Једна светла тачка, капитен и грешке Грофа

Црвена звезда је изгубила у 154. вечитом дербију. Овим поразом, Звезда је ставила титулу на коцку и то углавном својим грешкама.

РИЧМОНД БОАЋИ ЈЕДИНА СВЕТЛА ТАЧКА

Ричмонд Боаћи је једина светла тачка јучерашњег дербија. Играч који је на претходном дербију играо под блокадама, на сопствену одговорност, јуче је постигао гол и урадио што је до њега. Борио се Звездин нападач са двојицом, неретко и тројицом играча на себи. Константно је био удвајан од противничких дефанзиваца, али је и поред тога успео да постигне гол, а могао је још један када је био највиши у скоку између два играча Партизана. Међутим голман противника је извукао лопту из мреже, иако су је скоро сви видели како улази. Наш нападач био је одсечен од нашег везног реда али је и поред тога покушавао да учествује у игри. Извлачио се, тражио лопту, покушавао да је сачува и одложи како би покренуо наш напад. Пред крај меча се враћао и у одбрану како би испратио противничке играче. Играч на којег би многи могли да се угледају из нашег тима.
Још један податак вредан помена… Јучерашњи гол је 7 на 10 мечева колико је одиграо Ричмонд у нашем дресу. Одличан проценат за нашег нападача. Притом се изједначио на листи стрелаца кад су у питању најбољи стрелци нашег тима. Нема сумње да ће Боаћи бити двоцифрен до краја сезоне.
КАПИТЕНОВА ВРЛО СЛАБА ПАРТИЈА
Много играча је заслужило критику због јучерашњег издања. Доналд и Ле Талек нису постојали на средини терена и изгубили су битку на најбитнијем делу терена. Иако је имао асистенцију за гол, Џон Руиз је јуче више штете донео по десној страни него користи. Михаило Ристић се није снашао по левој страни и тотално је подбацио. Ипак неко ко је толико немоћно изгледао на дербију, то је био наш капитен Александар Луковић. Тешко је било гледати искусног играча, који је годинама играо у Италији и Русији, како изгледа инфериорно у односу на Тавамбу. Одбијао се наш капитен од Африканца као да удара у зид. Био је немоћан када је у питању игра у ваздуху тако и кад је игра по земљи. Када није било њега, проблеме му је задавао Ђурђевић својом брзином, па је често увек каснио за корак. Поред тога имао је грешака и у пасу, несигуран са лоптом и без ње, што се рефлектовало и на остале линије тима. Сигурно дерби у којем је један Звездин капитен показао најслабију партију.
ГРОФ САМ СЕБЕ ОДВЕО У ПОРАЗ
Миодраг Божовић је поново надигран од колеге са клупе. Трећи дерби у сезони у којем Звезда није славила и где је наш тим тактички надигран од ривала. Овога пута и наш тренер се сам потрудио да олакша посао колеги с друге стране. Јасно је било да ће Николић послати Тавамбу на терен са жељом да пренесе тежиште игре на нашу половину. У њему је добио „сидраша“ који је носио на леђима нашу одбрану, чувао лопту и дистрибуирао на страну ка саиграчима. Уместо да изврши корекције у тиму и на снажног Африканца пошаље другог играча, Миодраг Божовић је послао Луковића на њега, где смо сви били сведоци како је то изгледало. Следећа ствар је била позиција Руиза. Играч који игра по левој страни, овај дерби је почео по десној. Питање је зашто и због чега? Звезда је прво изгубила тандем Петковић – Плавшић по десном боку, који је одлично функционисао током овог пролећа. Иако је Звезда постигла гол преко те стране, сарадња бека и крила је била врло лоша. Један другом су навлачили играче због слабе кретње и није било познате комбинаторике која је красила игру Плавше и Петка током ових утакмица. Очигледна жеља Грофа је била да дуплира бок због Леонарда. Иако смо ми њега могли притиснути обавезама у дефанзиви са Плавшићем, када би био даље од нашег гола и самим тим слабија опасност по нас. Овако је добио сву слободу да се окрене офанзиви. Трећа ствар је мотив и жеља. Наши играчи су изгледали безвољно и анемично. За разлилу од нас, противнички тренер је нашпановао свој тим до граница фаулова који су за картон. Јасна је била жеља и правац у којем су ишли. Критика коју деле тренер и играчи. Не сме вечити ривал желети више победу од нас у нашој кући. Последња ствар су измене. Звезда на клупи јуче није имала играча који би могао да унесе живост и преокрет на мечу. Срнић је добио прилику да игра, иако није играо овог пролећа? Поново је шансу добио Сикимић? Питање је где су били Вујаклија и Павков? Јучерашњи меч је можда био и идеалан за Милијаша. Противник је са Тавамбом добио снагу, али и играча мање у пољу када је дефанзива у питању. Камерунац је незграпан и тром, није могао вршити притисак и често је у средини било доста простора. Размак линија између Партизана је био велики. Идеална прилика за играча са мирним пасом да повеже игру на средини.
Све у свему, сами смо кумовали поразу у дербију.