ОДЈЕЦИ ИЗ ЛОНДОНА: Сви Звездини плусеви од синоћ!

Велики бод у Лондону освојен синоћ у оквиру четврте утакмице групне фазе Лиге Европе показао како је Звезда прогресивно сазревала и освојила један од кључних бодова тамо где се можда нико није ни надао да ће освојити. Не само да смо најозбиљнији кандидат за друго место у групи и пролеће у Европи, већ смо урадили капиталну ствар и за квалификације следећег лета!

Ремијем са екипом Арсенала на стадиону Емирати Црвена звезда је, на радост спортске јавности и многобројних навијача, судбину ставила у своје руке. Иако ће нам одговарати да Арсенал победи преостале две утакмице против Келна и БАТЕ-а, свакако је важније то што ће о својој коначној судбини и ситуацији ипак сама одлучивати Црвена звезда. А можда још битније од тога је што се види тренд константног раста форме, концентрације, зрелости и храбрости у екипи Владана Милојевића која свој зенит достиже таман када је најпотребније – у кључним мечевима групне фазе.

ОВОМ ТИМУ НИКАДА НИЈЕ ФАЛИЛО ХРАБРОСТИ

Арсенал је до синоћ имао низ од 13 победа на свом терену у свим такмичењима. Од последњег пута када нису постигли гол у европском мечу одиграли су тачно 26 сусрета, а онда је дошла Црвена звезда. Један тим може зауставити Арсенал само ако пружи веома храбру партију, чак и ако Арсен Венгер изведе комбинован састав. Не смемо заборавити да играчи попут Жируа, Волкота, Вилшира и Кокелана редовно учествују у ротацији у Премијер лиги, да је само Жиру практично скупљи од целог тима Црвене звезде, да се просто не може поредити укупна вредност тима Арсенала који је синоћ изашао на терен и првог тима Звезде, колико год се ми позивали на славну историју, традицију и чувени мук из Лондона. Арсенал је једноставно био фаворит синоћ, али је налетео на храброг ривала жељног доказивања и жељног добре игре. Звезда се константно надигравала са снажним ривалом, имала је своје велике шансе, али у глобалу може бити веома задовољна. Не можемо ни за кога да кажемо да карактерно није дорастао синоћном дуелу, када су сви били јако мотивисани и храбри. И све то је ове сезоне консанта, све је то печат Владана Милојевића.

ТИМСКА ДЕФАНЗИВА ДОСТИЖЕ ВРХУНАЦ

Да бисте лимитирали Арсенал на три шута у оквир гола и да бисте натерали тим који је 26 пута узастопно у Европи постигао макар један гол, морате да се ослоните на много више од пуке среће. Владан Милојевић је тимску одбрану довео до максимума, до тог нивоа да наш тим може да игра са било ким, на било ком терену. Играчи су до сада феноменално усвојили његове тактичке замисли и варијације и све што се тренутно дешава није случајност. Милојевић је до перфекције довео одбрану Филипа Стојковића, у Гобељићу је добио човека од пуног поверења који, где год да игра, пружа запажену партију, Крстичић јако добро командује средином терена иако је приметно да му је физичка припрема слабија страна и да се синоћ последњих пола сата јако тешко кретао. Свако има своју јасну улогу, свако са сваким изузетно комуницира и последица тога је немогућност ривала да тако лако дођу до нашег гола. Звезда је у тим ситуацијама успевала да отвори контранапад, али је синоћ фалило мирноће Боаћију да учинак буде незапамћен и да се Звезда из Лондона врати са сва три бода. Међутим, и поред тога нас може само да радује чињеница да нам је одбрана на високом нивоу, јер Европа не трпи грешке и Европа од тима који је на прагу пролећа захтева јаку одбрану. Звезда то има и Звезда на мегдан БАТЕ-у иде спремно и поносно.

ЗВЕЗДИН ВЕЛИКИ БОД ЗА КОЕФИЦИЈЕНТ

Можда је прерано размишљати сада о томе, али сваки Звездин позитиван резултат након победе у Келну озбиљно учествује у формирању коефицијента за европска такмичења наредне сезоне. Звезда би, у случају освајања титуле, као шампион кренула од првог кола квалификација за Лигу Шампиона у којем би сигурно била повлашћена, док су шансе да буде повлашћена у сваком наредном колу или минималне, или непостојеће. Ипак, УЕФА је променила систем квалификација тако да је сада тимовима попут Звезде неупоредиво лакше да дођу до Лиге Европе, јер сада наш тим у неком другом или трећем колу квалификација за ЛЕ, до којег би дошла чак и ако испадне у БИЛО КОМ колу квалификација за Лигу Шампиона што до сада није био случај, не би могла да налети на имена попут Билбаа, Марсеја, Зенита, Лација, већ само на тимове који су испали из квалификација за Лигу Шампиона, што су тимови ранга БАТЕ-а, Лудогореца и слично (што наравно није никако занемарљиво) – и то под кључним условом да буде неповлашћена.

Међутим, најважнија чињеница од свих је да би Звезда, како ствари стоје на данашњи дан, врло вероватно могла да има повлашћен статус  У СВАКОМ  колу квалификација за Лигу Европе, уколико се у једном моменту ту нађе. Ово Звезди практично широм отвара врата групне фазе Лиге Европе, јер би потенцијални ривали у финалним колима квалификација биле екипе које су много слабије од једног Краснодара, па и од једне Спарте коју је Звезда рутински избацила минулог лета. Све те плодове Звезда може да убере следећег лета, али терен за то се припрема већ сада, у сваком мечу Лиге Европе. Црвена звезда и даље има шансу да додатно ојача свој коефицијент који је за следеће лето тренутно на коти 6.75 – сваки реми Звезди доноси један бод, а свака победа додатна два бода за коефицијент.