Ко су пипци црно беле хоботнице – фотодокументација!

Куда се простиру пипци црно-беле медијске хоботнице. Ко формира мишљење јавности у Србији. Прочитајте овај текст и више никада нећете гледати истим очима оно што вам је до сада било свакодневица

Сведоци смо стварности која је око нас свакодневно, колико прљава медијска хајка се годинама води против Црвене звезде. Поменули смо већ у неким од претходних текстова двоструке аршине и најочигледније спиновање за исте ситуације на штету Звезде и у корист Партизана. Сви имамо прилику да свакодневно читамо коментаре на вести о Звезди и Партизану и немогуће је не приметити колико је коментара навијача Партизана а  колико Звездиних. Да ли заиста мислите да је то случајност или је последица нечијег преданог и неуморног рада? Ко су људи који пишу текстове, формирају мишљење јавног мњења, ко су уредници коментара на порталима и уопште уредници и новинари спортских редакција у Србији?

Навијачи Црвене звезде позабавили су се овом тематиком и послали нам обиље материјала који доказује најострашћенију навијачку припадност оних људи који би по свим постулатима дефиниције новинарства морали пре свега да се држе правила објективности како би могли објективно да извештавају јавност о догађајима.

У овом тексту неће бити поменути људи попут Владана Тегелтије и Жељка Пантића који се представљају као објективни новинари и најприземније, најпримитивније и најострашћеније испољавају своју навијачку припадност, без трунке могућности да сакрију фрустрације које су настале као последица успеха Црвене звезде. Овде ћемо причати о људима који своју навијачку припадност не испољавају тако јавно, вешто се скривајући иза имена редакција као објективни новинари а колико су „објективни“ имаћете прилику да видите у наредним редовима.

Кренућемо насумично и за почетак „распаковати“ уређиваче мишљења јавног мњења код следећих медија:

БЛИЦ

Када помињемо Блиц, нећемо се освртати превише на Владана Тегелтију јер о њему не треба трошити речи пошто је ту ситуација јасна као дан. Поближе ћемо вас упознати са неким другим осведоченим звездомрсцима који нису толико познати као напред наведени „новинар“ и вешто су сакривени иза својих текстова, наизглед неутралне редакције.

Владимир Лојаница

Текст о овом новинару започећемо фотографијом из широког опуса који је приложио на својим друштвеним мрежама. Најприземније вређање и нескривена мржња јасна је носиља његових ставова у спорту. Ово су фотографије које Лојаница поносно истиче на друштвеним мрежама:

Тренутак када играч Партизана Кнежевић на једном од дербија намерно гази фудбалера Црвене звезде који лежи на земљи.

Ситуација у којој навијачи Партизана пале стадион Црвене звезде, објективном новинару су за понос и истицање.

Коментар након пораза Црвене звезде на старту Евролиге од турске Дарушафаке?!

Да не претрпавамо даље текст са материјалом, јасно је о каквом новинару је реч. Оно што не би било необично у данашњој Србији јесте профил на друштвеним мрежама обичног навијача, али када је у питању став новинара који формира мишљење јавног мњења, онда не треба да чуди што тај исти објективни новинар напише текст са оваквим садржајем:

Да ли је индивидуа која има онакве ставове права особа да коментарише догађаје са вечитог дербија и представља их јавности као објективно мишљење у високотиражном медију какав је Блиц?

Милојко Божовић

Веровали или не, новинар чији ћемо приватни опус представити у наредном делу текста превасходно је задужен за културу у редакцији Блица. Парадоксална чињеница да неко ко има овакве ставове може да буде задужен за представљање културе

Када се на све то дода чињеница да у редакцији Блица поред наведене двојице обитава један Владан Тегелтија, не треба пуно ни Игору Велимировићу да у таквом окружењу опљуне Грофа Божовића који му као пријатељу из детињства није јавио првом да долази у Звезду, што је овога страшно увредило након чега су кренули серијали текстова усмерени против Грофа, на шта је Божовић одговорио (онако како не доликује тренеру Звезде) називајући Велимировића „говедо из Мојковца“, испровоциран сталним прозивкама на његов рачун. Последица тога је бојкот тренера Црвене звезде (?!) до те мере да му се у овом листу није помињало име дуги временски период. Подсетићемо вас да је Велимировић управо тај који је дуги временски период водио отворену хајку против тренера Црвене звезде Дејана Радоњића о чему смо детаљно писали раније.

