КК Црвена звезда: Повратак на стазе славе

Након деценијског посртања нашег кошаркашког клуба сведоци смо неколико изузетних сезона у којима је клуб не само освајао трофеје, већ и у измењеним условима успео да се прилагоди и буде успешан. Жеља нам је да кроз одређене бројке прикажемо не само успех клуба него и тежину постигнутих успеха.

Број утакмица. Током само неколико сезона укупан број утакмица који наш клуб одигра током сезоне се дуплирао, додуше ни многи други клубови у Европи и региону нису боље прошли. Поређења ради у односу на сезони 2010/11. када је Црвена звезда одиграла укупно 42 утакмице у задњој сезони је одиграла дуплиран број утакмица. Ево дијаграма кретања броја утакмица по овим сезонама као и по појединачним такмичењима:

Проценат успешности. Не треба имати дугачко памћење па да се сетимо великог посртања клуба нарочито почетком ове деценије када клуб и поред тога што није играо у Европи је имао огроман број пораза. Шта више у сезони од које почињемо ову анализу Црвена звезда није успела да дође ни до једног плеј-офа (ни АБА ни КЛС) и довела у питање сопствени опстанак. Неколико година касније смо од укупно 54 утакмица одиграних у регионалним такмичењима доживели свега три пораза. У наставку је дијаграм успешности по сезонама:

Трофеји. Сигурно најзначајнији показатељ дизања клуба је свакако број освојених трофеја. Од сезоне 2012/13. Црвена звезда континуирано осваја трофеје бар у једном такмичењу. Те сезоне осваја само Куп Кораћа који одбрањује и следеће сезоне. А од сезоне 2014/15. што се тиче трофеја можемо да причамо о масовној жетви у региону. За неколико сезона 10 трофеја (4 национална купа, 3 домаће и 3 регионалне) је најберићетније доба у историји Црвене звезде.

Европски успеси. Ако узмемо у обзир да у две сезоне заредом клуб уопште није играо у европским такмичењима, онда је и сам пласман успех. Ипак Црвена звезда је успела да дође до великих успеха којима се ретко ко надао. Већ у другој сезони повратка, Црвена звезда долази до полуфинала Еврокупа. Што се тиче Евролиге, поред повећања броја победа Звезда већ у другој сезони долази до ТОП 16 фазе, коју су поједини тимови из региона морали да чекају годинама, а у трећој и до плеј офа што је податак вредан пажње. Шта рећи за протеклу сезону у којем је у новом формату (сваки са сваким)  Црвена звезда прешла преко 50% победа, а при том само стицајем околности испала из позиције за плеј-оф.

Индивидуални напредак. Успехе клуба прати и индивидуални напредак играча у клубу. Црвена звезда даје све већи и већи број репрезентативаца.  2011. године у репрезентације Србије није био нити један кошаркаш Црвене звезде док након тога Црвена звезда процентуално има највише играча у репрезентацији Србије. И не само то сви играчи Звезде су тражени како у Европи тако и у НБА лиги. Беспарица која је хроничан проблем свих наших клубова онемогућава да задржимо играче. Уколико би рецимо сабрали плате кошаркаша који су напустили Звезду само у задње три сезоне долазимо до преко 10 милион евра које они примају у својим клубовима. То је износ који нити један клуб у региону не може себи да приушти па ни Црвена звезда. Погледавши на имена која су напустила клуб верујемо да би она гарантовала Звезди место фаворита за пласман на Ф4 Евролиге а можда и титуле. Ово је сигурно значајан податак и својеврстан магнет многим играчима који желе да се доказују на великој сцени.

Верујемо да ћемо и у наредним сезонама имати прилике да се радујемо новим успесима.