Небојша Човић: ДБ – Распакивање

Након повратка из Барселоне, председник КК Будућност је ничим изазвано почео да провоцира Црвену звезду, констатацијом да му није јасно како је Црвена звезда испустила Евролигу. Очигледно свестан начина на који је свој клуб довео на праг елитног европског такмичења, те да би се истим механизмом овај статус могао и сачувати.

Одмах затим председник КК Црвена звезда, Небојша Човић је имао шта да каже на ову провокацију:

„За разлику од Драгана Бокана, човека без смисла за хумор, сарказам и шлиф, нама је веома јасно како и због чега за сада не играмо Евролигу. На све марифетлуке које је Бокан правио током сезоне 2017/2018, указивали смо више пута. Наравно, указиваћемо и даље како се опет не би догодило да новокомпоновани кошаркашки радници, жељни друштвеног статуса, а можда и потенцијални кандидати за градоначелника Подгорице, не бирајући средства долазе до наводног успеха и тиме обмањују јавност. Пуно среће прво у припреми услова за Евролигу, а онда и у самом такмичењу ако до њега уопште и дођете, али верујем да ће Челебићи успети. Биће вам потребно јер тамо не играју Ремс и компанија, а и не пролазе више трикови са намештањем такозваних “плесачица” које се подмећу судијама за ноћне забаве након превеликог оптерећења “дељењем правде” на утакмицама Будућности у Подгорици. Значи, код Евролиге вам неће проћи проституција и сексуални деликти за намирење судија у ноћним клубовима попут “Афродите” у Подгорици. Такође вам неће проћи ни “благи” притисци на судије испред и у свлачионици где су неки од њих били “љубазно замољени” да орално конзумирају цеви од пиштоља ваших појединих “угледних пријатеља” клуба. Можда су то такозвани “грандовци”, у Србији препознатљиви као “бемаксовци”, претежно високи бивши функционери АНБ Црне Горе. Питам се да ли су то они исти који су напали играче Црвене звезде у хотелу “Подгорица” на националној основи заборављајући своју сарадњу и стицање капитала преко разних Орића, Кељмендија и осталих мултиетничких егзотичних ликова. Но, за сада нећу више о њима, да не бих кварио спонзорске уговоре појединим клубовима. Значи, за судије у Евролиги нису довољни аргументи сексуалних услуга разних “плесачица”, по имену Тамара, Беа, Зана, Тијана, Олга… па све до шеснаестогодишњих малолетница.“

Небојша Човић додаје да што се тиче Црвене звезде и Евролиге прича још увек није завршена и да ту види помоћ у великим именима наше кошарке.

„Догодило се да преваром и завером, о чему смо доста тога до сада рекли, Београд за сада изгуби Евролигу. Но, за сада, Београд ће имати преко Црвене звезде Еврокуп а можда ће имати и неки други клуб у ФИБА такмичењу. Оно што ме охрабрује то је да су поједине кошаркашке легенде констатовале да ово није добро за Београд и верујем да ће се и својим личним ауторитетом, као легенде Евролиге, заложити и помоћи да Београд као највећи кошаркашки центар у региону ипак добије заслужено Евролигу. Реч „добије“ можда није адекватна јер Црвена звезда је показала у претходном периоду да је прави и стабилан партнер Евролиге и са својим системом перјаница развоја кошарке у Србији и региону. Убеђен сам да то наше легенде знају. Такође, Звезда се у протеклом периоду максимално трудила и уложиће све напоре колико је у нашој моћи да се врате велики кошаркашки центри у Србији па и у Београду какав је био и Раднички са Црвеног крста, који нажалост готово и да не постоји, а слична опасност прети и ОКК Београду. Заједно са нашим легендама здушно ћемо се трудити да успемо у том концепту опоравка и оздрављења овако значајних клубова у кошаркашком спорту. Такође све наше легенде, без обзира којој клупској боји припадају, позивам да буду наши драги гости, на свим утакмицама, за сада, Еврокупа, а можда ако сви заједно успемо и Евролиге у следећој сезони. Захваљујем се господину Ђордију Бартомеу и Евролиги на реновирању кошаркашких терена Црвене звезде, јер заправо на том простору је настала српска и југословенска кошарка која је изузетно допринела европској и светској кошарци и ми смо почаствовани оваквим односом Евролиге – истакао је Човић.

Убрзо након тога Драган Бокан је реплицирао у форми званичног саопштења на сајту клуба:

„Очигледно да су порази за њега били толико болни да их не може ни спортски ни људски преболети. При томе, не може да схвати да људи који воде КК Будућност Воли не живе од кошарке, већ кошарку помажу. Наравно да се на неистине Н.Ч. нећемо освртати, и поводом истих се нећемо више ни оглашавати, јер су одавно превазишле вредност људске пажње и коментара“, стоји у саопштењу.

У саопштењу се подвлачи да „резултат од 5:1“ у корист Будућности против Црвене звезде „говори више од свих неистина и саопштења Н.Ч. и срећом није Н.Ч. тај који одлучује ко ће играти Евролигу, већ су то остварени резултати, правила Евролиге и њено руководство“.

