КСС: Можда ниси знао али ти си СТРАНАЦ!

Иако, бар тренутно, Црвена звезда није угрожена прoменом правилника КСС-а о регистрацији играча, дужност нам је да скренемо пажњу на спорну промену. Наши читаоци а и шира јавност је са термином „кошаркашко држављанство“ већ била упозната почетком ове деценије. Наиме тада је КСС увео овај термин желећи да „заштити“ интерес српске кошарке. Међутим убрзо након тога, Министарство омладине и спорта је овакву формулацију прогласило дискриминаторном и неуставном због чега је и суспендована. Мимо јавне расправе и у тишини КСС је споран термин, само мало префолмулисан, опет убацио у најновији правилник, тако да добар део кошаркашке јавности није дао јасан коментар и став. Наиме у члану 32. Регистрационог правилника КСС усвојеног јуна 2018. године стоји:

Регистрација играча страних држављана врши се под општим условима за регистрацију играча. Клубови највишег ранга такмичења у мушкој и женској сениорској конкуренцији имају право да региструју највише четири (4) страна играча сениора са правом наступа у домаћем такмичењу.
Клубови имају право да региструју и највише четири (4) страна играча, млађих од 18. година, са правом наступа у такмичењу млађих категорија, укупно у свим старосним категоријама МК, али не више од два (2) у једној категорији.
Под страним играчем из ст. 2. и 3. овог члана сматрају се играчи страни држављани и играчи који немају право наступа за кошаркашку Репрезентацију Србије.
….

Оваквом формулацијом КСС поново одлучује ко је странац (префоpмулисано као страни играч). Сасвим је реална опција да човек који је рођен у Србији и представља се Србином по најновијој пропозицији је заправо СТРАНАЦ. КСС се није осврнуо на чињеницу да већина тих кошаркаша играју за друге државе зато што никад нису позвани у неку од српских селеција. Тако је КСС преузео на себе да одређује ко је „странац у својој земљи“ ка нпр: Милко Бјелица (Београд), Марко Јошило (Чачак), Марко Шутало (Бачка Топола), Душан Гавриловић (Крагујевац), Дино Радончић (Зрењанин)… Истина, већина ових кошаркаша тренутно не игра у српским клубовима, а после овог правилника остаје питање да ли ће икад и играти. Да ли оваква одлука стварно штити интересе српске кошарке или угрожава српске националне интересе?