Милијаш: Звезда је најбољи клуб у којем можеш да играш!

Бивши фудблер црвено-белих Ненад Милијаш, а садашњи помоћник у стручном штабу Дејана Станковића говорио је за Спорт Клуб о својој каријери, навијачима, тренерима, као и о актуелној ситуацији у којој се сви налазе.

Уз пет освојених титула и 251 одиграним мечом апсолутни је рекордер клуба, који сматра својим домом, рачунајући период од распада СФРЈ. Више него довољно да стане уз раме највећим именима некадашњег европског и светског шампиона.

Прошлогодишњи 19. мај и тај меч са крушевачким Напретком означили су његов опроштај од црвено-белог, али далеко од тога да је то био крај.

Због Црвене звезде,рођени Београђанин двапут се враћао у Љутице Богдана као играч и због ње је директно са траве Маракане прешао на клупу преузвеши улогу помоћног тренера.

„Последњих годину дана играчке каријере знао сам да ћу кренути да се бавим тренерским послом. Тако се и наместила ситуација. Још кад сам и са Владаном Милојевићем причао, он ми је и рекао да останем у стручном штабу. Био сам десна рука тренера на терену у последњој сезони и у том смеру се наставило… Захвалан сам Милојевићу на томе, имао сам могућност да одмах сагледам ствари из тог угла и тако сам одлучио да уђем у тренерске воде“, започео је Ненад Милијаш причу за Спорт Kлуб.

Иако је са већином фудбалера из садашњег састава Звезде „до јуче“ делио свлачионицу, проблема у успостављању „тренер-играч“ односа нема.

„Ја сам имао савршен однос са свима увек. И кад сам био капитен од мене су се очекивале неке ствари, да будем ту спона између тренера и играча… И сад је тако. Одиграм и неку шефу кад зафали играч. Њима је лакше да иду преко мене за све што им треба, него да се обраћају директно шефу, иако је јасно да ми више не можемо да се дружимо као пре“.

Поменути опроштај од црвено-белог дреса, скандирање 40.000 људи, не приређују се свакоме и свакога дана…

„Много сам срећан због тога. Заслужити тако нешто у Звезди је најлепше, али је и много тешко. Звезда је најбољи могући клуб у којем можеш да играш кад иде лепо, али треба бити ту и кад је је лоше. Велики је притисак, увек се очекује резултат, ако тога нема заборавља се све. Ја сам ваљда неким својим понашањем заслужио онакав опроштај. Захвалан сам свима због тога. Стално причам да ти Звезда увек да више него што можеш ти њој“.

Навијачи су умели да цене то што је „Мики капитен“ био у клубу и у тешким периодима.

„Не бих волео да било ко у Звезди поново дође у ту ситуацију, да проживљава оно што сам ја. Много је тешких момената било. Чак и она титула што се освојила са Славишом Стојановићем је убедљиво најтеже стечена титула“.

Мало људи је упознато са „афером“ око његовог првог доласка у Звезду. Године 2006. био је већ виђен у пољској Легији.

„Ја сам побегао из Легије да бих играо за Звезду. После Земуна сам отишао у Варшаву, одрадио прегледе и практично се већ сликао са шалом и дресом. У међувремену сам се чуо са Пиксијем. Пита он мене ’јел би дошао?’. Рекох ’да, али ја сам у Варшави’. ’Ма не брини ти ништа, све ја завршавам, договарам се са Земуном и долазиш код нас’, одговара он. И тако је било на крају. Побегао сам из Варшаве и дошао на Маракану“.

Али, у међувремену, коронавирус је спорт ставила у други план.

„Док ово не прође не мислим ни о чему другом. Стварно је здравље најважније и потребно је да сви држимо препорука надлежних. Kад ово прође, лако ћемо размишљати о другим стварима“, закључио је Ненад Милијаш у разговору за Спорт Kлуб.