„Али једино је сигурно: КК Будућност Воли ће играти Евролигу, наставити да даје допринос развоју регионалне кошарке, поштујући спортске и етичке стандарде, уз константно унапређење сарадње са свим клубовима, без обзира на појединце који покушавају то да наруше, злоупотребљавајући тренутне позиције, јер све изјаве Н.Ч. доживљавамо као лични став, а никако као став КК Црвена Звезда, чије постојање и спортски резултати завређују пажњу и поштовање“, стоји у саопштењу Драгана Бокана.

Ова полемика је (за сада) окончана најоштријим одговором до сада, у којем су изнесене најозбиљније чињенице по питању минуле сезоне. Председник КК Црвена Звезда Небојша Човић оценио је да су изношење неистина и лажи Драгана Бокана (са акцентом на дугом А, у наставку једноставно ДБ) достигле су свој врхунац, неумесним и неаргументованим одговором локалним медијима у понедељак.

“Док сам се ја бавио кошарком на овај или онај начин, као играч, председник клубова, националног савеза и то некада заједничке државе, који иза себе има плејаду репрезентативаца, три хале, јуниорске прваке Евролиге… ти си стварао надимке „магационер“ или „пиљар“. Добио си их у својој средини, нијесам их ја измислио. О томе ко живи за кошарку или од ње, не бих даље, јер не заслужује(ш) коментар. Верујем да су ти донедавно објашњавали шта су „три секунде у рекету“ , силазна путања, ко игра коју позицију, зашто неко мора ван игре са пет личних грешака… Зато не знам, и надовезао би се на флоскулу „да ћете се борити за развој кошарке у региону“ зашто си „развијајући кошарку“ у региону направио „дочек“ судијама већ на аеродрому, зашто сте исте „посетили“ и у свлачионици на полувремену треће утакмице, зашто сте ангажовали и држите још од 2010.године појединце (судије) у шаци разним проституткама, и све оно што већ добро знаш да сте радили, али вам савест није мирна – најпре да сви ти марифетлуци не дођу до Евролиге, рекао је Човић нашем порталу.

Додаје у истом даху да ДБ нема разлога да се боји НЧ, “нисам ја тај који би Вам као председник КК Црвена звезда мтс узимао или одузимао учешће у Евролиги”. “Ово није срамота клуба који представљам, ни моја лично, већ твоја. Као и неразумевање да једна личност није клуб. Црвена звезда ће бити велика и када не будем био председник тог клуба. Међутим, твоја срамота је још већа јер се тиме хвалиш, па је то очигледно стигло и до некога, коме се баш не свиђају методе којим сте дошли од „успеха“. Не бих баш и да ми ти објашњаваш каква су правила Евролиге, верујем да је пут у Барселону био истинска инспирација, од првог уласка у седиште „Евролиге“ преко реченице „добродошли“ до састанка са првим човеком Евролиге. Ниси видео Тита, видео си Ђордија Бертомеуа!, каже Човић.

Први човек Црвене звезде пита и да ли као неко ко пати од лажне „величине“ или од страха да се не сазна још нешто, попут места где се славило (а славље и декор били припремљени још пре треће утакмице) или ко су именом и презименом људи који су кидисали на играче и делегацију Црвене звезде, а носе „епитет“ угледних грађана Црне Горе, ти би да прекинеш сваку расправу.

“Жао ми је ДБ, не расправљаш се ти самном, већ си увео у сукоб два клуба. Цена вашег „успеха“ је превелика за кошарку у региону и то ћеш тек видети. Исувише сам прошао у кошарци да ме „боли“ неки пораз. Смета ми неправда и чињенице да се ова финална серија решавала по аеродромима, кафанама, судијским свлачионицама и јавним кућама. Схватићеш за једно 20 година, ако останеш у кошарци, јер како рече „ти за њу живиш“. Пошто би и тиме да се бавите, и то радите већ неко време, тј. кадровишете и рушите по Београду ову управу КК Црвена звезда преко разних мешетара и „сателита“, и за то знамо, онда морамо и да посматрамо све „похвале“ Црвеној звезди као великом клубу – као крајње лицемерне и лажне. Ми знамо да смо велики клуб, као што знамо и да нам буџет није много већи од Вашег, али немамо нити револвераше, екипе за притисак са дугим и кратким цевима, и јавне куће где би прво „намештали“ а онда и намиривали поједине судије, поручује Човић.

Сви ставови које је овде изнео, како додаје, као председник КК Црвена звезда су усаглашени на председништву клуба.

“Да сам се лично оглашавао именом и презименом, и одговарао на ове глупости и неистине, били би неупоредиво гори. Од твог кошаркашког „описмењавања“ на првом састанку нове АБА лиге, па надаље… Зато вас на крају испред клуба који представљам, молимо да престанете да замајавате и звездашку и целокупну кошаркашку јавност у Србији, јер је овде свима јасно шта се дешавало у Подгорици. Ако некоме није јасна размера ове преваре, тек ће бити. То је наша обавеза на првом месту према милионској армији звездиних навијача, за почетак“ закључио је Човић.