Лава београдског Везува

„Темпераментни јужњаци“. Овај мит и даље важи у Италији, више него било где на свету. Многи кажу да не постоји неки град на свету, који не живи толико стравствено за успехе неког клуба, од становника Напуља, главног града покрајине Кампања.

Кажу да се титула 1986. године славила седмицама, да је горео цео град, певало се легендарном Дијегу Арманду Марадони, председнику Кораду Ферлаину и осталим херојима тог „златног периода клуба“.

Све је то део величине звездиног данашњег противника у првој утакмици групе Ц Лиге шампиона.

Наполи има шмек, има историју на коју су више него поносни тифози овог клуба. Нешто слично Хајдуку из Сплита из времена СФРЈ. Ради се о заиста великом клубу, авангардном на европским просторима. Иако има „само“ 2 титуле италијанског првака, 5 Куп трофеја и један УЕФА Куп, Наполи је посебан клуб.

Наполијеви тифози су једни од најозлоглошенијих у свету ултраса. Под патронатом су легендарне мафијашке организације „Коморе“, која је у свим порама локалног друштва у Кампањи присутна на овај или онај начин.

Наполи је Наполи, али Црвена звезда је Црвена звезда. Бивши шампион Европе и света. Ако су „јужњаци темпераментни“, шта треба да кажемо о свима нама у црвено-белом? Кад је тешко, ту смо, кад је лепо, ту смо, кад патимо, заставе су на пола копља, кад славимо, ни небо није лимит. Да ли смо најпаметнији? Вероватно нисмо, али уверите нас да Ви заиста јесте? Све је то, оно што чини једну „звездашку душу“.

Таква „звездашка душа“ данас остварује свој сан дуг 27 година. Неки су били мали кад се десио Бари, кад се десио Токио, неко се није ни родио, а неко је можда и све то помало заборавио. Тренутно сан постаје јава, а вечерас ће горети београдски „Везув“.

Да ли ће „наполитанци“, вечерас постати „попмејци“? Да ли ће их „лава београдског Везува“, затрпати као овај древни град поред Напуља својевремено ерупција? Остаје да се види.

Црвена звезда је свој циљ испунила. Више од 20 милиона евра ће се слити на рачун, навијачи и играчки пролазе најлепше дане у животу/каријери. Запослени у клубу се суочавају са ригорозним УЕФА-им изазовима. Играчи, и навијачи који данас буду дошли у Љутице Богдана имају један задатак. Уживати. Ништа више сем тога. Не смемо бити алави. Ипак су за ово живеле генерације, и ништа друго сем уживања се не сме дозволити.

Аутсајдер, фасинантни аутсајдер, каже Карло Анћелоти. Да то смо ми, то је 50 000+ хиљада душа на стадиону, и још милиони њих поред ТВ екрана. Сви смо „фасцинантни аутсајдери“.

Фасцинантни јесмо, јер навијамо за клуб освајача титуле првака Европе и света, јер смо били у десетинама хиљада кад је најгоре било, јер смо јединствени и пуно волимо, а кад волимо, волимо до крајњих граница.

Аутсајдери јесмо, нема дилеме. Код нас нема „петро“ долара, немамо приходе као што имају неки , немамо арапе по управним одборима и филмске продуценте у власничкој структури. Немамо уопште власника, ми смо клуб свих звездаша , Звезда је наша!

Играчи нам вреде колико вреде, то уопште није мерило. Лопта је округла, све је могуће данас у фудбалу. Једино што имамо ми а немају други, је Владан Милојевић. Највећи наш „missmatch“ у односу на противнике.

Зато, Делије, звездаши, сви којима је Црвена звезда у срцу и крви, уживајте! Понесите осмех са собом и хајде да будемо „лава београдског Везува“.