НА ДАНАШЊИ ДАН: Пре три године напустио нас је Миле Србин!

На данашњи дан пре три године у 94. години живота преминуо је Миодраг Милосављевић, познатији као Миле Србин, синоним навијача Црвене звезде.

Миле Србин рођен је 1921. у селу Трешњевица код Јагодине. Милета живот није мазио. Дошао је као младић из Јагодине у Београд, врло брзо остао без деце, а када му је и жена умрла, остала му је једино љубав према клубу. Читав свој живот посветио је Црвеној звезди, био је сведок дешавања у клубу од оснивања до своје смрти. Чак је и у свом тестаменту написао да сву имовину после смрти оставља вољеном клубу. Миле Србин је сахрањен са Звездиним шалом, баш онако како је желео. Био је маскота Црвене звезде, а о његовој љубави према црвено-белој боји и даље се прича међу млађим навијачима. Његова љубав према Црвеној звезди била је огромна, па је због пораза вољеног клуба чак три пута себи покушао да одузме живот.

Први пут након пораза од Партизана 1953. године. У репортажи италијанске новинске агенције је изјавио: „Први пут сам желео да умрем 1953. године, када нам је Партизан у финалу Купа Југославије дао седам голова. Добио сам инфаркт и провео месец дана у болници. Од тада моја нога није крочила на Партизанов стадион“.

Други тежак фудбалски дан задесио је легендарног навијача Звезде на Апенинском полуострву, у Фиренци 1957. године, када је Звезда у полуфиналу Купа шампиона, одиграли 0:0 са Фиорентином, али су елиминисани због пораза у Београду од 0:1: „Потпуно разочаран сам напустио стадион и код железничке станице легао на шине. Хтео сам да умрем. Неко ме је видео и пре него што је воз наишао, склонио са шина“, причао је Миле.

Фудбалери Црвене звезде и Миле Србин са пехаром освајача Купа европских шампиона, Београд, 01.06.1991. фото:Т.Михајловић

Трећи пут је желео да прекрати муке 1971. године, након елиминације Звезде од Панатинаикоса, такође из Купа шампиона, о чему је такође касније сведочио: „Одмах после утакмице сам изашао из куће и кренуо од кафане до кафане. Пио сам у свакој по вињак и пушио сам цигарете, иако то никада не радим. Тако сам попио двадесетак вињака и попушио две кутије цигарета, након чега сам завршио у болници“.

Судбина је и тада спасла Милета, који је доживео и Звездине звездане тренутке у Барију 1991, када су црвено-бели постали европски шампиони. Његов живот представљен је у краткој репортажи: