информисање већ месецима и годинама не тиче се само информисања о нашем клубу, већ креирања негативне до изразито негативне медијске атмосфере по Црвену звезду. Медијска мрежа и систем коју је деценијама уназад грађен у СД Партизан школски је пример како се комбинацијом манипулација, ситних и крупнијих услуга према новинарима и спортским радницима свесно и смишљено креира слика која је веома далеко од стварних чињеница.

Ово што имамо данас стварало се готово деценијама уназад, још распадом СФРЈ и доласком на власт људи попут Мирка Марјановића, веома заслужних за инфраструктурне повластице које је ФК Партизан незаслужено стекао. Акције попут „пула спонзора“ (1994. године), у време када су на положајима били људи попут Марјановића, Вучелића, Драгана Томића и Хаџи Драгана Антића, увод су у времена у којима се СД Партизан „гура“ у први план и не бирају се средства да се дође до титула, а на медијској мрежи био је задатак да све то оправда и „опере“ у временима када је мало коме искрено било до спорта, те су многе незамисливе ствари могле много лакше да прођу. У то време најочигледнији примери те намере биле су титуле Фудбалског клуба oдмах након Звездине генерације која је освојила Европу и свет, уз антологијску пљачку РК Црвена звезда у финалу првенства које је одиграно у хали Пионир. Једина противтежа у то време био је Владимир Цветковић, који је колико-толико спречавао куповине судија и покушаје намештања.

Паралелно са овим активностима, људи који су водили СД Партизан развијали су мрежу „својих људи“ у медијима. Данас тако имамо медијску слику у којој у „Спортском журналу“ место има Предраг Сарић, иначе декларисани навијач Црвене звезде, који је од кошаркашког новинара стигао до главног и одговорног уредника захваљујући личном ангажману Владе Дивца, Предрага Даниловића и Душка Вујошевића. Пре постављења, пратио је КК Партизан. Стање у том клубу сада директно „спинује“ преко Милуна Нешовића, који је под његовим надзором и патронатом, а прича се и да је врло чест гост у стану тренера КК Партизан.

Људи који директно и нескривено „гравитирају“ ка СД Партизан у београдским медијима су: Зоран Стојадиновић и Михајло Тодић (Спортски журнал), Предраг Гајић (Курир), Мирко Врбица, један од главних људи у Спорту и аутор саопштења Томислава Караџића. У последње време посебну пажњу, наравно, добијају и електронски медији, односно информативни портали.

Тако ће се, на пример, десити да дојучерашњи помоћни тренер Партизана, Милош Вујанић, који је и сам доживео тешку повреду укрштених лигамената, пре одласка искритикује систем рада свог главног тренера и имплицитно га оптужи за тешке повреде које су задесиле екипу, а да ће само дан касније на Спорталу изаћи текст занимљивог назива: да ли је тренер Партизана крив за повреде Невена Суботића и Кубе Блашчиковског? Не, помислиће непажљиви читалац, у каквој су вези ти људи и догађаји? Аутор текста, Владимир Шошкић, такође декларисани партизановац, поентираће информацијом да се у тридесетак НБА клубова у протеклих десет (!?) година десило исто толико повреда укрштених лигамената. Додуше, упоредна анализа статистичких података баш и није на његовој страни, али текст је, иако бесмислен, бар једним делом испунио своју функцију.

