Мијаиловић: Прваци Европе пре зацртаног циља

Председник Црвене звезде Светозар Мијаиловић био је на челу клуба и 1991. године, у доба највећег успеха.

foto: fkcz

– Цела прича почиње тако што смо усвојили у то време петогодишњи план у коме је било зацртано да Звезда мора у периоду од 1987. до 1992. године да формира тим који ће освојити најзначајнији европски трофеј – директан је Мијаиловић –  И на бази свега тога развијала се читава наша филозифија. На срећу свих нас, армије навијача и милионског броја симпатизера нашег клуба резултат дошао пре завршетка плана.

Суштина успеха била је у организацији и аутономији сваког сектора.

– Организација клуба била је таква да свако носи одговорност за онај део посла за који је задужен. И на тај начин се постигла таква синхронизација послова који су могли да се одразе на резултат. Нико никоме није улазио у ресор. Спортска питања су се решава у спортском сектору, сва друга организациона питања била су решавана на местима која су за то била одређена. Није било оног преплитања и уплитања у туђи посао. Ја говирим са становишта моје организације које је одлучивао о неким стварима. Прво је извршена изузетно добра селекција која се из године у годину допуњавала само квалитетним играчима. Створен је тим који је на нашу срећу дужи временски период био у Црвеној звезди. Неке играче смо помно пратили и доводили а неки су нам се „појавили“ случајно и сплетом животних околности као Миле Белодедић.

Зашто ово помињем, наставио је Мијаиловић да објашњава кључни моменат.

– Имали смо за клуб кључну утакмицу са Келном, годину дана пре освајања Купа шампиона. У Београду је било 2:0 а на реванш смо отишли условно говорећи као на излет. И тај нас је „излет„ скупо коштао иако смо имали могућност да и те године направимо изузетан резултат у Европи. После повратка из Брисела сели смо и прецизно се договорили како се ради, на који начин се путује, како се екипа припрема и резултат тог састанка је био управо Бари.

Меч са Бајерном (2:2) је историјски у сваком погледу.

– Фасцинантан је тај меч јер су потучени сви рекорди. За тај меч имали смо приход од улазница четири милиона марака. Да се имало и више улазница и оне би биле продате. Друга ствар, она атмосфера која је после те утакмице била створена је непоновљива. Однели су навијачи и земљу, траву, стативе, све! То је било нешто невероватно.

Остало је уверење да Звезда може на кров Европе.

– Уверење је остало , али било је ту детаља које са ове дистанце можеш да цениш на разне начине. Играчи и цео клуб, навијачи били су свесни да је пласман у финале био велико достигнуће. Са тог становиша људи су на неки начин мислили да су остварили циљ, али је требало много знања, умећа да се направи и тај последњи искорак пењања на пиједастал. Није било човека у клубу који није био уверен да ми то можемо, али је било потребно урадити све да се до циља и дође.

Кад се подигао пехар 29. маја у Барију мало ко је могао да суздржи емоције, да трезвено размишља о величини и значају успеха.

– Од толике среће, радости и слободно могу да кажем суза, мало ко је био свестан шта смо заиста постигли. Било је фасцинантан моменат кад је на стадиону „Свети Никола“ почела да се ори песма „Ђурђевдан“ јер се чуо један јецај, многи су заплакали од среће.  Не премотаваш филм већ само слушаш своје срце.