Освајање Прага

Црвена звезда и Спарта из Прага ће одиграти реванш меч трећег кола квалификација за Лигу Европе, вечерас од 19 часова (РТС1) на „Ђенерали арени“. Црвено бели су допутовали у Праг са 2 гола капитала из првог меча у Београду пре 7 дана.

Резултат из прве утакмице даје црвено белима велике шансе да прођу у даље такмичење. Тренер Владан Милојевић је изјавио на конференцији пред меч, да је одиграно тек „прво полувреме“ и да мора у меч да се уђе као да је 0:0 било у првом мечу.

Спарта је под великим притиском чешке јавности, што због лоших резултата на почетку сезоне, што због незадовољства радом Андрее Страмаћонија. Италијан је довео много странаца у овом прелазном року и скрајнуо неке домаће фудбалере. Чешки фудбалски клубови су се углавном ослањали на домаће снаге, а Спарта је предњачила у томе, као највећи клуб у „земљи пива“. После пораза у Београду, Спарта је лоше отворила и домаће првенство, јер је играла мршавих 1:1 са градским ривалом Бохемијансом. У мечу против Бохемијанса, Спарта је опет изгледала јако лоше и неуиграно а на све то дошла је и повреда највећег појачања у задњој линији, Семиха Каје који је сломио мали прст на нози и чека га дужа пауза.

Страмаћони ће морати да промеша карте што се тиче састава за вечерашњи меч. После повреде Каје принуђен је да везног играча Маречека врати у задњу линију. На левом беку уместо у Београду повређеног, румуна Ватажелуа, утакмицу ће почети босанско-херцеговачки репрезентативац Елдар Чивић. Поред Манђека шансу на месту задњег везног би требало да добије и друго појачање из Француске, бивши капитен младе репрезентације, Рио Мавуба. По крилима ће дејствовати Плавшић и опорављени израелац Тал Бен Хаим. Бен Хаим је био један од најбољих играча Спарте против Бохемијанса и представљаће освежење за игру прашког великана. На месту полушпица ће бити легендарни капитен Лафата. Лафата се дефинитивно не сналази на месту полушпица јер се ради о класичном гол играчу. У самом шпицу ће бити Јулиш који је истиснуо искусног аустријанца Марка Јанка из првих 11.

Спарта има велики проблем у везном реду јер не постоји креативац који ће да повеже везни ред и врхушку у нападу. Црвена звезда мора искористити то и као у првом мечу поставити утакмицу.

Један гол у преводу би био довољан за пролаз даље, али Црвена звезда не би требала тако размишљати већ играти као да је 0:0 у првом мечу. Владан Милојевић ће највероватније извршити једну измену у односу на меч на стадиону „Рајко Митић“. После одрађене суспензије у тим уместо Рикардиња који је остао у Београду, враћа се Славољуб Срнић и највероватније ће заузети место по десној страни везног реда.

Утакмица у Београду је показала како треба играти са Спартом. Пожелимо нашим момцима срећу вечерас у Прагу, и да прођу у наредно коло после 5 година и несрећног испадања од Бордоа.