Након дванаест година апсолутне доминације: по буџетима, помоћи државних и јавних предузећа, треба рећи – и трофејима, заступљености у медијима, редовним наступима у ЕЛ (а новац од карата није мали – или бар не би требало да буде), продаје двоцифреног броја играча, промене богатих спонзора попут Галенике, МОБТЕЛ-а, Игокее, сада и НИС-а, тај клуб има вишемилионски дуг према играчима, банкама, добављачима и држави, којој порез није плаћао неколико година, ваљда мислећи да би од тога требало да буде изузет. Без обзира на то, јавност се бомбардује и атмосфера преокреће логичким акробацијама и спиновима како Црвена звезда броји милионе док Партизан пропада. И док се, поређења ради, у медијима неретко говори – и треба да се говори! – о разлозима финансијске пропасти ФК Црвена звезда, дотле финансијска пропаст КК Партизан као да не обузима пажњу овдашњих посленика мисли и речи – а није да су теме незанимљиве и могућности за истраживачко новинарство мале. Једна од њих је и: како то да Партизан нема приходе од карата у Београдској арени, узимајући у обзир попуњеност хале и податке других клубова који су такође играли исто такмичење на истом месту, односно да ли то значи да добар део гледалаца не плати карту? Због чега и зашто би се од града и државе тражило да – новцем пореских обвезника, оних који порез плаћају – надокнади пропуштене прилике за зараду и неспособност управљања ресурсима који су дати на располагање (подсетимо, и Партизан и Звезда добили су закуп Арене по повлашћеној цени)?

Још један тужни пример овога о чему говоримо је и недавна, наизглед смешна, ситуација са наступом чирлидерсица КК Црвена звезда. Оскудно одевене, играчице у црвено-белом трикоу измамиле су велике уздахе како посетилаца у Пиониру, тако и свих оних који су, захваљујући нашем јутјуб каналу, имали прилике да одгледају њихов наступ; наступ на граници укуса, сложићемо се можда, али ни први ни последњи те врсте чак ни на српским и регионалним паркетима – улога чирлидерсица на свим меридијанима и јесте да својим атрактивним изгледом забаве публику у паузама. Но, један веб портал, Мондо, од те ситуације направио је својеврсни eстетско-моралистички проблем. Одраз неукуса? Може бити. Међутим, док се тако карактеришу згодне девојке које су плесом показивале своје атрибуте, дотле је само два месеца раније разголићење и показивање полног органа једне, претпоставићемо, ментално заостале особе у Београдској арени, у којој је засигурно било и много деце, означено као – „стриптиз“. Без неког претераног критичког тона, ваљда зато што се напомиње да се то већ дешавало… или је већ нешто друго у питању.

Индиректни напади на КК Црвена звезда били су присутни и у појединим штампаним листовима, када су заслужени успеси Дејана Радоњића и његових момака били ниподаштавани чак и логичким акробацијама. Тако ће дан након освајања Купа Радивоја Кораћа у Блицу изаћи текст који неће говорити о победницима, већ о пораженом, и то питањем: „колико вреди Звездин трофеј у поређењу са срцем и даром тима пораженог у финалу?“, као да играчи Звезде нису играли срцем, као да нису Жућкову левицу подигли захваљујући свом дару, а да је текст био нешто дужи, вероватно бисмо сазнали и да је Црвена звезда тај трофеј купила државним новцем. Но, што се у Блицу појавило није, то је свега десетак дана бесрамно написао новинар Данаса Лука Спасовски. У тексту којег се не би постидели ни партизановци на које је вишегодишња пропаганда стопостотно имала утицаја, овај новинар закључио је да се не ради о „неким медијима, већ о апсолутно свим представницима седме силе који су отворено на страни црвено-белих“, а подржавајући схизофрену и опасну кампању коју непрестано, годинама, врши актуелни тренер Партизана Душко Вујошевић, чији је модус операнди апсолутно завистан од проналажења и креирања непријатеља. Дотични новинар ће, попут свог колеге Шошкића, извући не баш смислени закључак: у овом случају да је тренутно најмоћнији човек у држави „звездаш“, па је из тога извео и игроказ како се „црно-белима црно пише“. Да ли је тако нешто урадио кад су најмоћнији људи у земљи, опет годинама, били навијачи и функционери Партизана, а црвено-белима се заиста црно писало – рекли бисмо да није.

