Невероватни Швед срушио Звезду!

Кошаркаши Црвене звезде претрпели су нови пораз у Евролиги од екипе Химкија резултатом 70-79 . У врло неизвесној завршници Химки је пре свега захваљајући невероватном Алексеју Шведу однео победу из „Пионира“, мада се не може баш рећи и потпуно заслужено. У једној врло неизвесној и тврдој утакмици, Звезда је имала своје прилике али је поново поклекла у завршници, a није помогла ни невероватна партија Рочестија који је имао 27 поена, као ни врло распуцани Дангубић са 20.

Почетак утакмице обележила је рафална паљба Немање Дангубића који је са 4 везане тројке отворио овај меч и распалио атмосферу у Пиониру и покренуо серију од 14-5 Црвене звезде. Збуњени гости успели су мало да се саберу и захваљујући лошим фауловима наше екипе дошли до мини серије од 5-0 . Фелдин је одговорио својим поенима са полудистанце, а затим је досуђена упитна неспортска лична грешка за Химки, али се извукла Звезда јер је Џенкинс промашио оба слободна бацања, а затим и полагање, што је Рочести казнио тешким полагањем (18-10). Уследио је један изузетно тежак период игре, спор темпо, доста фаулова и пуно промашених зицера на обе стране, што је мало више одговорило гостима да се врате у ову утакмицу. Мучење Звезде у нападу прекинуо је Енис који је у контри продором извукао слободна бацања. Мало поена је виђено до краја четвртине која се завршила резултатом 21-14 за нашу екипу.

Исти темпо смо видели и на почетку друге четвртине али је Химки успео више да се прилагоди овом стилу игре па је после три минута резултат био нерешен (21-21) пошто су се носиоци игре Химкија, Швед, Марковић и Андерсон разиграли. При овом резултату, после једног продора Андерсона, Антић је са клупе тражио кораке и досуђена је техничка грешка клупи Звезде. Играчи Химкија промашили су слободно бацање и пропустили шансу да поведу што је Звезда одмах казнила серијом од 6-0. При резултату 27-23 разбуктале су се страсти и између играча после вербалне расправе Марковића и Лесора. Ово је додатно успорило темпо игре и мало кошарке је виђено све до серије од три везане тројке Звезде (Дангубић и Рочести две) за нову двоцифрену предност (37-26). После тајмаута Барцокаса, Химки је поново заиграо боље у нападу и везао четири поена за коначан резултат на полувремену 37-31.

Брзо се истопила предност Звезде на почетку другог полувремена, играчи Химкија су деловали врло расположено и направили су одмах серију, укључујући и тројке Шведа и Џенкинса, па је тренер Алимпијевић одмах морао да тражи тајмаут. Успела је Звезда да заустави крварење у одбрани али су црвено-бели и даље имали великих проблема у нападу, постигавши само шест поена за пет минута. Мало живота у Звездину игру унео је Фелдин тешким полагањима уз контакт којим је Звезда вратила предност, а Рочести је такође покушавао да својим асистенцијама намести поене својим саиграчима па је после једног таквог продора Лесор извукао полагање а Лесор је погодио једно од два бацања. У овим тренуцима је деловало као да је Звезда подигла ниво игре у одбрани, али чим је концентрација мало опала, Химки је серијом од 5-0 казнио нашу екипу за ново изједначење (48-48). Узбудљиву завршницу четвртине започео је Лазић својим бацањем, Швед је затим бацањима и закуцавањем накратко вратију Химкију предност, да би Рочести својим поенима са полудистанце и линије за три поена донео предност Звезди на крају треће четвртине (54-52).

Рочестио је наставио где је стао тројком на почетку последње деонице ове утакмице. Марковић и Андерсон су везали седам поена и вратили предност Химкију, али је после последњег полагања Андерсона Томас направио неспортску личну грешку над Јовановићем али је Јовановић промашио оба слободна бацања. Томас је то казнио својим поенима под кошем и наставио серију Химкија. Звезда је у овим тренуцима у нападу срљала из грешке у грешку, из промашаја у промашај. Фелдин је тројком преко руке поново разбудио Пионир, али је Сергеј Моња одговорио својом тројком и вратио предност Химкија на четири поена предности после чега је Алимпијевић морао да затражи тајмаут. Рочести је по ко зна који пут на овој утакмици опет искреирао поене за нашу екипу али је одмах у следећем нападу Швед погодио невероватну тројку за пет поена предности Химкија. Деловало је као да је ова тројка обесхрабрила кошаркаше Звезде који нису успели да одговоре својим поенима, на другој страни Ханикат је везао четири поена за максималних -9 Химкија. Полагање Пере Антића унела је нову наду да Звезда може да преокрене ову утакмицу, а полагање Фелдина на 2:20 пре краја утакмице за -5 додатно је распламсала наду навијача у „Пиониру“. После одбрањеног напада, Звезда је имала прилику да се још више приближи и уведе ову утакмицу у врло неизвесну завржницу али је лош напад наше екипе и неспортски фаул Лазића после којих је Швед погодио два бацања угасио сваку наду. Швед је затим погодио још једну тројку преко руке и ставио тачку на овај меч за нови пораз Црвене звезде у Евролиги.