Колико далеко би Звезда требало да иде са новим уговором за Ле Талека?

Једно од највећих појачања у наступајућем прелазном року заправо би могао да буде останак Звездиног дефанзивца, који је несумњиво ове сезоне одиграо најбољи фудбал у каријери…

Фото: ФКЦЗ

У суботу од 20 часова, Црвена звезда, нови шампион Србије, ставиће тачку на једну изузетно успешну сезону, вероватно најуспешнију у постбаријевској ери. Наши момци играли су нокаут фазу Лиге Европе, изузетно доминантно освојили титулу првака Србије у систему са поделом бодова и плеј офом, који у принципу не одговара тиму попут Звезде који годишње одигра преко 50 мечева, и показали да су способни да подаре немерљиве радости армији навијача.

Један од интегралних састојака оваквог шампионског коктела био је и Дамијан Ле Талек, дефанзивац црвено-белих који је ове године одиграо сезону каријере. Прекоманда на позицију штопера показала се као бинго у систему Владана Милојевића, а када се и званично спусти завеса на овосезонске обавезе, наредна „ борба“ водиће се за преговарчким столом за којим ће Звезда покушати да приволи француског дефанзивца да продужи сарадњу са нашим клубом барем још две сезоне.

ВЕЋИ УГОВОР ЈЕ У ОВОМ ТРЕНУТКУ ЈЕФТИНИЈИ ОД ДОВОЂЕЊА НОВОГ ИГРАЧА

Ова ситуација није баш толико честа, али када се добро замислимо можемо да дођемо до закључка да је црвено-белима у овом тренутку јефтинија и исплативија опција да понуде доста јачи финансијски уговор Ле Талеку (чак можда и више од планираних 500 000 евра нето по години), него да заплове у воде фудбалског тржишта које је из године у годину све оскудније са штоперима. Повлачећи паралелу са кошарком, можемо да констатујемо да је добар штопер данас на тржишту исто толико редак колико је и квалитетан центар у кошарци – све што вреди  (или иоле вреди), покупили су неки богатији клубови. Чак је тренд у Европи такав да многи клубови панично преплаћују штопере у страху да их не одведе неки од конкурентских тимова, што свеукупно Звезди, као финансијски инфериорнијем тиму, оставља минималан маневарски простор. С тим у вези, граница за уговор Ле Талека би потенцијално могла да се повећа, али не преко неке ирационално велике суме, јер би то онда значило да се излази из оквира квалитетног и контролисаног пословања.

КАКО ГОД ЛЕ ТАЛЕК МИСЛИО, ЗВЕЗДА МУ ЈЕ И ДАЉЕ НАЈБОЉА ОПЦИЈА

Начин размишљања страних фудбалера је рационалан и јасан, и Црвена звезда то вероватно разуме и поштује. Ле Талек би сасвим сигурно желео да има лидерску улогу у неком од јачих тимова неке од западноевропских лига, да такође, као и ове сезоне, буде важан елемент у тиму који игра Лигу Шампиона или Лигу Европе, али питање је колико је то реално. Јаз између српског и осталих шампионата и даље је велик, што значи да и изванредна сезона какву је Ле Талек дефинитивно имао, не значи да би сада могао да има лидерску улогу у, примера ради, неком од тимова из горње половине француске лиге као што су Рен, Бордо, Сент Етјен, Ница

Са друге стране, Црвена звезда може да му понуди и финансије (до одређене мере) и улогу једног од носилаца тима, са гарантовано великом минутажом и простором да понови све оно што је радио и ове сезоне. Ле Талек јесте познат као момак који тешко пристаје на компромисе када је у питању кашњење плате (што је апсолутно његово право, и ту нема шта да се приговори), оштра игра противника у домаћој лиги или критеријум суђења, али из ове перспективе, колико год то можда парадоксално звучало, то би могло да му буде „мање зло“ од маргиналне улоге у неком од тимова из Француске, Шпаније, Холандије, Белгије…просто и једноставно, сваком играчу се игра, и Ле Талеку у овом моменту, на иоле пристојном нивоу квалитета, то може највише да понуди Црвена звезда коју добро познаје, тако да је главни закључак да је апсолутни интерес оба тима да се плодоносна сарадња настави барем још годину или две дана.