Мухамед Фаје – Звездин лав

Познати европски кошаркашки портал је избацио занимљив текст о кошаркашу Црвене звезде Мухамеду Фајеу, кога преносимо у целини:

„Мухамед Фаје није познат у европској кошарци. Међутим, 33-годишњи крлини центар је више него добро познат у Грчкој. А сада кроз такмичење у Еврокупу се представио и остатку Европе. Фаје је већи део каријере провео у Грчкој, па чињеница да је за Црвену звезду изабран од стране главног тренера Милана Томића, дугогодишњег асистента Олимпијакоса Пиреја у Грчкој, није изненађење.

Из године у годину, Фаје је изградио репутацију у Грчкој због својих способности и стабилности. Играо је шест сезона у Грчкој лиги за пет различитих тимова: Икарос Калитеас, Панелефиниакос, Ретимно и Патрас. Прошле сезоне био је МВП 25. кола са 28 индексних бодова, али то му је био тек шести најбољи наступ у Грчкој лиги. Фаје је имао индексни рејтинг 38 два пута, у сезони 2013-14 и 2014-15; 33 у сезони 2014-15, док је играо са Ретимном против Панатинаикоса; 31 у сезони 2012-13 са Икаросом; и 29 индексних поена у сезони 2014-15.

И док ови бројеви могу дати информацију о његовим талентима, постоји једна специфична утакмица која објашњава одлуку тренера Томића да потпише Фајеа. У полуфиналу Грчке лиге прошле сезоне, Олимпијакос се суочио са Фајеовим бившим тимом, Промитеа Патрасом. Црвени су били фаворити и окончали серију 3-0, али је Промитеас скоро добио другу утакмицу у Пиреју. Након што је Олимпијакос победио у 1. утакмици за 37 поена разлике, 108:71, нико није очекивао много другачије у 2. утакмици. Заправо у већем делу другог полувремена због велике разлике тимови су давали минуте млађим играчима.

Међутим мимо свих очекивања у другој утакмици Олимпијакос је једва извукао победу тројком Костаса Папаниколауа оставивши уплакане гостујуће играче. Фаје је постигао 17, а његов саиграч Кејси Пратер, који је током лета потписао за Химки, 20 поена. Фаје је на тој утакмици погодио 4 од 8 покушаја за три поена, покупио 8 скокова и био импресиван у рекету. Једна од његових тројки је довела његов тим у вођство пет минута пре краја утакмице.

Милан Томић, икона Олимпијакоса, седео је на клупи противника као први асистент тренера Јаниса Сфаропоулоса. Нико још није знао шта ће будућност донети свима који су били део ове утакмице. Међутим, када је Томић постао главни тренер Звезде и Фајеово име је било на његовој листи појачања. То нас доводи до прошле седмице када је овај 33-годишњак постигао 18 поена, 11 скокова и 28 индексних поена у победи над Андорром, што је српски тим довео до треће победе у исто толико одиграних кола Еврокупа.

Како се испоставило, утакмица која се завршила Фајевим сузама прошлог маја у хали „Мира и пријатељства“ показала се као његов покушај за коначну шансу на европској сцени.“