НА ДАНАШЊИ ДАН: Савићевић и Звезда „правили децу” Манчестер Јунајтеду на Олд Трафорду

На данашњи дан пре 27 године, одиграна је прва (испоставиће се и једина) утакмица Супер куп Европе те сезоне.

 

На Олд Трафорду је, пред 22.110 гледалаца, Црвена звезда незаслужено поражена од Манчестер Јунајтеда са 1-0. Енглески великан је, због санкција и рата у Југославији, касније одбио да одигра реванш утакмицу и у Београду, али и на неутралном терену ван Југославије, па је тако направљен преседан да се по први пут трофеј Супер купа додели некој екипи пре реванша. Због те утакмице уведено је ново правило да се игра једна утакмица Супер купа и то на неутралном терену.

Шампион Европе је доминирао током целе утакмице, стварао бројне шансе, али их није реализовао, а предњачио је Дарко Панчев који је имао неколико стопостотних прилика. Како обично бива у фудбалу, уследила је казна и Црвени ђаволи су из прве шансе постигли гол, за испоставиће се, коначан резултат.

Дајан Савићевић је, жаргонски речено, “правио децу“ играчима Манчестера на терену и жао му је што на Маракану нису донели трофеј Супер купа.

ВИДЕО: Компилација “Генијевих“ потеза на Олд Трафорду

– Био сам расположен за игру у Манчестеру. Енглези су прилично наивни и лако се “примају“ на финте. Радио сам их како сам хтео и права је штета што их нисмо декласирали. Звезда је заслужила трофеј Супер купа Европе. Да смо имали шансу за реванш, мислим да бисмо их понизили. овако, они су, ни криви ни дужни приграбили трофеј. Да је бар Панчев искористио онолике шансе, не би се Манчестер окитио трофејом, који нам је био надохват руке.

 

Манчестер је са клупе предводио Алекс Фергусон, а ова утакмица била је почетак стварања једног моћног тима у европским оквирима. Чувени стратег истиче да су из овог меча много научили од Звезде.

– Био сам веома опрезан пред меч у Манчестеру и гласно рекао да Манчестер јунајтед из утакмице против Црвене звезде може много тога да научи. То је сјајно укомпонован састав, у којем индивидуални квалитети нису испред тимског духа. И првом полувремену су створили четири велике шансе и права је срећа што нисмо примили гол. Наставак је донео и нашу бољу игру, па је то био спектакуларан меч. Црвена звезда је доказала да има интернационално искуство, машту и велики фудбалски таленат. На тренутке сам мислио да је нашу игру у овом мечу спутавала и импресионираност мојих играча потезима ривала. Тај Савићевић је једноставно паклен играч – причао је велики Ферги о овој утакмици.

Целу утакмицу можете погледати на следећем видео снимку.