Могу ли евролигаши на два фронта?

Јубиларна 20. сезона Евролиге донела је низ промена у најјачем европском кошаркашком такмичењу.  Од ове сезоне лига броји 18 тимова и због згуснутог календара неопходно је било да се у распоред уврсте чак 6 седмица са по две утакмице. Такав темпо и број утакмица већ је почео да узима данак. 

Скоро и да нема екипе која се није сусрела са изостанцима и по неколико играча. Поред великог броја повреда које прате евролигаше ове сезоне, не може а да се не примете велике осцилације у играма које показују у Евролиги и у својим домаћим такмичењима. Јуче смо имали екстремни пример тога, када је велики број евролигашких екипа изгубило своје мечеве. У истом дану су у својим националним првенствима изгубили Басконија, Асвел, Армани, Алба, Жалгирис и Панатинаикос. У Турској су Фенербахче и Ефес славили, али ни мало нису блистали како се то очекује од таквих екипа. Фенербахче је врло тесно добио Бурсу, док је други евролигаш из Истанбула тек после продужетка успео да тријумфује.

Нису ти јучерашњи резултати случајност и они се многим екипама понављају целе ове сезоне. Тако конкретно, наши конкуренти за ТОП 8 Евролиге, на тебели шпанске лиге стоје веома лоше. Валенсија која у Евролиги има исти скор као ми, у Шпанији је чак на 8. месту са скором 8-7, док је Басконија још слабије пласирана на 12. месту са скором 7-9. Армани из Милана је тек четврти у италијанском шампионату са чак 6 пораза, а руски Зенит се налази на 8. месту ВТБ лиге. Нема потреба да помињемо и наш кошаркашки клуб који је ове сезоне у АБА лиги имао доста бледих партија и неких неочекиваних пораза, насупрот издањима у  Евролиги.

Не смемо заборавити ни дешавања пред почетак сезоне, а тичу се померања почетка припрема као одлука Асоцијације европских играча. Проблем може бити још већи у сезонама које следе јер је план да се и тај датум помери и припреме скрате, а по том плану почињале би тек 24. августа. Таква одлука се многим европским тренерима уопште не допада.

Поставља се питање да ли оваквим темпом, какав је тренутно у европској кошарци, екипе могу пружати подједнако добре партије на више фронтова, јер је очигледно да сада трпе резултати клубова и сами играчи. Превише је примера повреда и великих осцилација резултата да би то била случајност.