Када имате овакве новинаре онда не треба да вас чуде овакви текстови где се за прилично сличне ситуације пишу дијаметрално супротни наслови и текстови.

Блиц: Подразумевани шампионски преокрет Партизана и прва па „регуларна“ победа Звезде из 2 у 1 и седам плус

На инсистирање великог дела навијача који пишу на РСБ-у и приложених секвенци из приватног опуса објективних новинара, као следећег у низу приложићемо деловање новинара редакције

МОНДО.РС

Дугогодишњи главни и одговорни уредник редакције монда један је од најочигледнијих примера Партизанове медијске хоботнице. Човек који је осведочени звездомрзац и једна од ударних песница гебелсовске машинерије

Ово је човек је дакле главни и одговорни уредник редакције Мондо. Да ли заиста можете да замислите редакцију која објективно може да извештава док јој је на челу човек са оваквим ставовима и изјавама?

Али то свакако није све, приложићемо вам још пар изречених ставова, издвојених из мора увреда на рачун Црвене звезде и привржености Партизану:

Да подсетимо ако сте на тренутак заборавили да није реч о припитом навијачу са трибине – ово је главни и одговорни уредник редакције!

Наравно, све иде лакше када је скупа, па управо тако текстове у овој редакцији пише и лик који има још оштрије јавне иступе по друштвеним мрежама, новинар монда

Владимир Сукодлак

Иначе, Сукодлак је члан и Партизановог вибер чета (управо оног чета о коме су писана и саопштења из Црвене звезде како остављају слике и бројеве телефона судија) а шта се на истом пише, дакле ради се о чету званичног ФК Партизан, приложили су нам навијачи:

Е сад, неко ће рећи, па добро, то су њихови приватни ставови (?!) али сложићемо се, неко ко има овакве приватне ставове, тешко да професионално може бити неострашћен и објективан. Може ли?

МОЦАРТСПОРТ

Моцартспорт је познат по бојкоту Грофа Божовића после једне од конференција у којој је учествовао звездашки новинар Дарјан Недељковић. Такође, момак који се представља као осведочени звездаш аутор је текста „ако некога занима ,голове су постигли…“ који је представљао извештај утакмице ОФК Београд – Црвена звезда на старту прошлог шампионата, а алудирао је на директну намештаљку.

Сада ћемо се фокусирати на Партизанове новинаре:

Александар Јоксић

Извештаји са преокрета Црвене звезде и Партизана

Наравно, оваква објективност била је превише за ТВ Партизан па су Јоксића „новинар“ Жељко Пантић и спортски директор Ивица Илиев јавно извређали и испрозивали за необјективност. Поставља се питање због чега Моцартспорт није бојкотовао спортског директора Партизана, који је такође упућивао увреде, док је у исто време на снази био бојкот Грофа Божовића?

Идемо даље, следећа редакција коју представљамо је редакција

НОВОСТИ

Пратеци пут црно белог медијског каравана долазимо до Новости где је одвећ познато да је главни одговорни уредник Ратко Дмитровић гле чуда, новинар Вучелићевог недељника Печат. Новости које су некада биле лист за свако поштовање данас служе за лечење личних фрустрација младих нараштаја партизанових спинера.

Један од таквих је свакако и Адам Штулић уредник спортске wеb редакције. Под таквим уредником могуће је да некада велики лист Југославије дозволи себи толики гаф колика је мржња Штулића према Звезди.

Свакако, није лако обуздати емоције када треба да напишеш објективан текст а у глави су ти горе наведени ставови. Ово су само неки у низу навијачких испада а наслови (и текстови) „објективне“ спортске редакције новости изгледају овако:

Или суптилно провлачење текста који каже да је подразумевано Звезда (са Милијашем, Печником, Мрђом, Даудом, Лазовићем) отела титулу Партизану, што у редакцији мртви ладни – напишу.

АРЕНА СПОРТ

Да су покривени и тв медији најбољи пример је Иван Радуловић коментатор и новинар Арене Спорт. Он по општем мишљењу има можда и најтежи задатак у Гебелсовој армији, а то је да у ливе преносима релативизује, измишља и додаје Партизановим отимачинама. Човек који се изборио и да води емисију о спорним ситуацијама, вероватно плашећи се да би се оно што он „не види“ уживо брзо прозрело као јасна намера и показатељ да је дотични екстремно крило црно белог новинарства. Сетићете се како је свесно показао погрешан снимак како би „доказао“ да није била рука о чему су Делије развиле транспарент на следећем мечу.

