Митар Мркела: Звезда ће презимети у Европи

Спортски директор Црвене звезде, Митар Мркела, био је гост редакцији „Блица“ пред старт нашег тима у Лиги Европе.

Он је истакао да су тренутни резултати нашег тима велики успех и заслуге за то доделио другима:

– Да се не лажемо, направили смо велики успех пласманом у Лигу Европе. Након десет година и свега што се дешавало на крају прошле сезоне, мислим да је мало ко веровао да може нешто овако да се деси. Али успели смо, Звезда има са чим да се поноси у овом тренутку.

Свестан је директор црвено – белих да у Лиги Европе неће бити лако:

– Што се тиче противника које смо добили у групној фази, сматрам да су веома квалитетни и да група атрактивна. Арсенал је прича за себе, они су класа изнад остала три тима. Са Бате Борисовим и Келном, можемо да се носимо и верујем да можемо да презимимо у Европи. Видећемо већ на мечу са Белорусима пред пуном „Мараканом“ да ли имам основа за тако нешто. Задржали смо најбитније играче у клубу и поред јаких финансијских понуда. Људи то прате, поштују и логично је да су желели наше фудбалере.

Током разговора, дотакли су се лоших успомена звездиног директора са Келном:

– Сећам се тог меча. Победили смо у Беогрду са 2:0, а онда у Келну, у последњих 20. минута примили три гола. Није ми ни сад пријатно када се тога сетим. Знам где смо грешили тада, па се надам да те грешке нећемо понављати.

Митар Мркела је истакао који су циљеви Звезде у овој сезони и говорио о феноменалном прелазном року у којем је доведен само један странац, али и да ли се морало ангажовати 16 нових фудбалера:

– Циљеви Звезде су увек највиши. Идемо да освојимо титулу првака и Куп Србије. Дакле, гађамо дуплу круну. Што се тиче прелазног рока, он је одлично одрађен. Доведен је само један странац, Рикардињо и то је била идеја од самог почетка. Што због ранијег искуства, што због протокола у којем су сада могућа само четири страна играча. Желели смо да доведемо што више играча који знају шта је Црвена звезда и који осећају овај клуб. Такви су Савић и Жуле Стојковић, звездина деца. Али и фудбалери које познајемо Звездан Терзић и ја, као што су Родић, Крстичић, Борјан, Бабић. То се показало као пун погодак. Да би ствар била још јача, играчи који су већ били у клубу, са овим појачањима су постали још бољи. Ту пре свега мислим на Кангу који је буквално експлодирао. Што се тиче Рикардиња, он је одличан играч, што је и показао против Јавора. Верујем да ће ускоро да покаже због чега смо га довели.

Што се тиче долазака, резултати их демантују. Неки од тих играча и нису доведени да одмах заиграју. Већ да стасају, у неко ближе време заиграју за први тим и буду ти чијом ће продајом клуб лепо зарадити. Главни проблем Звезде је то што није имала избалансирану екипу. У неким линијама, превасходно у нападу, било је превише играча, а у дефанзиви са друге стране мање. И онда је морало да дође до тога да комплетно реновирамо последњу линију.

Звездин спортски директор се осврнуо и на рад Владана Милојевића:

– Са правом се каже да је он звездин џек-пот. Поставио је неке нове стандарде, поставио је игру у којој су се наши играчи пронашли. Он је тренер са енергијом која је била потребна Црвеној звезди. Владан Милојевић ради фантастичан посао.

На питање да ли је веће појачање Владан Милојевић или останак звездиних главних протагониста на терену, Мркела је истакао:

– Тешко је то рећи. Верујем да је то све заједно. Доказали смо да смо један одлично организован клуб, са јасним циљевима. Екипа је показала вансеријски карактер, тако да не бих издвајао појединце.

За крај, дотакао се и генералног директора:

– Звездан Терзић је најбољи оперативац у српском фудбалу. Он својом енергијом вуче све нас да радимо још квалитетније. Не постоји човек који би могао боље да води Звезду од њега. Ту су и председник Мијаиловић и легенда клуба Драган Џајић, који су свакодневно присутни на стадиону и који могу много да нам помогну својим саветима – сумирао је на крају Митар Мркела.