Ко ће на мегдан московској „Армији“?

Пролећна премијера је иза угла, а пред Владаном Милојевићем је неколико дилема.Црвено – бели су се вратили пре неколико дана из Анталије са друге фазе припрема и у Београду се спремају за наставак другог дела сезоне.

Црвена звезда је током зимског прелазног рока „мировала“ као ретко кад. За разлику од претходих година, где је било као на железничкој станици, ове зиме су доведена два играча, Стефан Хајдин и Ел Фардоу Бен, док нас је напустио само Гуелор Канга.
Са те стране, Владан Милојевић не би требао да има много дилема око састављања тима, али припреме у Турској су показале да је ситуација другачија. Повреда Боаћија, (не)планирани одласци и доласци, знак питања око уговора играча… Довољно да створе додатну главобољу пред пролећну премијеру и наставак сезоне.

КО УМЕСТО КАНГЕ?

фото: фкцз

Прва ствар, можда и најважинија, ко ће уместо Канге? Омалени Габонац је имао велику слободу у игри, супротно схватањима фудбала нашег тренера, али играч код којег је лопта била највише у ногама и који је био важан део колектива, без обзира на индолентност у тактичким задацима.

Милојевић је током рада у Анталији испробавао неколико играча на позицији офанзивног везисте. Крстичић, Срнић, Бен… Једни су у низу везиста који су испробани иза нападача. Мора се констатовати да ниједна варијанта није донела течну игру нашег тима, те да смо током већег дела припрема били безидејни у пољу. Имало је и позитивних сегмената, али је евидентно да се играчи још увек нису међусобно навикли на одлазак Канге.

Избор играча који ће играти на позицији офанзивног везног, диктираће и остале позиције у средини. Због тога ће Милојевић морати добро да извага с којим снагама ће водити битку за превласт на средини терена.

 

БОАЋИ, ПЕШИЋ ИЛИ СА ДВА НАПАДАЧА

Позиција нападача такође задаје проблеме шефу стручног штаба. Здравствено стање Ричмонда Боаћија не да мира људима у Звезди и наступ најбољег стрелца екипе је под знаком питања за дуел у уторак. Одлични нападач се повредио током припремног меча у Анталији и медицински тим покушава да га оспособи за дуел са Московљанима. Остаје питање, уколико се и санира повреда листа, да ли је паметно да игра од старта.

Олакшавајућа околност је да Звезда има још једног одличног нападача, те не мора да брине. Пешић је спреман и чека да заузме место у стартној постави, иако и он вуче лагану повреду из Турске. Рођени Нишлија је други стрелац екипе и током јесени је показао одличну форму.

Једно од могућих решења за позицију Канге је и промена система. Владан Милојевић је показао током јесењег дела сезоне да се не либи да мења поставку на терену. Останком Боаћија, отвара се прилика да Звезда одигра више утакмица у формацији са два нападача. Звездин тандем је и јесенас играо заједно у пар наврата, добро су сарађивали, па се таква опција отвара као могуће решење нашем тиму. Истина, велико је питање да ли ће Владан Милојевић мењати стандардних 4-2-3-1 у овако битном мечу, али оставља могућност за маневар нашег тренера.

ДЕФАНЗИВНА ЧЕТВОРКА ЈЕ СТАНДАРДНА

ФОТО: ФК Црвена звезда

Последња линија на челу са Борјаном представља главну осовину нашег тима и једина је линија тима код које Милојевић не мора да размишља. Одбрана је била заштитни знак током јесени, где смо након Ред Бул Салцбурга били тим са најмање примљених голова. Звездини дефанзивци су и током рада у Турској показали завидну форму, те да Милојевић ту неће имати недоумица за уторак увече.