НА ДАНАШЊИ ДАН: Победа у дербију за прву титулу у историји

На данашњи дан, фудбалери Црвене звезде у последњем колу првенства одиграног 1951. године победили су вечитог ривала и тако, још битније, освојили прву титулу у историји клуба.  Како је дан раније Динамо из Загреба ремизирао са БСК-ом, тај „вечити дерби“ могао је фудбалерима Звезде да донесе титулу уколико победе Партизан са два гола разлике.

Ово је био 10. „вечити дерби“ који се играо на препуном стадиону ЈНА. У вероватно најважнијој утакмици у дотадашњој историји клуба, пред сам крај првог полувремена, Коста Томашевић прихвата лопту на самој гол аут линији, повлачи се неколико корака уназад и распаљује лопту која пролази поред лоше постављеног Шоштарића. Петнаестак минута после повратка са одмора, Митић упошљава Живановића, овај успева да стигне нешто бржу лопту и сјајним полуволејом доноси Црвеној звезди шампионски резултат.

Цео стадион био је препун и након завршетка утакмице, то довољно говори о односу броја навијача који су навијали за учеснике у дербију. Да подсетимо у послератно време готово да није било навијача Партизана, осим припадника ЈНА јер је важио за војни клуб. После завршетка сви су запалили бакље. Навијачи, певајући и скандирајући „Звезда, Звезда!“, кретали су се од стадиона Булеваром Југословенске народне армије, преко Трга Димитрија Туцовића и Улицом маршала Тита, према Теразијама. Тако је било до касно у ноћ…“

Они су освјили прву титулу: ЛоврићМркушићДискићЗвекановићСтанковић, Тадић, Ђурђевић, Нешовић, Огњанов, Митић, Ђајић, Палфи, Златковић, Томашевић, Језеркић, Живановић, Вукосављевић, Костић, Кујунџић и Радић.