Какве везе има ЈСД Партизан са утакмицом Будућност – Звезда?

Звезда и Будућност и извесно одигравање утакмице.

За сада повољне и (условне) одлуке надлежних органа АБА лиге које нас уводе у очекивање нове утакмице између КК Црвена звезда и КК Будућност, не пролазе без реакција у читавом региону (а понајвише у комшилуку). Иако очекивана, опет, интересантна је чињеница да су у целокупној ујдурми везаној за одлагање поменутог кошаркашког меча, најгласнији заговорници става да се утакмица, противно прописима и здравом разуму ипак не одигра и да се Звезда казни, управо су представници Фудбалског (?!) и Кошаркашког клуба Партизан.

Заиста није јасно какве везе цела ситуација има са кошаркашким а посебно фудбалским клубом Партизан? Чак се ни КК Будућност, која је директни учесник поменутих дешавања, не оглашава често и директно колико људи из JСД Партизан, што је потпуно невероватно и крајње сулудо, обзиром на околности у Подгорици и другим градовима широм Црне Горе.

Даље, оно што КК Партизан покушава да представи преко свог портпарола, а на основу савета потпредседника ФК Партизан – да Звезда нема право да игра плеј оф свакако није тачно из више разлога, које смо истицали више пута, али да се подсетимо основа:
Звезда није изостала из НЕОПРАВДАНИХ разлога. Није на Звезди, нити било ком другом клубу, или појединцу у оквиру спортског клуба, да самостално тумачи када је безбедносна ситуација нарушена. За такву оцену људи из света спорта нису компетентни. То је посао безбедносних структура државе, а једна таква структура (БИА) је дала оцену да је Црвеној звезди угрожена безбедност, шта доказује део дописа на врху овог текста.

Зар је Црвена звезда после оваквог упозорења требало самоиницијативно да донесе одлуку супротно процени професионалне државне службе када структуре лиге која је надлежна – ћуте? Такво понашање би било нерационално, неодговорно и опасно, према учесницима спортског надметања, гледаоцима, и учесницима догађаја који су утицали на безбедносну ситуацију Црној Гори.

Поред наведеног, супротно манипулативним тврдњама ПР ЈСДП, релевантни Дисциплински правилник, не подразумева елиминацију из плеј офа као санкцију за прекршај из регуларног дела сезоне. Прецизније говорећи, санкција „немогућности пролажења у даље кругове натјецања“ из члана 32.1. и члана 32.2. Правилника, одређује се само „када је примењива“. Наведена санкција примењује се искључиво у тачно и рестриктивно одређеној ситуацији, а то је, како појашњава врло лако разумљивим језиком члан 32.2., само „у случају да предметна утакмица представља утакмицу којом се одлучује пролазак у даље кругове натјецања“. Чак и лаик, попут нашег верног пратиоца, би лако, простим језичким тумачењем, запазио да је наведену санкцију могуће изрећи само у елиминационим утакмицама. Зашто је затражио „професорску“ асистенцију да би добио наказно тумачење јасних одредби релевантних прописа, мистерија је … или можда није.
Схватамо да са супротне стране постоји историјска навика да се трофеји освајају ван спортског терена и спортске конфронтације, али су давно прошла времена „гепековања“ и „сачекуша“ испред судијских свлачионица, право је заменило некадашњи топуз и нема друге него лопта да пресуди ко је бољи. То што се поједини суда лопте плаше може само да нам ласка.