У посебне случајеве, наравно, спада и Владан Тегелтија, који је најбољи показатељ како се такви људи награђују и како наступају током једне сезоне. Осим поменутог Сарића, „ударна песница“ те пропаганде је управо он, просечан новинар, који је од чињенице да Србија нема кошаркашки магазин – ни у ТВ ни у писаном облику – направио добар посао. Принцип рада је сваке године исти: клубови су равноправни и наизглед истовремено заступљени у свакој емисији. Равнотежа се помера како се сезона ближи крају, и готово по правилу медијска кампања у корист Партизана, а против свих клубова који су могли да угрозе Партизан почиње са пролећем, и тако годинама уназад, од ФМП-а, преко Будућности и Хемофарма, до свеприсутне Црвене звезде, која у његовим емисијама има добар третман само онда када је – безопасна. Покушао је Владан Тегелтија да очигледан анимозитет оправда немуштим одговорима како он није против Звезде, већ против људи који је воде, мада је и тако нешто у колизији са његовом тешко разумљивом жељом да навијачима Звезде докаже да они заправо – не навијају за Звезду. Такве просветитељске тенденције Тегелтија је испољавао, испољава и испољаваће без валидног разумевања тематике којом се бави, али тематика је ионако само инструмент, као што је и он сам. Ове године, уз вишегодишњи бојкот његових емисија од стране КК Црвена звезда, кампања је агресивнија. Тако ће у његовим емисијама, које ваљда промовишу кошарку као игру и кошаркашка такмичења у Србији и региону, више пажње бити посвећено трансферу једног играча него репортажи са управо одиграног Купа Радивоја Кораћа. Нека Бог помогне у неутралности и објективности.

Такав не превише суптилан и још мање професионалан наступ у вези са Црвеном звездом био је очигледан чак и онима који нису загрижени „звездаши“, па је успевао да дође у конфликт и са тренерима који су пре ангажмана у КК Црвена звезда били познати као макар симпатизери Партизана. Овај новинар данас нема контакт ни са Драганом Шакотом, ни са Светиславом Пешићем, људима чија је кошаркашка биографија много значајнија од појединих које Владан Тегелтија кује у звезде и којима се мота око ногавице уз непрестану жељу да буде помажен по глави. Прећуткују се повреде играча, неспоразуми и конфликти са тренером, тренинзи у рану зору; слика да је КК Црвена звезда ушла у Јадранску лигу и тако „упропастила домаћу кошарку“ одавно је формирана, а „заборављено“ да су челници исте те лиге долазили у Београд на договор са вечитим ривалом и да то нису успели само због слабе финансијске понуде. Није се никада поменуло, још мање озбиљно говорило или анализирало, да је наша кошарка девастирана чекањем и погрешном проценом Предрага Даниловића који је као потпредседник ФИБА изгубио годину дана чекајући да се разреши сукоб са новонасталим УЛЕБ-ом, када је Партизан играо СупроЛигу ФИБА, а најбогатији клубови прешли у УЛЕБ. Таква веома погрешна процена и стајање на страну пораженог дугорочно је нанела велику штету српској кошарци, ослабила јој позиције и приморала је да своје место у крему европске клупске кошарке тражи преко регионалне лиге и њених функционера.

Основни вишегодишњи и малтене вишедеценијски циљ био је уништавање Црвене звезде како би се елиминисала конкуренција и отворио пут ка апсолутној доминацији, па су тако редом уништаване Звездина ватерполо, рукометна, кошаркашка и фудбалска секција. Да су водећи људи ових делова нашег спортског друштва повремено и неретко били неспособни, знамо сви да јесу, али је исто тако веома мало вероватно да је то у тој мери био случај са свима њима да су ВК и КК, тренутно најздравији делови Црвене звезде, морали да прођу кроз реорганизацију и уздизање кроз пепео, а да су РК и ФК безмало на рубу пропасти.

И неострашћенима са стране јасно је да овакво медијско извештавање, чији смо само делић навели, није случајно, да не може да се објасни само навијачком острашћеношћу и да су медији само један крак хоботнице чији је задатак уништење СД Црвена звезда, а која је своје пипке усмерила ка најразличитијим странама. Део о медијској хајци још увек нисмо завршили, а о пипцима те хоботнице говорићемо и у наставку фељтона.

До тада, још једном, о овим проблемима можете расправљати на за то предвиђеној ТЕМИ на нашем форуму.