ПАУЗА ЈЕ ГОТОВА: Звездо, идемо у Европу!

Црвена звезда је комплетирала припреме, и данас креће пут Литваније на мегдан екипи Судуве (уторак, 20:00), у оквиру првог кола квалификација за Лигу Шампиона…

Можда су навијачима још у мислима сцене са краја минуле сезоне, прослава титуле као иззуетно позитиван догађај, и губитак Купа као негативан. Једва месец дана након завршетка сезоне, наш тим већ званично креће обавезе у новој која ће, такође, трајати скоро целих годину дана. Мало времена за одмор, регенерацију, размишљање и „ресетовање“, али живот Звездиних професионалаца је такав – пун изазова.

Док су момци предвођени Милојевићем брусили форму на Златибору и у Аустрији, руководство је водило прелазни рок, макар онај његов део пред квалификације, како би тим био што комплетнији пред одлучујуће борбе овог лета. У данашњој анализи покушаћемо да сумирамо месец и по дана за нама.

ЗВЕЗДА СЕ РУКОВОДИЛА ИДЕНТИЧНИМ РЕЦЕПТОМ И ОВОГ ПРЕЛАЗНОГ РОКА

 Недавни интервју који је фудбалска секција РСБ-а објавила са спортским директором Црвене звезде, господином Митром Мркелом, јасно је илустровао разлике у приступу управе и навијача, односно оног дела како би требало да изгледа спортска политика нашег клуба. Док навијачи жале за одласцима Јовељића и Терзића, младих нада које су „ветар у леђа“ у медијима добијали управо из канцеларија Звездиног руководства, људи који воде наш клуб сматрали су да је то у датом моменту представљао једини начин да се обезбеди жив новац пред прелазни рок у којем је било потребно платити нова обештећења, потписати нове странце и такмичити се са клубовима у Европи.

Звезда се није претерано трудила да растерети играчки кадар, није у датом тренутку претерано и марила око промоције нове плејаде младих играча, већ је гледала да „затегне“ тим што је више могуће пред прво коло и меч са Судувом. Тако су опрему нашег клуба задужили Панков, Васиљевић, Кањас, Томане, Жандер, а од одлазака свакако је, поред клинаца Јовељића и Терзића, најзвучније име Чаушић. Жандер и (вероватно) Кањас неће бити спремни за прво коло, али се њихов допринос очекује у наставку квалификација, као и у домаћим такмичењима. Томане је доведен као комплемент тренутним нападачима Црвене звезде, док је ситуација на позицији штопера тренутно магловита, иако руководство инсистира на томе да тренутно имамо четири играча на тој позицији. Носиоци који су минуле сезоне продужили уговоре, попут Родића, Савића, Стојковића, Јовичића, Јованчића и Павкова и даље су ту. Било како било, Звезди је резултат апсолутно на првом месту, те нека дубља прича око растерећења и подмлађивања играчког кадра новим потенцијалом за продају за спортски сектор није тема јула и августа месеца. Евидентно се сезона нашег тима поново ломи већ на њеном самом старту – ризик који нам је прошле сезоне донео Лигу Шампиона, претпрошле Лигу Европе.

КО СУ ТРЕНУТНО НАЈПРОВЕРЕНИЈЕ СНАГЕ?

Од 11 играча, колико ће на терен у Маријампољу истрчати као наш први тим, већина је већ позната, и има јако мало дилема. Фактички, везни ред и напад су већ недељама уназад потпуно познати – то ће бити Јовичић, Јованчић, Бен, Марин, Иванић и Боаћи. Иванић је имао више него солидне припреме, очекује се да поврати форму из БАТЕ-а која га је красила пре задуживања црвено-беле опреме, Јовичић и Јованчић су после одласка Чаушића једине реалне преостале опције у вези (у ротацији је и Вулић, али је био на прагу позајмице) док се Кањас потпуно не адаптира. Бен и Марин би требало да буду ударне игле, а предност у нападу тренутно иде опорављеном Боаћију од кога сви у клубу очекују препород након једне, објективно говорећи, слабе сезоне у нашем дресу.

Дилема остаје у задњој линији која, као ретко када у мандату Владана Милојевића, представља слабији део тима Црвене звезде. На беку су тренутно прве опције Родић (излази из лоше сезоне) и Гобељић (Гајић је повређен, Стојковић је десног бека мало, или готово никако, играо на припремама), као први штопер сигуран је Милуновић, док је и даље нејасно ко ће му бити парњак. Сага око Савића још увек није завршена, Бабић се вратио са европског првенства за младе где је наша репрезентација, нажалост, изузетно лоше прошла, а Панков је повређен. То намеће Стојковића као сигурносну опцију, те не би било изненађење да он буде други штопер на гостовању Судуви. Било како било, за прво коло би тренутни тим морао да буде више него довољан – лиценцирани су и Томане и Кањас, за сваки случај, али се њихов допринос реално очекује тек од другог кола квалификација. Већина играча су староседеоци, имали су прилику да „се ресетују“ на почетку припрема, да увиде грешке са пролећа да окрену нову страницу. Шеф Милојевић има играче које добро познаје, и на њему је да мозаик уклопи на начин који он најбоље уме.

 

ЛЕТЊИ РУЛЕТ НЕКА НАМ ОПЕТ ДОНЕСЕ ЈЕСЕН У ЕВРОПИ

Без обзира на то који сигнали нам стижу из канцеларија руководства Црвене звезде, тактика је више него јасна – све карте се бацају на ове квалификације које одређују читаву сезону. Иако је мало тешко разумети зашто поново улазимо у ризик након сезона које су морале да донесу већи ниво спортске и финансијске стабилности, јасно је да ће судбина овог тима бити одређена колико већ сада. Све друге обавезе ће се пролонгирати и бити обављане у ходу, док је сада битно да постоји одређена дубина у ростеру, углавном попуњеним старијим играчима са нејасним продајним потенцијалом у случају „плана Б“, како би тим могао да се бори за Лигу Шампиона, или Лигу Европе. Објективно говорећи, није Звезда била претерано иновативна, играла је на сигурно (макар према виђењу нашег спортског сектора), и довела играче које или шеф Милојевић познаје из својих претходних тренерских ангажмана, или смо их јурили неколико прелазних рокова уназад, као што је случај са Томанеом.

Иако о овоме нико не жели да размишља, јасно је да морамо имати бекап план за случај да квалификације крену по злу. Звезда се нада Европи као финансијском решењу за наредних шест месеци, а у случају изостанка европских средстава, мораће да се окрене новом реновирању играчког кадра, пре свега продаји. Вероватно би први у излогу били носиоци попут Марина, Бена, Јованчића и Боаћија, који би морали да буду продати испод цене, а за сваког од њих мораће да дође јефтинија замена, да би Звезда имала тим кадар да испуни први и основни циљ сваке сезоне – освајање титуле првака државе. Младих играча спремних да уђу у први тим тренутно слабо има на видику, што је са стране навијача једна од првих и основних критика уперених ка нашем спортском сектору. Са друге стране, рецепт који Звезда прати и овог лета већ је доносио историјске успехе у 21. веку, па је са те тачке гледишта тешко оспорити план који се спроводи и овог тренутка. Терзић, Мркела и Милојевић се очигледно довољно добро познају, имају поврења једни у друге, и јасну визију како поново изборити европску јесен.

Лига Шампиона делује доста далеко, а Лига Европе као реалнији домет. Шта год да изборимо, бићемо поносни и срећни, а на нама је да Маракану попунимо и дамо ветар у леђа момцима у црвено-белој опреми.