Б 92

И на крају (овог текста) долазимо до редакције гробарског треш романтизма, сакривене у имену некада реномираног медија б92. Сигурни смо да је најлакше приметити коментаре испод вести на овом порталу где на педесет гробарских имате један коментар навијача Звезде. Јасно је да уредници стоје иза одлука који коментари ће бити пуштени у јавност а који не. Ништа чудно за деведесет двојку јер Јавна је тајна да Шарановић о коме смо раније писали и који је главни и одговорни уредник спортске редакције Б92 уско сарађују са уредницима странице „ГТР“. Подсећамо, један од текстова ГТР-а је био усмерен против Новака Ђоковића са примесама несагледиве мржње према овом хероју, након јавних иступа Душка Вујошевића према њему. Овај текст нећемо ставити јер ни на тај начин не желимо да у ово блато увлачимо највећег амбасадора Србије јер та количина мржње и бљувотина није за ширење. Понављамо, само зато што се Новак јавно декларисао као звездаш. Ево пар слика из широког опуса мржње и идеологије ГТР-а:

Посмртни споменици кошаркашима и председнику Звезде уз некултурне гестикулације трофејног репрезентативца Богдана Богдановића

Спаљивање на ломачи бакице Јеле која је са својих 80 и кусур година долазила на утакмице Звезде

Управо због тога не треба да чуди јучерашњи текст спортске редакције Б92 у коме се плаше за суђење Партизану, превиђајући ко ће да суди на предстојећем мечу у Нишу и страхујући за судбину Партизана. Неко би рекао да се Партизан огласио преко своје блиске редакције

Текст који је јасан показатељ да је Б92 продужена рука управе Партизана

О дружењима идејних твораца ГТР-а писали су нам навијачи који су упућени у њихово деловање и приложили и неколико фотографија од којих издвајамо следећу:

На слици су И.Л. оснивач „ГТР“-а, Милош Шарановић, главни и одговорни уредник спортске редакције Б92 и Владимир Ђорђевић, новинар Б92

Од Александра Ковачевића па надаље, само ћете наилазити на овакве примере

Ова тема би изнедрила много опширнији текст ако би дотакли на који начин веб уредници и њихови послушници пуштају пуш нотификације на смарт уређаје или на који начин се рангирају вести на сајту и колико дуго стоје на насловној страни. То већини Звездаша делује као бенигна ствар. Међутим неупућеност масе је нешто на шта они рачунају. Самим тим читаоци хтели не хтели добијају у најмању руку информацију из наслова нотификације. Зато обратите пажњу на наслове ових портала „Звезда са пенала до победе“ , „Да ли су црвени картон и пенал досуђени заслужено?“ итд. Истом методом се на порталима скривају вести које би могле бити контрапродуктивне за Партизан.

Када ближе сагледамо ко се бави уређивањем садржаја на б92, ништа није чудно, а приложићемо вам и ставове Владимира Ђорђевића, новинара Б 92

Да ли више ико верује да су ове индивидуе способне да објективно извештавају и формирају исправно мишљење јавног мњења? Да ли сте мало свеснији колико су пипци црно беле медијске хоботнице зашли у све поре спортских медија? Да ли видите ко у ствари пише „неутралне текстове“? Дали вам је сада јасно зашто је све што звезда освоји „украдено, отето, намештено“ а све што Партизан намести „часно, победа правде, борбе сами против свих“?

Притом, овде се навијачи Звезде нису ни дохватили редакција попут оне из спортског журнала (писали смо раније о њима), спортских нет, хот спорта и осталих, махом нискотиражних медија?

3. Неспортски ружнал, апсолутни лидер ( у ком су капитена Звезде Павла Нинкова назвали кур.ц)

Да ли схватате да је ово разрађен систем инфилтрирања острашћених навијача Партизана у медије који нам кроје капу представљања стварности?

Да ли сте сада свесни постојања црно-беле хоботнице, спинера и ботова? Да ли су вам сада јаснији текстови, коментари на порталима и ставови по кафићима, кафанама, на улици? Ово су ликови који их формирају! Да ли сте свесни да Владан Тегелтија и његова тежа верзија Жељко Пантић нису једини већ да се остали вешто скривају по редакцијама?

Звезда има само нас, никада је не остављај ма шта ти писали. Пишу да те отерају са стадиона јер док се они скупљају по коментарима, ми смо одувек ставове изражавали на стадиону!