Марко Кешељ – спона између Звезде и Валенсије

Десет година је прошло од првог сусрета Црвене звезде и Валенсије, многе позитивне ствари су се догодиле током тог периода за оба клуба, а опет неке су исте као и тог 27. јануара 2009. године када су се два тима по први пут састала у еврокуповима. Два играча истрчала су те вечери на паркет „Пионира“. Деценију касније, Рафа Мартинез и Марко Кешељ поново ће се наћи на супротним странама терена хале „Александар Николић“ уколико тренери одлуче да им укажу поверење.

Марко Кешељ је један од неколико играча који су током играчке каријере носили дрес оба тима. Звезду и Валенсију као и многе велике клубове спајају играчи који су носили оба дреса, а поред Кешеља за оба тима су наступали и Игор Ракочевић, Немања Недовић, Омар Кук, као и Дејан Томашевић. Марко је дрес Црвене звезде први пут обукао 2008. године и већ у његовој првој сезони у црвено-белом дресу, пут му се испреплетао са тимом чији ће дрес обући неколико година касније.

Крилни играч Црвене звезде није мењао црвено-бели дрес, већ само клуб и град. Марко Кешељ је дрес Звезде заменио дресом грчког Олимпијакоса, а даље га пут наводи у Шпанију, где 2012. године потписује за Валенсију. Дрес Валенсије није носио дуго. Незадовољан минутажом, Кешељ Валенсију напушта почетком 2013. године и прелази у Ле Ман и за разлику од наступа у Црвеној звезди, у Валенсији није оставио тако дубок траг. Наранџасти дрес током боравка Марка Кешеља у Валенсији носила су садашња два битна „шрафа“ у тиму Валенсије. Већ помињани Рафа Мартинез, човек који је баш у сезони 2008/09. заиграо за Валенсију и једини играч који је наступао на сваком мечу између ова два тима, као и Бојан Дубљевић који је пружио једну од својих најбољих партија у Евролиги управо против Црвне звезде.

Марко Кешељ је неко ко је добро познавао тим Валенсије и пре првог меча у овогодишњој ТОП 16 фази, али није једини. Валенсија је екипа која је дуго на окупу, а велики број носилаца игре у клубу наступа већ неколико сезона, па су тако Добрић, Давидовац, Цирбес и Лазић већ имали прилику да и у претходним годинама играју против већине играча Валенсије из садашњег састава.

Скривених карата нема, одавно су положене на сто. Валенсија је пре 7 дана показала бројне слабости Звездиног тима, а сада је на Звезди да покаже да шпански тим није недодирљив и да ТОП 16 фаза није крај Звездиног европског пута за ову сезону.