Како препливати Иртиш?

Експедиција Црвене звезде данас путује у Павлодар, град у Казахстану, кроз који пролази река која дели име са фудбалским клубом из тог града, која је противник нашег клуба у другом колу квалификација за Лигу Европе. Екипа Иртиша заузима тренутно четврто место у казахстанској лиги која је увелико у току. У наредним редовима, упознаћемо се детаљније са противником црвено белих.

Екипу Иртиша предводи бугарски стручњак Димитар Димитров, тренер који воли да се прилогођава противнику. Добро намешта своју екипу у дефанзивном смислу и покушава преко полуконтри и контри да припрети противнику. Иртиш има јако спору и чврсту екипу у којој се једино разликују најбољи играч португалац Фонсека и Франк Ђа Ђеђе, навијачима Црвене звезде добро познат из двомеча са Черноморцом из 2013. године, које одликује игра 1 на 1 и солидна техника.

Иртиш има играче чије је просек година 30, ако не и већи. Тренер Димитров није један од оних који ће шансу пружати младим играчима, већ се ослања на искуство играча који чине костур екипе. Треба очекивати да Димитров почне у формацији 4-4-2 утакмицу у Павлодару.

На голу је искусни Давид Лорија, који увелико гази четврту деценију живота, казахстански репрезентативац који је у каријери сакупио 42 меча на голу националног тима. Са висином од 183 цм не спада међу високе голмане дефинитивно, али има сасвим добар рефлекс и боље брани ниске лопте.

По десној аут линији игра Александар Кисљицин, искусни десни бек и штопер репрезентације у којој има 25 наступа. Димитров га углавном користи на позицији десног бека иако добро може да одради посао и као централни бек. Корпулентни Кисљицин је један од оних дефанзиваца који ретко прелазе у последњу трећину терена противника. Карактеристично је за њега да је доста лош у предаји лопте и да зна да направи пуно проблема кад је лопта у његовим ногама јер је неретко и губи, што омогућава противнику да га испресингују. Централни тандем бекова је Маслаћ-Даутов. Мариа Маслаћа не треба посебно представљати, јер дуги низ година био капитен Борца из Чачка а последњих 6 месеци је провео у новосадској Војводини. Место левог бека ће заузети Стефан Живковић, бивши полазник наше омладинске школе као и Хајдука са Лиона, Борца и Чукаричког. Живковић изводи све прекиде Иртиша, има одличну леву ногу и добар центаршут. Такође врло је опасан код слободних удараца и корнера, неретко зна да гађа и гол из корнера. Офанзивно је врло потентан, и стоји високо кад његова екипа има лопту у поседу, и врло добро сарађује са Ђа Ђеђеом у офанзивном делу него ли у дефанзивном, где се играч из Обале Слоноваче добро потроши не би ли помогао свом левом беку. Живковић оставља доста простора иза себе и тај део терена је један у коме треба направити превагу и где треба наши момци да покушају да пробију.

Дарабајев и бразилац Антонио Родриго чине пар централних везних, који покривају велики део терена и пуно се троше у кварењу игре противника. Умеју обојица да изнесу сасвим солидно лопту на противничку половину и поделе пас на бок или ка нападачима. Брзина им није јача страна, али су праве радилице и чине срце екипе Иртиша. Лево дејствује већ помињани Ђа Ђеђе. Није то исти играч као пре 4 године, изгубио је доста на брзини и променио је доста клубова од тад. Најјачи адут му је и даље игра на 1 на 1 и Филип Стојковић уз помоћ Јовичића мора да буде посебно концентрисан. На десној страни везног реда је португалац Карлош Фонсека. Можда и понајбољи играч Иртиша, који је најкреативнији играч у редовима казахстансог представника. У питању је класично десно крило са одличном контролом лопте, са завидном брзином што овако, што са лоптом у ногама. Изузетно је себичан фудбалер и углавном највише верује себи. Наши дефанзивци морају да знају, да португалац чак иако има слободног играча, углавном иде сам у продор пре него да испоштује саиграче. Одлично се убацује између линија и добро се креће без лопте. Анђелковићу би по тој страни требало доста помоћи, јер у дуелу 1 на 1 са Фонсеком, тешко да не би извукао „дебљи крај“.

У шпицу напада ће највероватније бити Беко Фофана и Бугајев. Бугајев је главни шпиц и углавном екипа игра или за њега или за Фонсеку. Искусни молдавац који је пристигао скоро у Павлодар има изузетну скок игру и сјајно сарађаје са Фофаном, где високе лопте одлично спушта и прослеђује саиграчима из врха напада. Фофану, такође добро знамо јер је бранио боје комшијског клуба као и Чукаричког. Изузетно се добро креће и веома је опасан у контрама јер је физички доста јак. Обојица шпицева Иртиша могу да „развуку“ својим кретњама нашу задњу линију. Наша одбрана би морала бити на већем, концентрисанијем нивоу у односу на двомеч са Флоријаном.

Шансу с клупе би требало да добије Жумаскалијев, искусни репрезентативац Казахстана који би могао у наставку меча у једном моменту да уђе и повеже своју екипу. Иртиш је веома опасан противник из прекида јер поред заиста корпулентних играча које поседује, ту је и Живковићев прекид који је заиста доста добар. Надајмо се да ће се Милојевић и стручни штаб спремити за тај сегмент игре што у офанзивном што у дефанзивном смислу. Веома је битно да наши момци однесу победу у средњем реду и да добију ту битку која ће им доста олакшати пут ка позитивном резултату пред реванш у Београду. Веома је битно и пробити их по боку јер ту је велика шанса наше екипе  с обзиром на спорост Кисљицина и високо стајање Живковића.